House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects

Drew Mandel Architects overhauls and expands historic Toronto home

A shingle-clad addition is meant to mimic the scale and massing of a 1920s landmarked home, revamped by Canadian studio Drew Mandel Architects.

The project, House on Bracondale Hill, is named after its location in Toronto's Bracondale Hill neighbourhood – one of the city's earliest garden suburbs.

Listed brick features on the house's facade
House on Bracondale Hill is located in Toronto

The project entailed the renovation and expansion of a Georgian Revival-style house dating to 1924. The clients, a family of five, desired a brighter and more spacious home that accommodated a contemporary lifestyle.

Because the brick building is listed on the city's historic register, its entrance facade had to be preserved.

Drew Mandel Architects designed the house in Toronto
The dwelling has a pitched roof

Local firm Drew Mandel Architects conceived a plan to retain the facade while adding a multi-storey wing that respectfully merges with the original home.

"The addition fills in the missing tooth of the street – formerly the side yard – on this anomalous double-lot and echoes the scale and massing of the existing structure," the architect said.

Drew Mandel Architects designed the project
The house has light interiors

Clad in grey-brown clay shingles, the extension has apertures of varying sizes and a pitched roof.

Emerging from the roof are rectangular dormer windows in both the front and rear, with the front one drawing a connection to an eyebrow dormer on the original home.

Several modifications were made to the existing dwelling.

On the building's backside, the team added two boxy dormer windows, along with a glazed enclosure at the ground level. Tall, sliding doors lead to a new concrete terrace that steps down toward a swimming pool.

The sculptural staircase designed by Drew Mandel Architects
The house's sculptural staircase is a central design feature

The team also fully redesigned the interior, including the creation of a white, sculptural staircase made of bendable plywood, known as wiggle board. Once installed, the stair enclosure was plastered, sanded and painted.

The residence, which now totals 484 square metres, offers ample space for the family.

An island features in the kitchen
White oak cabinetry features in the kitchen

The public areas are found on the ground level, where the team placed an open-plan living room and dining area, a kitchen with a breakfast nook, a family room and a garage.

The first floor encompasses three bedrooms, a lounge, an office and a double-height main suite. The top level holds guest quarters and a lounge.

Drew Mandel Architects designed a basketball court in the basement
A basketball court is included in the basement

The dwelling also has a sizeable basement with a basketball court, recreation room, hobby room and bedroom.

Interior finishes include white oak cabinetry, a quartzite-topped kitchen island, and terrazzo and wooden flooring. In a powder room, pink-hued marble was used to form a wash basin designed by the architect, with a solid wood base fabricated by the client.

The bathroom has pink-hued marble and a curved bathtub
Pink-hued marble is used in the bathroom

"Modern interventions celebrate the existing heritage features and add new but familiar materiality, colour and texture," the team said.

Sustainability was a guiding concern for the project. The team incorporated a greywater re-circulation system, in-floor heating, a green roof and a rain-barrel water management system. Original bricks that were removed during construction were reused in certain areas of the home.

House on Bracondale Hill is in Toronto in Canada
The house is situated in a leafy neighbourhood

The team also took great care to retain the big, leafy trees on the site.

"The wide but shallow depth of the house allows all existing, mature trees to be maintained and also provides generous access to natural light," the team said.

Outside, a concrete terrace leads to a swimming pool

Drew Mandel Architects was established in 2004. Other projects by the Toronto firm include the Cedarvale Ravine House, which has grey stone walls and an overhanging top story, and the Moore Park Residence, which is designed to sit sensitively among its 1920s neighbours.

Photographs are by Doublespace Photography and Drew Mandel Architects.


Project credits:

Architect: Drew Mandel Architects
Team: Drew Mandel, Jowenne Poon, Aleksandra Popovska
Construction: MDK Construction Ltd
Consultants: Blackwell Structural Engineers, Air Treatment Climate Care

More images and plans

Site plan
Site plan
Basement
Basement
Ground floor
Ground floor
Second floor
Second floor
Third floor
Third floor
Roof plan
Roof plan
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects
House on Bracondale Hill by Drew Mandel Architects