Biosphere hotel room at the Treehouse hotel in Swedish Lapland
BIG wraps Lapland hotel treehouse in 350 birdhouses

BIG wraps Lapland hotel treehouse in 350 birdhouses

Danish architecture studio BIG has revealed its Biosphere treehouse at the Treehotel in Swedish Lapland, which is surrounded by birdhouses.

Created in collaboration with Swedish ornithologist Ulf Öhman, the hotel room was designed to immerse guests within the forest site, which is near the village of Harads.

Birdhouse-covered treehouse
BIG has created the Biosphere treehouse at the Treehotel

"I got to spend a few days and nights in some of the Treehotel rooms right before the pandemic, and left with a sense of rejuvenation from complete immersion into nature," said BIG founder Bjarke Ingels.

"I couldn't help wondering if there was a way to take the immersion one step further – and almost instantly the idea of inviting not only the human visitors but also the resident bird and bat population to cohabit a spherical swarm of nests came to life."

Biosphere treehouse at the Treehotel
It is covered in 350 birdhouses

The hotel room, which is suspended between two trees, is contained within a largely glazed cube. This cube is surrounded by a metal grid that supports 350 birdhouses of different sizes to create a spherical form.

"After our first conversations with Ulf Öhman from Norrbotten Ornithological Association we were relieved to learn that birds don't drop where they nest – so there is hope for the glass to remain clear within this cloud of aviary architecture."

Treehouse hotel accessed by a bridge
The hotel room is accessed by a bridge

The 34-square-metre Biosphere treehouse at the Treehotel is accessed across a suspended bridge that gently slopes upward towards the room.

It contains a double-height living space that has large windows for observing the birds and the surrounding forest, alongside a toilet and shower room.

Black interior of room at Treehotel
The suite has a double-height living space

A double bed is raised above the toilet and accessed via a stepladder from the living space.

The interior is coloured almost entirely black and several lights in the shape of the treehouse hang from the ceiling.

Bedroom with views of birdhouses
A raised bedroom has views of the birdhouses

The hotel was covered in different-sized birdhouses to encourage a wide variety of birds to nest.

Along with creating an interesting experience for guests, the room is hoped to help increase local bird populations, according to ornithologist and Norrbotten Ornithological Association chairman Öhman.

"Inventories in Norrbotten County, carried out both by us as ornithologists and by the County Administrative Board, show that a number of different bird populations are decreasing," he said.

"Forestry has led to a reduced number of natural holes in trees where breeding birds nest. The installation of bird nests is therefore an important measure to take."

Steel frame supporting birdhouses
The 350 birdhouses are supported on a steel frame

Öhman also hopes that visitors to the hotel will be encouraged by the experience to install birdhouses when they return from holiday.

"Demonstrating the use of bird nests and feeding, not just at the Treehotel but for people to install near their own homes, is valuable," he said.

"An initiative from Treehotel to take such measures may inspire their visitors to do the same."

Biosphere treehouse at the Treehotel
It is supported on two trees

BIG's Biosphere is the eighth treehouse to be installed at the Treehotel, which is located in remote woodland in Swedish Lapland.

Previous treehouses include a mirrored box by Tham & Videgård Arkitekter, a charred-timber cabin by Snøhetta and a huge nest by Inrednin Gsgruppen.

Biosphere treehouse at the Treehotel
Biosphere is the eighth hotel room to be built at the Treehotel

Founded by Ingels in 2005, BIG is one of the world's best-known architecture studios. Other recent projects by the studio include the Bay View Google campus in California's Silicon Valley and the "world's most environmentally friendly furniture factory" in Norway.

This week the studio unveiled its design for the National Juneteenth Museum in Fort Worth, USA.

The photography is courtesy of BIG.


Project credits:

Architect: BIG
Client: Treehotel
Collaborators: Ulf Öhman, chairman of the Norrbotten Ornithological Association, Ateljé Lyktan, Vittjärvshus
Partner-in-charge: Bjarke Ingels, João Albuquerque
Project leader: Geoffrey Eberle, Angel Barreno Gutiérrez
Project architect: Francisco Abajo Duran
Team: Eszter Olah, Ragna Nordstrom, Pawel Marjanski

More images and plans

Biosphere hotel room at the Treehouse hotel in Swedish Lapland by BIG plans
Lower floor plan
Biosphere hotel room at the Treehouse hotel in Swedish Lapland by BIG plans
Upper floor plan
Biosphere hotel room at the Treehouse hotel in Swedish Lapland by BIG plans
Section
Biosphere hotel room at the Treehouse hotel in Swedish Lapland by BIG plans
Site plan
Biosphere hotel room at the Treehouse hotel in Swedish Lapland by BIG plans
Diagram
Biosphere treehouse at the Treehotel by BIG
Diagram
Biosphere treehouse at the Treehotel by BIG
Biosphere treehouse at the Treehotel by BIG
Biosphere treehouse at the Treehotel by BIG
Biosphere treehouse at the Treehotel by BIG
Biosphere treehouse at the Treehotel by BIG