Southwark Brick House peeks above a brick wall in Bermondsey

London studio Satish Jassal Architects has completed a home in Bermondsey that integrates an existing brick wall.

Built on the site of a former garage in the Thorburn Square conservation area, the architecture studio aimed to draw heavily on the areas "sensitive" location for the design of Southwark Brick House.

A view from the corner of Southwark Brick House
Southwark Brick House sits above a brick wall in Bermondsey

An existing brick wall, which Satish Jassal Architects describe as "intrinsically part of the place", was retained and encloses the site.

The studio wanted to integrate the wall in the home to anchor the home within the site. The house is entered through the wall and it supports one side of the new structure.

A close up of the brick wall and Southwark Brick House
An existing wall along the street forms the left side of the house

"We felt it was important that the wall was retained," said Satish Jassal Architects founder Satish Jassal.

"We placed the house below and behind the front wall and on top of the sidewall. By interacting with the wall in this way, we looked to anchor the new house into its place," he told Dezeen.

"The building is pulled back from the street edge and the lower portion of the house is hidden behind the historic boundary wall, which was retained and underpinned."

A room on the ground floor overlooking the patio
Parts of the wall can be seen from different points in the home

The wall is visible from within the homes and in the kitchen, it has been left exposed.

The studio chose to use red Ibstock West Loathly Sharpthorne bricks to complement the existing brickwork and integrate the house into its surroundings in Bermondsey.

A landing inside South Brick House
The architects want Southwark Brick House to be anchored into its location

"The rough and imperfect texture of the bricks gives the building a worn appearance and makes it feel like an established part of the streetscape," said Jassal.

"The red Ibstock West Loathly Sharpthorne bricks used across the building were chosen to compliment, whilst at the same time contrast with, the existing yellow London stock brick wall and the golden tones of the oak-panelled windows."

Southwark House's golden-toned kitchen
The interior features golden tones that match the oak-panelled windows

The three-bedroom house has three levels, with a ground floor that was lowered one metre into the ground to give the occupants privacy from neighbouring properties.

This ground floor contains kitchen and dining areas that open onto outdoor terraces.

On the first floor above, living areas feature large bay windows that provide views onto the red and white striped housing estate opposite.

The home's bedrooms are located in a basement floor, which is illuminated by a linear light well.

A blackened steel and glass staircase under a skylight
The staircase cuts through the centre of the building

A blackened steel and glass staircase runs down the core of the house underneath a skylight and timber chandelier.

Two brick wings with double-height oak widow bays have been positioned on either side of the staircase with views of the tree-lined street.

"Elements of the local building vernacular, such as blank gables, flat-edged roofs and vertical timber windows, are acknowledged and incorporated into the façades in a contemporary way to complement the conservation area," said Jassal.

Other recently built brick houses in London include Alma-nac's House-within-a-House, a home with a grey-brick skin.

Photography by Gary Parker and Richard Chivers.

More images and plans

southwark brick house
Southwark Brick House site plan
southwark brick house
Southwark Brick House exploded axonometric
southwark brick house
Southwark Brick House floor plans
southwark brick house
southwark brick house
southwark brick house elevations