M-house by Morii’s Atelier and OUVI

| 8 comments

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-1.jpg

Japanese architects Masaki Mori of Morii's Atelier and Shin Yokoo of OUVI have completed a house in Kanagawa, Japan, for a couple who plan to retire soon.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-2.jpg

Called M-house, the residence is organised around a kitchen garden.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-7.jpg

Large windows frame views of the surrounding cedar trees.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-6.jpg

More stories about OUVI:

House in Mitaka by Hidetaka Shirako and OUVI
Andon by Grasses and OUVI

Photographs are by Takeshi Yamagishi.

Here's some more information from Morii's Atelier:

--

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-17.jpg

It is a house for the married couple who will retire soon and for their family. The couple hope to be able to feel the nature through the garden work and the kitchen garden in their life afterwards.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-15.jpg

It seems as the theory to build the mountain villa with a span roof and natural material on the site like the villa area surrounding by green. If it is a country house, such a pastoral image might be sometimes necessary.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-14.jpg

However, I don't think that it is always necessary for their life in the future. I dared to choose the ordinary material which is treated easily seen well in the residential quarter, such as alminium sash with the louver door of ready-made goods for a flat roof and the siding board.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-16.jpg

It is because of expecting a generic space that excludes the originality of employed material and the uniqueness of the design, and to make a consciousness not only to internally, but also to externally. When I had visited the sites several times, I found that the scenery that looked like the panorama till then suddely changed.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-12.jpg

The broad leaves trempled in the breez, the wood of Japanese cedar like drawing by a ruler, the bank which reflects sunshine, and the blue sky without any cloud. Those various scenes were suddenly cut back in the head. Then, I realised that the only one possibility to construct something here was to break up this scenery and to customize for their life.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-13.jpg

Towering cloud reflecting in the window. Foggy mountains of background, the sunlight through dim wood of Japanese cedar. Small flowering plant in a bank and a cabbage butterfly flying around them. A tit coming to pick some insects in the lawn. The all are trimmed with the frame in the window, and it is constructed as the new scenery.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-11.jpg

The expression which was not noticed before appears, we are healed and are sharpened our feelings. This building is a kind of module that updates the previous scenery, and could be a software that won't function by itself. In nature, there are some enjoyments, which is to observe by a telescope, to look into by a microscope, and to adjust the magnification between them. It awakes with small bird's twittering in the morning, and eyes catch the wild bird coming to pick up the insect.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-10.jpg

Looking the herb planted outside from the kitchen, and enjoying a meal with the familiy having the conversation of the flower blooming in the bank. Taking a nap sitting on a sofa while looking at mountains in the distance, and falling asleep hearing the sound of insects at night. It is exactly the life that you can feel nature around you. The heat, the cold, rainny day and the windy day.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-9.jpg

If we can make things return to parallel again, the new world might come into a view in this field.

m-house-by-ouvi-and-moriis-atelier-3.jpg

project: m-house
Photo : (C) Takeshi Yamagishi
Location : Kanagawa, Japan

Architect: Morii's Atelier x OUVI

Credits:

Morii's Atelier
Masaki Mori

OUVI
Shin Yokoo

Text by Masaki Mori

  • http://jjohnson.carbonmade.com Jeremiah

    Beautiful and clean. What I really appreciate here is seeing a form that is clearly modern, but instead of a stark white interior with the typical modernist furnishings we see a home; shelves piled with bins and clutter and family photos and a lace doily on the coffee table! Great!

  • http://www.urbanizr.org urbanizr

    I like the project and would apreciate some more consruction info, details and know if this is based on a prefab system…
    best,
    u.

  • KJS

    Did you notice the TV set appears on three different shelves? Do they have three sets or did it get moved around from shot to shot?

    It is a nice project, over all. However, a better translation from Japanese to English would be appreciated – this seems to be a recurring problem.

  • tim

    is box a concrete shell? if not what is the cladding on the reveal between the windows and edge of building?

  • http://www.michaelschoner.de michael

    3TVs are the minimum that will do – me personally i have 8 :)

  • One

    ON this site it loks od to find these boxes stacked up.

  • tanya telford – T

    i like the way its been built around a kitchen garden,

  • one

    Well still it looks like atemporary building, which resultd from the way this building is moduled on the floorplan, perhaps. I can not say it as I see little drawing material. Yet, I assume… perhaps this ‘temporary-ness’ is what architect wanted ultimately?