Schloss Grafenegg Concert Hall by
Architekten Schröder Schulte-Ladbeck

| 13 comments

schloss-grafenegg-concert-hall-by-architekten-schroder-schulte-ladbeck.jpg

German firm Architekten Schröder Schulte-Ladbeck have completed a copper-clad concert hall in the grounds of a castle near Vienna, Austria.

auss2.jpg

Called the Schloss Grafengg Concert Hall and located in the grounds of Grafenegg Castle, the new building has been integrated with the castle's existing, heritage-protected, former riding-school buildings, to which it is connected by a series of glazed lobbies.

aussen.jpg

The architects chose to clad the facade in copper sheets so that over time it will match the weathered, green copper of the historical buildings.

seite.jpg

Here is some more information from the architects:

--

Since extensive building works were completed in 2008, Schloss Grafenegg has been developed into an internationally renowned cultural venue. After an EU-wide competition was staged, five internationally renowned architects were invited to present their designs for a concert hall to hold an audience of 1,200 which was to be integrated into the castle's historical, heritage-protected "old riding school" buildings. The entry from architekten schröder schulte-ladbeck was awarded 1st prize by the jury because of its visionary and historically sensitive design. The design envisaged a solitary building connected to the "old riding school" by glass crossings.

rueck.jpg

The architect duo, schröder schulte-ladbeck, based in Dortmund, Germany is known for designing concert halls and for its unusual solutions; the Dortmund Concert Hall, which the duo designed, is counted among the ten best concert halls in the world. The result of the Grafenegg project once again emphasises the architects' extremely sensitive commitment to the existing buildings and the surrounding grounds. The new building fits perfectly into the park grounds and also sets convincing acoustic benchmarks. Keywords for the design concept, which is based on a musical fugue, were form, number, dimension, proportion, material and colourfulness. The latter found its most significant expression in the design of the building's façade, which originally was to be carried out in pre-weathered copper to match the existing materials of the historical structure.

graf_lageplan_isometri.jpg

However, the cladding that was eventually chosen, made from TECU® Classic copper sheets, gave the colour aspect an appropriate temporal component: at the opening ceremony the façade shone brightly in copper red, but soon the weather-related changes in the surface that are typical of copper caused the sheets to develop brown and anthracite hues.

a-ansicht-nord.jpg

Through oxidation the copper has now developed its natural protective coating. Depending on how the light falls, the façade presents itself in many lively shades and the surfaces will continue to change for many years to come – until the symbiosis with the historical surroundings is complete when the surfaces have developed the patina green that is typical for copper.

a-ansicht-ost.jpg

The architects saw the theme for realising the project as transforming the immateriality of music and acoustics into material cubic content and in applying the laws of the fugue to the architectural form. The existing buildings and the castle grounds placed especially high demands in terms of integrating the new design into the historical ensemble.

a-schnitt-landschaft.jpg

The cubic content of the building was developed with consideration of the limits and heights of the surrounding buildings, while the basic structure was formed from the composition of the enclosed hall and the surrounding functional and connecting areas. The visual relationships in the park and to the castle were consistently taken into account; the cubic content communicates ideally with its environment.

a-eg.jpg

Building: Schloss Grafenegg Concert Hall (A)
Architecture and interior design: architekten schröder schulte-ladbeck, Dortmund (D)
Acoustics: architekten schröder schulte-ladbeck, Dortmund (D) Müller BBM, Munich (D)
Façade material: TECU® Classic
Manufacturer: KME Germany AG & Co.
Start of building work: Summer 2006
Opened: May 2008
Owner: Grafenegg Kulturbetriebs GmbH, Grafenegg
Seats for audience: 1,270 (complete use of the hall) 500 (hall for chamber music, "old riding school")
Concert hall:    Traditional rectangular shape, hermetically sealed and air conditioned, direct sound distribution

a-zuwegung.jpg

Dimensions:Height of hall: 15.5m
Length of hall: 39 to 43m
Width of hall: 18.4m
Stage: 180/236 m², Width: 18.4m, Depth: 9.87/12.87m

  • M

    Stirling-esque…
    Beautiful

  • http://www.session23design.com Michael

    Beautiful, yes. Solar mirrors to heat the surrounding, likely. I’d be curious to see how this compares to the reflection off glass office buildings and Frank Gehry’s solar apartment cooker in LA.

  • http://jjohnson.carbonmade.com Jeremiah

    I love the material palette of this project, and the tectonics are wonderful. Another one to add to my ever-growing list of places to visit.

  • http://www.chicagolens.net geoff

    this will be such a beautiful building with the copper patina.

  • one

    Looks like Daniel Libeskind… Cannopy…?

  • http://www.micro-architects.com Ninian

    I dont think beautiful is quite the word.

  • mark muscat

    top class, copper is amazing

  • http://www.markpimlott.com Mark

    And it is so modest; so sensitive, so… self-regarding.

  • http://www.markpimlott.com Mark

    PS. What tectonics?

  • slater

    I always find contrast between old and new such as this facinating. Bravo!

  • http://jjohnson.carbonmade.com Jeremiah

    By tectonics I mean the way the various materials and planes meet. In particular the way the black (anodized?) portion seems to emerge from the copper sheathed bulk of the building (Img. 2), and the clean, slight reveal where they meet. Those tectonics.

  • http://www.talaske.com Greg

    So it’s a concert hall, but we don’t see the performance space in any of the images? Even performance buildings as wildly inventive as Disney Hall and Nouvel’s Guthrie Theatre are ultimately designed “inside out” with the genesis of the building form coming from the performance spaces inside. Any chance of adding pictures of the hall?

  • max habib

    What bizarre street drug mix suggested.. “integrated with the castle’s existing, heritage-protected, former riding-school buildings”…