Santa Ynez Residence by Frederick Fisher and Partners

Los Angeles architects Frederick Fisher and Partners have sent in images of Santa Ynez Residence, a family home in California's Santa Ynez Valley.


The home was completed in 2006.


Here's some info from the architects:


Santa Ynez, California  2006


A 20 acre site in the Santa Ynez Valley of California dominates the landscape with extensive views of the surrounding mountains and valleys.


The natural environment has two distinct seasons consisting of hot summers and cold winters. A south easterly wind is common in the morning hours.


The owners, an artist and lawyer, requested a home that created a compound. The spaces to be included were an open living area, master bedroom suite, two guest suites with a shared living space, an office, artist studio and lap pool.


The 7000 square foot single –family residence is based on a grid of 25 squares. The firm’s interest in the “square” and “box” along with the owner’s square paintings generated the initial concepts for the home.


The 100 foot by 100 foot single-family residence is organized around a central courtyard that divides the building into three distinct “zones” with an area for living, sleeping and working.


To take advantage of the warm climate during the summer months, three outdoor rooms extend the living space.


This blurring of inside and outside is achieved with the use of large sliding glass panels. The interior courtyard protects the residents from harsh wind and sun while providing an alternative view of landscape, which is contemplative, serene and quiet.


This contained exterior world is juxtaposed to the outer landscape of natural grasses, shrubs and trees. The residence clad entirely in corrugated Cor-ten steel has taken on a rich brown color as it oxidizes, complementing its earthy surroundings.


Perforated Cor-ten steel is used for sun shading glass and covered areas adding a play of light across the homes surfaces.  Large sliding and swinging steel gates enclose the home at night and while the owners travel.


Project Team:

Architects: Fred Fisher, David Ross, Brent Eckerman, Dong – Jin Kim
Landscape Architect: Pamela Burton


Benny Chan
Jim Bartsch