The News Pavilion by Softroom allows newsreaders to "extend reality"

Design consultancy firm Softroom has designed a virtual reality news studio that uses 3D-creation software Unreal Engine to "dissolve the boundaries of the TV studio".

The News Pavilion is a TV studio that combines virtual production technology and real-time filming techniques. A permanent news booth, where presenters and guests can gather around a table, is surrounded by LED screens and other augmented reality technology.

People sitting around a table in The News Pavillion
Top: the News Pavilion is a windowless virtual studio. Above: regional newsreaders can join the table virtually

Softroom worked with the video game developer Epic Games to devise the concept, which was created using Epic Games' Unreal Engine display software. This generates the virtual environment in real-time.

"We wanted to explore what new opportunities for storytelling are possible, as well as creating a dynamic but sympathetic setting for the day's news, one that matches the sense of immediacy and importance of the subject matter," Softroom founder Oliver Salway told Dezeen.

The concept of The News Pavilion was borne from the Covid-19 pandemic

The idea for The News Pavilion came about during the Covid-19 pandemic.

"The whole issue of teleporting-in remote guests sprang from conversations about what the legacy of lockdown might be, now that we're all so much more accustomed to video-conferencing," Salway explained.

"Thanks to Covid-19, it's ok now for a news show to have someone interviewed via their webcam, but we felt that there might be better ways to bring in remote contributors given the resources of a TV station."

The News Pavilion studio space
The video walls of the pavilion display the news in real time

The designers adopted augmented reality techniques more commonly found in film to explore these possibilities.

"We wanted to see what we could bring to TV design with an outsider's perspective," said Salway.

"A lot of physical TV set design just doesn't look like anything you'd credibly see in the 'real world'. It's trapped in a sort of debased art-deco pastiche – a bit like a 1980s cruise liner."

The round virtual pavilion
Cameras around the edge of the studio film the news in live time

On the left side of The News Pavilion is a news booth area where the presenter can physically sit at a desk. This section of the studio is the only permanent part of the design.

A pavilion with video walls encloses the studio, "extending the boundaries of the real studio". Cameras on wireless tracks film the newsreaders in live time and the video output is displayed live onto the LED walls.

"A wrap around LED enables the physical set design to be digitally enhanced and extended, offering great flexibility in terms of graphic appearance and scale," Salway said.

"The LED display walls are linked in real-time to the movements of the camera, the whole extended space moves in totally convincing synchronisation with the changing viewpoint."

An overhead view of the pavilion
The News Pavilion allows presenters to interact with the virtual environment

According to Salway, this means that newsreaders are more comfortable in the studio as they no longer have the "disorientating green screen," which showcases images to people watching at home but which can't be seen by the newsreaders themselves.

Instead, The News Room lets the presenters experience the final visuals.

"People in the studio see pretty much the final composited effect that the audience at home does," he said.

"So you can get much more natural ‘performances' from the presenters and guests in the studio, and they are able to interact with their environment, and with overlays of data, in much more fluid ways."

The News Pavilion is a windowless studio
Softroom wanted to bring something new to TV design with The Virtual News Pavilion

Alongside giving newsreaders more storytelling techniques at their disposal, Softroom wanted to ensure that regional or remote newsreaders were given the same visibility as in-studio newsreaders.

To do so, they "digitally extract" them from their off-site location and virtually place them into The News Pavilion.

Presenters and guests in The News Pavilion
The real-time video screening helps presenters feel more comfortable in the virtual environment

"Thanks to the magic of virtual production, the remote guests are overlaid in the correct position in real-time on the video walls inside the studio," said Salway.

"So the hosts can interact much more naturally with them, and maintain an all-important sight-line to them," he continued.

"It was a reaction to feeling that studio guests and people on video link-ups are always a bit disadvantaged compared to the hosts."

The Covid-19 pandemic has prompted other designers to turn to virtual architecture and design. In November 2020, architecture studio Space Popular created Punto de Inflexión, a venue for the first-ever virtual reality architecture conference.


Project credits:

Core Graphics Technology: Epic Games, Unreal Engine
Virtual Production: Pixotope: The Future Group
Virtual Production: ZeroDensity
XR Production: Disguise
Camera Robotics: Electric Friends LED Panels: Alfalite
LED XR Stage: White Light
Virtual Set Construction: Moov
Virtual Set Construction: Strand Set
Construction: Scott Fleary
Cost Consultancy: PT Projects
Strategy Consultant: Isaac Pinnock