Matilde House by Ailtireacht Architects

| 12 comments

squ121008al17-s.jpg

Dublin-based Ailtireacht Architects have recently completed an extension to a Victorian terrace house in Rathgar, Dublin.

121008al20-s.jpg

Constructed from light-grey zinc, the two-storey building houses an additional bathroom, bedroom and space for working.

121008al15-s.jpg

A new staircase on the exterior of the building joins the main living area and the back garden.

121008al04-s.jpg

A canopy built across an existing passage encloses the dining area.

121008al32-s.jpg

Here's more information from Ailtireacht Architects:

--

Matilde

This end of terrace Victorian two-storey over basement house in south Dublin required modernization and additional space for the needs of the clients’ growing family. The brief was to provide additional multifunctional living space and bedroom accommodation not provided for within the original house. The existing two-storey return was at a scale not befitting such a large house with cramped internal dimensions making the spaces unusable.

g17gg.jpg

The design creates a rear return more suitable in scale and playful in nature with an orthogonal emphasis reflecting that of the original terrace.

g2g.jpg

Traditionally, Victorian returns consist of a series of functional and subservient spaces to the mainhouse. The design exploits this premise, in the creation of a series of generously proportioned multifunctional spaces, accommodating the contemporary needs not afforded by a typical Victorian House, spaces envisaged for working, playing, bathing and sleeping.

img_1790g.jpg

The functional materiality of the proposal is selected in response to the existing condition of unpainted render at the rear terrace and the subordinate functional spaces contained therein.

g13g.jpg

Light grey zinc foil wraps a series of voids and colourfully glazed projections draping the spaces enclosed therein.

matilde-elevation-2.jpg

The reflectivity and solidity of the zinc contrasts the flat darkness of the voids and window openings, in the creation of a sculptural form, which sits in deference against the main wall of the house.

matilde-section.jpg

A new canopy over the existing side passage encloses the dining area in a transition space between the interior and exterior, which along with a new staircase from the main floor creates a new dialogue between the lower ground floor garden and the piano nobile, so often ignored in the conversion of this type of dwelling.

matilde-site-plan.jpg

Ailtireacht Information

Founded, in 2002, Ailtireacht is a young design practice specialising in high quality contemporary architecture. Constantly pursuing excellence in the design process rather than any architectural typology.

matilde-floor-1.jpg

For us the process of architectural practice is more important than any particular architectural style; the design narrative for a project developing as a synthesis between the client, site, brief and budget, creating its own language, each project setting a milestone along the timeline of the practice.

matilde-floor-2.jpg
The intellectual design rigour of each project is a thread connecting and interweaving the varying facets of architectural practice into a symbiotic whole. Our projects initial narrative is often apparent before a client or a site, once fed by the client’s brief and innovative capacity, the process is always about pushing the projects limits and expectations.

matilde-elevation-1.jpg

Constantly analysing the quotidian, searching for a different of perception to excite, challenge and explore, whether the brief is big or small. Throughout, inventively combining traditional and new materials and construction techniques to create inspiration. We relish each corner and harness the unexpected juxtapositions to alter space and ones sensory perception.

The concept’s development is then tested in the act of drawing and the making of card models, with 3- dimensional and photorealistic representations ensuring clarity of intention throughout, exploring the project in greater detail until the final representation be it built or unbuilt.

  • archcritic

    looks cozy.

  • robert

    I quite love this. 10/10 from me.

  • anel

    very contemporary, but by my opinion there’re too much different materials in use.

  • jl

    lovely detailing

  • JCK

    Absolutley gorgeous design. Love the zinc cladding.

  • Matthew

    Beautiful, actually, I really enjoy the wide material palette of the building.

  • windbag

    .
    yes, great work on details!

  • david

    really nice geometry, i think the detailing around the glass ruins it – too bitsy

  • http://architekturblog.wordpress.com evap

    great mixture of materials and cool scene for the monochrome pics!

  • http://www.saimanmiah.com Saiman

    O so modern!

  • Mark

    MKC

  • ansola

    good work!

    few and correct materials