The structure has views across london

Smiljan Radić creates inflated transparent bubble for Alexander McQueen show

Chilean architect Smiljan Radić has topped a car park in Tobacco Dock with an inflated bulbous dome for Alexander McQueen's Spring Summer 2022 show space.

The structure was designed by architect Radić, a long-time collaborator of the fashion brand, and announced Alexander McQueen's return to physical shows following the coronavirus pandemic. It was also the brand's first London show after a 20-year hiatus.

The alexander mcqueen show was built on top of a carpark
Smiljan Radić designed a cloud-like bubble structure that provided panoramic views across London

McQueen's Spring Summer 2022 show took place in a cloud-like inflated membrane structure on Tuesday 12 October 2021 on the rooftop of a 10-storey car park in East London's Tobacco Docklands.

The show, titled London Skies, was informed by the cloud-filled skies which Alexander McQueen creative director Sarah Burton and the McQueen team see from its studio.

The structure was placed on top of a plywood platform
The structure has a bulbous form that is constrained by steel tensile cables

Structural specialist ES Global and creative agency Gainsbury&Whiting worked closely with Radić to oversee the conception and fabrication of the show space.

ES Global built a domed transparent structure that was inflated and constrained by steel cables to appear as though swelling from between its cable net.

Due to the nature of the car park's sloped surfaces, the space was built on top of a large platform supported by a proprietary scaffolding system, which was left purposely uncovered at its sides to reveal the bones of its construction.

Seats and equipment were organised within the space for the alexander Mcqueen show
The Alexander McQueen show took place inside the Radić-designed space

The physical space was constructed using a transparent panelled membrane, tied to a curving circular pipe at its base. The membrane was supported and constrained by a net of steel tensile cables that stretched between channels of the bulging membrane.

The entrance to the interior of the show space bubble was strategically placed at the rear of the rooftop location, allowing guests to walk around the space and take in panoramic views of London's skyline.

Inside, the domed, cloud-like bubble was filled with two sets of curving rows of folding wooden chairs that served as seating for the fashion show's audience.

At the centre of the space, within a loose circle of chairs, a set of stairs rose from beneath the plywood platform where models entered the space once the show had begun.

The alexander mcqueen show space by Smiljan radic is pictured against the london skyline
The space was designed as a temporary structure that could be dismantled and reused

Multiple vents located in the floor pumped air into the dome to ensure it maintained its inflated appearance, while air-locked, revolving doors controlled escaping air.

A generator located on a lower level of the car park supplied energy to the space and its functions. This was powered by hydrotreated vegetable oil (HVO), a renewable diesel alternative made from vegetable oils, grease, food waste and agricultural residues.

Wooden chairs follow the form of the structure at the alexander mcqueen show
Rows of chairs were organised in curving lines and circles for the show's audience

The show space was designed so that it can be easily taken down, transported and reused for a number of different occasions,  including education and cultural events.

Radić was also responsible for the design of McQueen's Old Bond Street flagship store in London.

In 2020, the Chilean architect completed a house formed of two angular volumes, as well as a concrete home with three oversized skylights.