House in Jigozen by Suppose Design Office

Here's a third project from Japanese architects Suppose Design Office: this time a residential project in Jigozen, Japan.


The house is located by the sea in an area prone to natural disasters.


The exterior of the box-like building is clad in wood and punctured by windows in the shape of houses with pitched roofs.


The traditional room spaces of the interior are surrounded by a hallway around the perimeter of the house.


This multi-purpose area functions as a hallway, veranda, extra room or terrace and offers a buffer between the sometimes hostile external environment and the interior rooms.


Sliding, wood and glass partitions can be opened to incorporate the surrounding hallway into the room spaces or closed to offer greater privacy and protection from the elements.


Suppose Design Office also designed the House in Kamakura and House in Sakuragawa in our previous stories.


Photographs are by Toshiyuki Yano.

Here's more information from Suppose Design Office:


House in Jigozen

Built by the sea, this is a house designed for a family of three; a mother, a father and one child. Along with the exhilarating feeling of being by the sea comes the longstanding idea that this spot is prone to damage from natural disasters, especially during Typhoon season.


If we look at the past, there are many examples of damage caused by nature, such as windstorms or flooding. Therefore, it becomes necessary to build a house where you can feel relaxed while also taking into consideration these natural disasters from the very start of planning.


The Line between Interior and Exterior

In this building, the interior and exterior flow together with the existence of what you could call a half-outdoor space. This space creates a gradation from inside to outside.


With a space which is at the same time like a terrace, a veranda, an inside room, and the outdoors, items which normally would be found inside, such as books and paintings, a study or a bath, can actively participate in this middle-ground between interior and exterior.


This space fulfils the role of connecting the outside to the inside. In addition, it serves as a buffer to the various natural phenomena found in the outdoors. It solves the seemingly contrary problems of "protection" and "openness" at the same time.


The construction method I have come up with leaves freedom for many choices while still using wood as the construction material. Generally, wooden construction uses beams and posts, along with counterbraces in order to make a building resistant to earthquakes.


However, here we use a construction method where the posts are like counterbraces and the counterbraces are like posts.


By placing the posts diagonally, we can achieve a simple framework which, while being made of wood, does not stifle openness.


By searching for various spaces, between interior and exterior, between posts and counterbraces, I believe we can arrive at one answer which leads us to the connection of openness and nature found in this very attractive site by the sea.


I believe we may be able to see the future of architecture by looking for the importance in any and all relationships, and searching for what we can find in the space between two things.


building site: Sakuragawa,Itabashi,Tokyo,Japan
principal use: personal house
structure: wooden structure, 2 stories
site area: 174.75
building area: 55.89!(31.98% MAX60%)
total floor area: 111.78!(63.96% MAX160%)
design: suppose design office : Makoto Tanijiri
photographer: Toshiyuki Yano [ Nacasa & Partners Inc ]


More about Suppose Design Office on Dezeen:



House in Sakuragawa


House in Kamakura