Exterior of the House in Rua Direita de Franco in Porto

WeStudio and Made insert mezzanines beneath gabled roof of Porto house

Double-height volumes in this gabled house in Porto accommodate mezzanine levels and light-filled living spaces that look onto a courtyard.

Named House in Rua Direita de Francos, the residence was designed by local architecture studios WeStudio and Made for a family who wanted to live near the Portuguese city's centre.

View of the House in Rua Direita de Franco in Porto
WeStudio and Made have created a gabled house in Porto

The single-storey house replaces an existing stone dwelling on the 341-square-metre plot, which had been orientated to face the Rua Direita de Francos – the street from which it takes its name.

WeStudio and Made chose to preserve some of the original building's stone walls but designed the replacement house so that its living areas look onto the private garden instead.

Enclosed garden in Porto
The house folds around an enclosed garden

The L-shaped building comprises two wings arranged around the enclosed garden, with its bedrooms facing east and an open-plan kitchen, dining and lounge area facing south.

It follows the line of the existing stone wall facing the street but its gabled roof projects up above it, maintaining a consistent height along its length.

Entrance to the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
It incorporates stone walls from a building that previously occupied the site

WeStudio and Made took advantage of the height provided by the pitched roof to incorporate additional living spaces along with clerestory windows and skylights that brighten the interior.

"The single floor arrangement with a gable roof allowed opportunities to explore flexible areas as mezzanines, attached to the main rooms but at a higher level," the studios explained.

Open-plan kitchen and dining room
Mezzanine levels slot beneath its gabled roof

"These can be used to study or play," added the architects. "The relationships between spaces, sizes and dimensions were co-designed in conversation with the family."

A cranked staircase ascends from the kitchen and dining area to a study on a mezzanine, which has been slotted in above the garage.

The study has metal mesh balustrades that ensure daylight entering through a skylight above can filter down to the lower level.

Mezzanines also feature in the bedrooms, where they are positioned above storage cupboards or en-suite bathrooms and accessed by ladders.

Interior of the House in Rua Direita de Franco in Porto
There is an open-plan kitchen and dining room

Externally, brown brick cladding applied across all of the House in Rua Direita de Franco's elevations extends onto the roof, giving the building a monolithic appearance.

Different brickwork patterns on the garden-facing elevation create a datum that is continued internally in the material finishes used to separate the main rooms from the mezzanine levels.

Bedroom with a mezzanine
The bedrooms have mezzanines accessed by ladders

Openings throughout the House in Rua Direita de Francos are carefully positioned to optimise natural light and outward views. These include full-height glazed walls, light tunnels and skylights that serve more than one space.

"The light openings were designed taking into account the type of space and its orientation," the studios said. "The light is an unexpected play to the rooms with variations throughout the day."

Elsewhere in Porto, Fahr 021.3 recently completed a playful family home with a turquoise exterior and Bak Gordon Arquitectos added a concrete "garden pavilion" to a 19th-century residence.

The photography is by José Campos.


Project credits:

Architects: WeStudio and Made
Team: Nadia Santos, João Francisco Sousa and José Mendanha
Engineer:
VM Projectos
Constructor:
Pacato Elogio Construções, Lda, Carlos Sousa

More images and plans

Floor plan of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Floor plan
Section of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Section
Section of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Glazed wall
Interior of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Open-plan living and dining room
Roof of the House in Rua Direita de Franco in Porto
Enclosed garden of Porto house
Entrance of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Interior of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Bedroom with mezzanine
Open-plan kitchen and dining room
Mezzanine overlooking open-plan living spaces
Kitchen with wooden cabinetry
Interior of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Interior of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Bathroom of Porto house
Interior of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Bedroom of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made
Bedroom of the House in Rua Direita de Franco by WeStudio and Made