Kinderstad by Sponge Architects & Rupali Gupta i.s.m. IOU Architecture

| 19 comments

vu-kinderstad-0487-sq.jpg

Kinderstad is a penthouse where children being treated at an Amsterdam hospital can relax and meet friends, designed by Sponge Architects & Rupali Gupta i.s.m. IOU Architecture.

vu-kinderstad-0255-kopie.jpg

Kinderstad, or "children's town", is situated on the roof of the Medical Centre of Amsterdam Free University (VU Amsterdam), and is intended to provide a place where children between 4 and 18 years old being treated in the medical centre can meet with family and relax outside of the hospital environment.

squvu-kinderstad-0181-kopie.jpg

Photos are by Kees Hummel.

vu-kinderstad-0328-kopie.jpg

The project won first prize in the Young Architects Competition of the Dutch National Board of Architects (BNA), with the Ronald McDonald Children’s Foundation (Kinderfonds) in 2003. It was completed earlier this year.

vu-kinderstad-0346-kopie.jpg

Here's some more information is from Sponge Architects:

--

Ronald McDonald VU-Kinderstad, Amsterdam
Sponge Architects & Rupali Gupta i.s.m. IOU Architecture

The project “Kinderstad” (Dutch for “children’s city”) emanated from the Young Architects Competition of the Dutch National Board of Architects (BNA) together with the Ronald McDonald Children’s Foundation (Kinderfonds) in 2003.

vu-kinderstad-0403-kopie.jpg

Sponge Architects & Rupali Gupta i.s.m. IOU Architecture (Björn van Rheenen, Rupali Gupta and Roland Pouw) won the first prize and received at the same time the appointment to realize the winning design for both the exterior and interior work including the management of the project. “Kinderstad” is the first project among the projects presented to the BNA Young Architects Competition that has actually been realized and implemented. The similarity between the result and the competition design is striking. During the process of the implementation almost all ideas and designs have been adopted.

vu-kinderstad-0416-kopie.jpg

The goal of “Kinderstad” is to extract the sick child, its family and friends from the unpleasant surrounding of a hospital and to enable an encounter in a much better atmosphere. This new specialised type of health care for sick children gives the visitors the chance to forget for a moment that the child is sick and to facilitate the normal development of the young patients (between 4 and 18 years old) despite the treatments; it has a positive influence on the patients’ recovery. “Kinderstad” is attached to the children’s ward on the 9th floor in the eastern wing of the Medical Centre of Amsterdam Free University (VU Amsterdam).

vu-kinderstad-0487-kopie.jpg

The Exterior

“Kinderstad” is situated on the roof of the eastern wing of the Medical Centre of Amsterdam Free University (VU Amsterdam). The 9th and 10th floors compose an adornment made of glass and titanium. The 9th floor stands back from the existing brick-lined building of the eastern wing and from the 10th floor. Due to this gap and the overhanging of the 10th floor, one gets the impression that “Kinderstad” is hovering like a cloud above the hospital. At the same time the use of glass and titanium sets a visual contrast between the seemingly light superstructure and the heavy brick-lined fundament. The facade consists for the most part of glass.

vu-kinderstad-0181-kopie.jpg

For some parts, the facade is closed with titanium behind the glass. Special tiles of three different kinds of titanium have been produced for this project; it’s the first time it has been used in the Netherlands (baked with crystals, 15x15cm). The tiling has been assembled in different angles of inclination on the facade and under the exterior ceiling with the effect of reflecting the light in different colours for each moment of the day. In combination with the reflection of the glass in front of the tiling it creates a fascinating effect with the light, the surroundings and the building. It becomes absorbed in its natural environment: the constantly changing Dutch skies.

vu-kinderstad-0097-kopie.jpg

The titanium creates a layer of protection against corrosion. This layer makes sure that scratches or light damages repair themselves and that the material does not develop patina like other metals. As a result the titanium is reflecting the light permanently, unlike other metals. With their playful prints of natural materials the boxes in the facade that stretch from the inside of the building through the glass facade to the outside give an impression of the thematic design of the interior and wear away the border between interior and exterior. The combination of the strict lines, the richness of the 20, 000 titanium tiles and the colorful boxes that stick out gives the facade a playful look while establishing a contrast to the rather uninspired facades of the surrounding office buildings.

vu-kinderstad-0289-kopie.jpg

The project was nominated for the architectural facade competition “Architectuurprijs GevelTotaal 2008”. From the jury’s report: "The titanium tiles have been used in a clever way that underlines how exciting the irregularity of the material is. Glass and titanium are giving fascinating reflections. Beautiful details.”

vu-kinderstad-1-kopie.jpg

The Interior

The concept invites one to linger in the open space of the widespread playground. On the playground one can find different calm rooms with different specific atmospheres and functions. The concept plays with the contrast of openness and closeness, of encounter and withdrawal.

sponge-tek-drs.gif

The basic idea of the concept of “Kinderstad” is to get the children in contact with the outside, with nature. This idea was realized by the use of natural materials (wood, stone and photo prints), a completely open facade and big roof windows that allow natural light to come in while giving the impression that 35m above you the sky and the weather are within your grasp. Every detail of the design is connected to this concept in a very consequent way. “Kinderstad” is really a little city with a big playground, little houses, streets, alleys and streetlights.

sponge-tek-plt-met-nummers.gif

The big central staircase made of wood connects the two levels fluently and can be used as theatre stage or movie theatre. Several rooms, different in size and atmosphere, are located as boxes in the open space. These boxes are covered with enlarged printed motives of nature (moss, tree trunks, honeycombs, water drops and rocks) and stick through the facade as to wear away the border between interior and exterior. The boxes are covered with prints of these materials as the use of real natural material was not possible for reasons of hygiene.

