Ice Cubes cultural centre in China

Xinxiang Cultural Tourism Centre in China resembles a stack of ice cubes

A stack of nine frosted glass "ice cubes" atop a pool of water houses this cultural centre in Xinxiang, China, designed by French studios Mathieu Forest Architecte and Zone Of Utopia.

The Xinxiang Cultural Tourism Centre was designed as a sculptural icon for a new winter sports tourism district in the city, which will in future include an indoor ski slope.

Stacked cultural centre by Mathieu Forest Architecte
Mathieu Forest Architecte and Zone Of Utopia have created a stacked cultural centre in China

Inside the centre's nine cubes are a restaurant, cafe, shops, reading and children's spaces, with the stacked form used to create a series of open-air terraces that overlook the surrounding plaza and water pools.

"The ambition of the project is to create a strong urban indicator that unites the whole district," said Mathieu Forest Architecte and Zone of Utopia.

Stacked cultural centre in China
It is designed to resemble a stack of ice cubes

"[It] does not look like a classic building – it is not possible to figure out the number of floors, it is a sculpture out of scale, a pure and monumental volume," the studios continued.

The ice-like appearance was achieved through the use of printed glass panels, which are attached to the concrete structures with minimal metal fixings to avoid the need for any frames.

Glass facade of Ice Cubes by Mathieu Forest Architecte
The building sits beside a pool of water

During the day, the appearance of the glass panels changes depending on the light conditions, revealing certain areas of the interior and concealing others.

At night, illumination from the interior creates a glowing effect, turning the centre into a "lighthouse" for the district.

Patterned curtain wall
The ice-like appearance is achieved with patterned glass panels

"The texture of the glass facades is composed of a multitude of tangled translucent ice crystals that filter the light and the vision from the interior," said the studios.

"It is a question of hiding, whilst showing, to provoke mystery and the desire to approach."

Each cube is stacked at a different angle, creating a variety of compositions depending on the direction of approach. Some cubes cantilever above the plaza and others are positioned to create small gaps to walk between.

In the central cluster of cubes, a double-height ground floor creates a large, open foyer, leading through to a reading room that opens onto a paved water terrace.

Patterned glass panels
The panels are attached with minimal metal fixings

While this foyer merges the cubes into a single space at the ground floor level, their upper levels intersect and project out into it, creating balcony spaces supported by large white columns.

Two cubes sit away from the central area, connected via paved paths that cross the water pool and containing a shop and restaurant.

Night shot of Ice Cubes Cultural Tourist Center in China
The glass facades glow at nighttime

The Beijing 2022 Winter Olympics has led to a booming interest in winter sports in China. See the buildings that were used to host the games in Dezeen's guide to the Winter Olympics' architecture.

The photography is by ArchExist.


Project credits:

Architects: Zone of Utopia and Mathieu Forest Architecte
Client: Henan Rongshou Xinchuang Culture and Tourism Real Estate Co. Ltd.
Designers: Qiang Zou, Mathieu Forest
Design team: Zeng Teng, Wu Di, Wang Zhuang, Arnaud Mazza, Ma Jia, Xue Qixun
Local Design Architect: Henan Urban Planning Institute & Corporation
Structure: Arup Group Limited
Curtain wall: EDUTH
Landscape design: Hassell Shanghai
Landscape design construction: QIDI Shanghai
Lighting: PROL
Interior design: WU:Z DESIGN

More images and plans

Site plan of Ice Cubes Cultural Tourist Center by Mathieu Forest Architecte
Site plan
First floor plan of Ice Cubes Cultural Tourist Center by Mathieu Forest Architecte
First floor
Fifth floor plan of Ice Cubes Cultural Tourist Center by Mathieu Forest Architecte
Fifth floor
Section of Ice Cubes Cultural Tourist Center by Mathieu Forest Architecte
Section
Patterned glass facade
Ice Cubes Cultural Tourist Center by Mathieu Forest Architecte
Stacked building
Ice Cubes Cultural Tourist Center in China
Ice-like cultural centre
Patterned curtain wall
Ice Cubes Cultural Tourist Center in China
Ice Cubes Cultural Tourist Center in China
Stacked cultural centre
Ice Cubes Cultural Tourist Center in China
Night shot of Ice Cubes Cultural Tourist Center in China
Night shot of Ice Cubes Cultural Tourist Center in China
Ice Cubes cultural centre