De Salamander by Loos Architects

| 2 comments

061110-salamander-450-09.jpg

Loos Architects of Amsterdam have completed De Salamander, an apartment block at Zaandam in the Netherlands.

061110-salamander-450-14.jpg

Here is a comprehensive selection of images of the project, plus below is a project description from Miguel Loos of Loos Architects:

061110-salamander-450-18.jpg

061110-salamander-450-22.jpg

--

The housing block with 79 apartments in Zaandam nestles itself into its surroundings like a snake into its basket. The block contains rental apartments for the free and social housing sector as well as 14 service apartments and collective facilities for young handicapped people.

061124-salamander-450-02.jpg

The characteristically sloping roofline is a reaction to the context of the building: a neighbourhood with small row houses on one side, and multi-storey housing slabs on the other side. In order to avoid that the row houses would lie in the shadow, the new building had to remain rather low.

061124-salamander-450-32.jpg

This, however, wouldn’t have resulted in the desired number of apartments. Therefore we opted for a volume that traces the irregular perimeter of the plot whilst spiralling upwards, thus adapting to the scale of the neighbouring buildings. At the same time, this spiralling movement encloses a quiet inner courtyard.

061124-salamander-450-46.jpg

As the building lies on a busy road, we decided to wrap the typical Dutch concrete bay structure in a rough skin of black bricks.These bricks are laid on their side, exposing their dent and adding to the tactile quality of the façade. The sculptural character of the building is literally translated to the smaller scale of the single stones. The actual thinness of this outer skin, visible in the openings of the façade, stands in surprising contrast to its robust look.

061110-salamander-450-03.jpg

Behind the outer skin lie the access galleries and the exterior walls of the apartments, clad with yellowish-green panels. The apartments are mainly orientated towards the quiet courtyard, which has a warm and inviting atmosphere due to its wooden cladding and soft curves. “Rough shell, soft core" seems to be the motto of the building.

060629-salamander-450-25.jpg

Only at its narrow ends, the block is stripped of its brick skin and reveals its domestic interior to the passers-by. These apartments either have balconies, orientated towards the outside of the block, or extra large access galleries along the inner courtyard, which can also be used as balconies. By this means, the best is made of their north-south orientation.

060629-salamander-450-22.jpg

The courtyard is designed as a collective garden and is accessible to all residents. For the handicapped apartments, there is a small separate garden on the eastern perimeter of the block. In addition, the sloping roofscape is covered with moss, so the apartments on the top floors have a nice view.

060629-salamander-450-16.jpg

Thanks to its sloping roof and curvaceous shape, the block not only contains many different apartment types - partly with extra high ceilings or roof patios -, but also has a different appearance from each perspective. Time and movement are important factors in its perception: In order to understand the building as a whole, you have to move through and around it.

060629-salamander-450-13.jpg

The block was named “Salamander" due to the yellow cladding of the galleries, which is widely visible behind the openings of the black skin - especially at night.

060629-salamander-450-09.jpg

Juxtapositions such as these constitute the leitmotiv of the sculptural building. In the Salamander, robust meets soft, dark meets colourful, industrial meets handcrafted, and sober meets playful.

060629-salamander-450-07.jpg

060629-salamander-450-02.jpg

--

Housing block with 65 rental apartments and 14 handicapped apartments incl. communal spaces

Client: Housing corporation PARTEON, Zaandam,NL

Client handicapped apartments:
Stichting ODION, Purmerend, NL

Design:
Dipl.Ing. M.A. Miguel Loos, Amsterdam in collaboration with Bjarne Mastenbroek

Team:
Gert Jan van Ginneke, Pieter Hoogedorn, Joost Verheus, Holger Mührmann, Ton Gillissen, Wilmar Groenendijk, Mike Davis, Ralph Doggen, Katarina Vranova, Roger van Well, Julia Lang

Landscape Design (execution in 2007):
Terra Firma, Amsterdam, NL

Contractor:
Van Braam Minnesma, Wormerveer, NL

Structural engineer:
Constructiebureau Tentij, Heemskerk, NL

Technical Advisors:
SDB Consult, Nijkerk / Basalt Bouwadvies, Nieuwegein / DAO, Amsterdam, NL

Design - realization:
1999-2006

Building costs:
€ 7.800.000,- (excl. VAT)

Floor area:
10.280 m2

Building costs / m2:
€ 760,- / m2

Photography:
Allard van der Hoek
Baron G.A. Tindalplein 213
NL-1019 TW Amsterdam

| 2 comments

Posted on Sunday, February 11th, 2007 at 6:57 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • anna

    Wow! This looks great! I love the night photos.

  • sberla

    typical dutch but cool!