sponge-tek-plt.gif

The floor, ceiling and a big wall of “Kinderstad” are covered with wood. The ceiling on the 10th floor is a special ceiling for heating and cooling, made of plates of steal that are painted in the style of wood. On the 9th floor, the neighboring strips of the roof and an outside terrace are covered with artificial grass.

sponge-tek-situatie.gif

The border between interior and exterior, and the references to nature through material, light and a phenomenal view of the sky, the city of Amsterdam and the forest, convey the sensation of “being out and about”. The interior has been designed partly by the architects and partly by students of the Rietveld Academy or sponsors, under supervision of the architects. There is a lot to discover and experience in “Kinderstad”:

An 8-meter long tunnel serves as the entrance. This tunnel forms the crossing from the hospital to the imaginary world of “Kinderstad”. The shape of the tunnel changes its profile from rectangular to round. The LED lighting behind the semi-transparent plastic allows the creation of different atmospheres corresponding to the four seasons of the year. Furthermore, one can find a theatre, a DJ workstation with disco music by Radio 538 and a TV workstation of Endemol. From the Schiphol airport tower with parts of a rebuilt airplane with seats and cockpit you have a view till the airport and you can follow the landing of airplanes with real sound effects. The child can also dress up as a pilot or stewardess.

Next to it, a little football field sponsored by Ajax is to be found, with artificial grass, white lines and goals, looking out on the Amsterdam Arena football stadium. Here, the children can watch live football training sessions and games on a big screen, admire shirts and trophies and play tabletop football.

A bit further down one encounters one half of a racecar by Spyker with a big screen instead of the front window. In this car, the visitor can participate in a virtual race overlooking the real highway next to the “Kinderstad”.

In the KPN Wizzkids Corner, the children can use the internet, play virtual games and watch little movies. There is also a reader’s corner where they can read books in a calm atmosphere. Finally, there is a slide, which the children can use to slide down from the 10th to the 9th floor.

Last but not least, there is a living room area with a calm atmosphere for the parents who want to catch their breath for a moment.

Healing Environment

Extensive day light, views, contact and association with nature, natural materials, game and relaxation are important elements to positively influence the process of recovery of a sick child. The attention of the visitor is channeled away from the hospital towards the exterior; the sickness gets left behind and is forgotten. Even the needs of children in wheelchairs and beds have been implemented in this concept: they are able to use all the facilities.

Project Details

Prize: 1st prize BNA-Young Architects Competition 2003
Nomination: Architectuurprijs GevelTotaal 2008
Nomination: Gouden Amsterdamse Architectuur Prijs

Architect: Sponge Architects & Rupali Gupta i.s.m. IOU Architecture
Project architects: Björn van Rheenen, Rupali Gupta, Roland Pouw

Start of conceptual design: November 2003
Start of construction: May 2006
Acceptance of construction work: October 2007
Dedication: February 2008

Adress of project: VUmc, Oostvleugel 9F, De Boelelaan 1117, NL-1081 HV Amsterdam

Total area: 1000m²
Volume: 4000m³
Construction sum incl. installation: 3.500.000,- Euro (excl. VAT)

  • tommi

    lucky kids

  • cm

    i wanna be young and sick again

  • Mkk

    Thanks for the plans / sections !

  • nM

    welldone ! i like it.

  • screeen

    mmm… smells OMA

  • Raymond

    It isn’t a bad thing it “smells OMA”.

    It’s a well-done attachement to an already existing building.

    Just hoping/wishing those children will feel comfortable in such a ‘clean’ erea.

  • http://oliverchapmanarchitects.com Mikey C

    banterfully fly

  • andi

    Apart from the floors, witch seem to be actual wood, the others are really weird. I think it’s a bad idea to stick pictures of other materials on anything u can find around. It’ messes up their minds. It’s irresponsable to their upbringing. I don’t think OMAs semless (from the junkspace theory)is the way to go here. It’s a kid’s mall to say for short.

  • http://Good!!!! Lauer

    Good !!!!

  • chachito

    sparkling detail. its great to see architecture employed as a constructive tool in the health of people and not the usual window dressing its given in the glossy mags and websites.

  • http://www.architectonica.ca Dariusz

    Strange Double facade as you can see in the outdoor photos. Looks like a great space to interact, wonderfully warm space for children with fantastic views. I was never a fan of clean walls being textured. Where has the sense of touch disappeared in architecure. I realize this is a hospital-like place and things need to be wipe-able, but let’s play with some textures as well. Beautiful Stairs for multiuse.

  • leandro locsin

    though it has a prada & petra feel, i commend the great knowledge of materials and surfaces. good stuff !

  • floyd landis

    You owe me architecture and this ain’t it.

  • PETER BARAKAT

    YOU LOVE THE ORIGINAL MATTERIAL AND SOLIDS AS ITS STATE (MAY BE WE KNOW OTHER SELF AT THE FEAUTURE)

  • mauro

    OMA ? OMA!

  • deffhaus

    Wonderful architecture, inside and out! What is the manufacturer of the “boxes”??

  • http://www.supergraficos.com Jaime

    Os felicito por la obra de arte, me ha gustado mucho, tiene una atmósfera muy cálida imagino necesaria en este proyecto y también moderna un uso muy atrevido del color y texturas que le dan una gran sonrisa al proyecto!

    I congratulate you by the art work, I liked very much, it has a very warm atmosphere I imagine very important in this project and also modern a very bold use of the color and textures that give a big smile to the project!

  • http://www.naver.com eric

    Very gooooood~

  • http://micro-architects.com Ninian MacQueen

    I think Floyd has problems…