Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
MVRDV's Depot Boijmans Van Beuningen opens, giving the public access to 151,000 artworks

MVRDV's Depot Boijmans Van Beuningen opens, giving the public access to 151,000 artworks

Glass display cases filled with artworks take centre stage in the Depot Boijmans Van Beuningen, an art storage building designed by MVRDV, which is now open to the public in Rotterdam.

Billed as the "world's first publicly accessible art depot", the building brings together the entire 151,000-piece art collection of the neighbouring Museum Boijmans Van Beuningen.

Exterior of Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
The Depot Boijmans Van Beuningen has opened to the public a year after the building was completed

Unlike most museum storage depots, this one is open to the public. It allows the museum to reveal its entire collection, whereas most other museums can only present around 20 per cent or less at any given time.

Visitors are able to explore the building's different storage facilities, which showcase paintings, sculpture, furniture, ceramics and more.

Interior of Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
Circulation spaces weave between large display cases that showcase the museum's collection

MVRDV gave the building a bowl-shaped form, which is clad in mirrored glass, while its roof is a garden filled with trees. Inside, it combines storage spaces with restoration studios and galleries.

"As an architecture firm, it was our mission to allow a special art experience to go hand-in-hand with a building that takes an equally special form," said studio co-founder Winy Maas.

Glass display cases in Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
The Depot allows the museum's full collection to be viewed by visitors

Located in Rotterdam's Museumpark, the Depot officially opened on Saturday 6 November, more than a year since the building was completed.

Revealing its art-filled interior to the public for the first time, the building now contains 63,000 paintings, photographs, films and objects, and 88,000 prints and drawings.

Staircase in Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
A central atrium extends up the building's full 35-metre height

At the heart of the interior is an atrium that extends all the way up through the building's 35-metre-high volume.

As well as being framed by glass, this atrium is filled with display cases created by designer Marieke van Diemen.

Paintings in Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
Panels display paintings, drawings, prints and sketches

Some of these cases line the sides of the space, while others form bridges that people can walk over and under. They are all filled with different objects from the museum's collection, giving visitors a different experience of the art.

Highlights include Untitled (Manhole), a sculpture by Italian artist Maurizio Cattelan that was previously not exhibited in full, as the piece is designed to be partially concealed beneath a floor. Here, it's possible to see it all.

Storage area in Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
Storage areas are divided into five different "climate zones"

The interior is organised over seven main levels, containing 20 different depot departments. Fourteen of these are used by the museum, while an additional six are leased by private collectors.

These storage areas are divided up into five different "climate zones", organised by their specific temperature and humidity requirements.

Restoration studio in Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
Glass walls allow views of the storage areas from the atrium

Glass walls make it possible to see inside these areas from the atrium, giving a more dynamic feel to the interior.

Artist John Körmeling has fitted out the building's entrance lobby, using neons lights and sculptural elements to create a high-tech aesthetic. This is enhanced by the entrance doors, which lift up "like a gadget out of a James Bond film".

Entrance lobby in Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
Neon lights illuminate the lobby

The upper level features a restaurant and events space designed by Amsterdam-based design studio Concrete. This connects with the building's rooftop garden, which features birch trees, pine trees and grasses.

"I hope that visitors will soon enjoy the interior, the rooftop forest, and the experience of being in direct contact with the art without the mediation of a curator," said Maas.

"Our ambition was to give the Museumpark a new dimension, and to bring different target groups – from schoolchildren to Feyenoord fans – into contact with the Boijmans collection in an innovative way."

Restaurant and roof garden in Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
A restaurant and events space opens onto the rooftop garden

To announce the building's opening, Swiss artist Pipilotti Rist has created a light installation that brings the exterior to life at night.

Called Wasting Life On You, the installation sees the building and its surroundings filled with colour.

The mirrored bowl-shaped form reflects the surroundings in Rotterdam's Museumpark

Depot Boijmans Van Beuningen is not the first major building that MVRDV has designed in Rotterdam, where the studio is based.

In 2014, it completed Markthal Rotterdam, a covered market shaped like a giant arch and wrapped by apartments.

The studio – which is led by Maas with Jacob van Rijs and Nathalie de Vries – was recently in the news following issues with its plant-covered Marble Arch Mound in London.

Night view of Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
Swiss artist Pipilotti Rist created a light installation across the exterior for the opening

The studio has been working on the Depot since 2004, when it won the design competition for the project.

The project was delivered through a collaboration between Museum Boijmans Van Beuningen, the municipality of Rotterdam and the De Verre Bergen Foundation.

Photography is by Ossip van Duivenbode, unless otherwise indicated.


Project credits

Architect: MVRDV
Principal in charge: Winy Maas
Partner: Fokke Moerel
Project team: Sanne van der Burgh, Arjen Ketting, Fedor Bron, Gerard Heerink, Elien Deceuninck, Jason Slabbynck, Rico van de Gevel, Marjolein Marijnissen, Remco de Haan
Competition team: Jacob Van Rijs, Sanne van der Burgh, Marta Pozo, Gerard Heerink, Elien Deceuninck, Saimon Gomez Idiakez, Jose Ignacio Velasco Martin, Jason Slabbynck, Mariya Gyaurova, Lukasz Brzozowski Strategy & Development: Jan Knikker, Irene Start
Contractor: BAM Bouw en Techniek
Structure: IMd Raadgevend Ingenieurs
Cost engineering: BBN
Installations: RHDHV
Facade consultants: ABT
Building physics: Peutz
Landscape architect: MTD Landschap architecten
Restaurant designer: Concrete
Art collaborations: John Körmeling, Marieke van Diemen, Pipilotti Rist

More images and plans

Axonometric diagram
Axonometric diagram
Ground floor plan
Ground floor plan
Mezzanine floor plan
Mezzanine floor plan
First floor plan
First floor plan
First floor mezzanine plan
First floor mezzanine plan
Second floor plan
Second floor plan
Third floor plan
Third floor plan
Fourth floor plan
Fourth floor plan
Fifth floor plan
Fifth floor plan
Fifth floor mezzanine plan
Fifth floor mezzanine plan
Sixth floor plan
Sixth floor plan
Sixth floor mezzanine plan
Sixth floor mezzanine plan
Section
Section
Photo is by Aad Hoogendoorn
Photo is by Aad Hoogendoorn
Photo is by Aad Hoogendoorn
Photo is by Aad Hoogendoorn
Photo is by Aad Hoogendoorn
Roof garden of Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV