Courtyard House by Yellow Cloud Studio

Yellow Cloud Studio extends London home with internal courtyard

London architecture and design practice Yellow Cloud Studio has completed Courtyard House, the renovation of a Victorian terrace in Stoke Newington, creating bright living spaces that overlook an internal courtyard.

Yellow Cloud Studio completely overhauled the east London home, retaining only its "bare tectonic skeleton" and introducing new finishes throughout alongside a newly-created rear extension.

Image of the rear of Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House was designed by Yellow Cloud Studio

Courtyard House sits on a long, narrow plot, which led the studio to prioritise the introduction of natural light and cross ventilation, with large windows creating views from the front living room all the way out to the back garden.

"There was a need for natural light to reach the middle part of the house, thus the idea was born to retain a part of the rear garden as a courtyard that would sit amongst the functional layout of the space," explained the practice.

Courtyard House by Yellow Cloud Studio
The home is located in Stoke Newington, north-east London

"A Japanese cloud tree occupies the courtyard, which is framed by a 3.7-metre-long fixed glass, creating a dominant focal point in the space," it continued.

The rear extension houses a large, skylit kitchen and dining area, which overlooks both the internal courtyard and the back garden through wood-framed glass doors alongside an area of built-in seating.

Folding the kitchen doors back allows the space to open out into the garden, where a raised concrete patio with built-in seating and planting spaces is partially sheltered by a section of roof supported by grey brick walls and columns.

In the bright kitchen space, the palette of pale wood, terrazzo floor and white paint is contrasted by dark kitchen cabinets and a marble island counter.

Courtyard House by Yellow Cloud Studio
A marble island counter sits in the kitchen

Throughout the interiors, extensive wooden storage and shelving line the walls, forming a datum in the front room that conceals the door when closed and also aligns with a run of slatted window shutters.

The layout of the first floor has been largely retained, with expanded, almost full-height windows providing views out over the garden and internal courtyard from the main bedroom.

Courtyard House by Yellow Cloud Studio
A new dressing room has red walls

Above, an extension into the attic has created a new dressing room that has also been finished in a darker palette, with red pigmented panels used to clad the angled ceiling above full-height black wardrobes.

Yellow Cloud Studio was founded by Eleni Soussoni and Romanos Tsomos in 2013 and is based in Hackney, east London.

Interior image of a bedroom by Yellow Cloud Studio
Yellow Cloud Studio used wood throughout the home

Previous projects by the practice include an extension to a home in north London to accommodate at-home supper clubs, and an extension in Clapton with a playful half-arch window.

The photography is courtesy of Yellow Cloud Studio

More images and plans

Ground floor plan of Courtyard House
Ground floor plan
First floor plan of Courtyard House
First floor plan
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio
Courtyard House by Yellow Cloud Studio