Casadetodos by Veronica Arcos

| 12 comments
More:

Chile-based architect Veronica Arcos has completed an angular house in the El Array√°n area of Santiago, Chile.

Called Casadetodos, the residence comprises metallic frames clad in wood.

Arcos' intention was to explore unconventional structures and provide views towards the surrounding mountains.

Three cantilevered volumes shelter a patio on one side and there is a terrace between the folds of the angular roof.

Privacy is afforded by placing no windows in the facade facing the road, while an internal courtyard and skylights admit light.

Photographs are by Gonzalo Puga. Construction photographs are by Verónica Arcos.

Here's some more information from Arcos:

--

CASADETODOS

The Casadetodos villa is a project that arises from a single family house commission, at the high region of El Array√°n, Santiago.

The project is articulated from the intention of exploring potentials in non conventional structures; the generation of complex surfaces and ensuring views towards the mountain.

The structural strategy consists in positioning four metalic frames on each axis. Each frame is conceived as a single architectonic piece which varies according to the programmatic needs, creating ruled surfaces, making a loft through them.

The frames are in this way understood as a series of `components¬īthat repeat and variate in the project benefit.

These components try to express the structural efforts as much as they can, leaving them naked, at the interior and exterior of the house.

Those are inspired on hanging bridges, aiming to get a slender structure of evident structural efforts by built vectors.

From here big cantilevers are generated which give lightness to the hanging volumes, and create a covered terrace bellow. Each room, excepting the service zone is opened to the mountain.

Considering the south facade , the rooms are therefore illuminated from the north with an interior patio and skylights above the rooms on the second floor - remember in the south hemisphere we get the sun from the north. The north facade is completely blind, because it is exposed to the street which is on a higher level.

To get a degree of intimacy on the second level, a double curved surface is constructed; it will be a visual protection and also part of the beach-terrace on the rooftop.

In the Casadetodos, the leisure spaces are privileged, spaces that enable a direct relation with the nature in either intimate spaces, or dramatically opened ones towards the mountain.

Architect: Verónica Arcos
Clients: Rodrigo Arcos, Alejandra Schmidt
Location: Santiago de Chile
Structural Engenieer: José Manuel Morales
Design: 2006
Construction: 2007-2008
Built surface: 220m2
Photographs: Gonzalo Puga
Work in progress photographs: Verónica Arcos

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

  • gab xiao

    beautiful house with a smart use of structural system. and not from the ouside only – the plans are a joy!

  • R

    While I mostly don’t like many angles in a building, this is looks nice. Would like to see some more interior shots. Like the material finish as well as the visible structure. For some reason though the entrance to the roof in the third picture seems to be not so well integrated in the design. The skin and volume are too much disconnected there. But overal nice.

  • Nicolas

    Felicitaciones!!! podriamos ver mas de este tipo de arquitectura en un pais que no se atreve mucho a explorar….

  • Michelalano

    Wow, simply stunning. I love the mountainous qualities of the form. Very innovative use of structure to define space (I would assume, since there are no interior views). Well done… would like to see photos from the inside and some concept sketches.

  • mickladeon

    amazing fusion! stunning

    silvia I like you bery much.

  • dominique

    Doesn’t anyone wonder what happens in that space above the carport???

  • T Sandwich

    T Sandwich Recommends: If you like this building you might also like Sea Ranch.

  • barak

    what is the use of the south space?

  • rodger

    nice structural solution.
    project is deeply flawed as an architectural piece.
    structure / infill seems poorly resolved. interior spaces seem claustrophobic
    relationship to neighbouring buildings, appalling.
    relationship to landscape, however, terrific.

  • heath

    ugh, i wish i didn’t read the text. the photos are nice, smart material choices, and the construction is impressive, but the text is written in the style of a 2nd year graduate student who doesn’t read very much.

  • Kong

    Great!

    Simple floor plans, and an exciting Section ! Way to go !

  • Juan L A

    Me gusta, me gusta mucho.
    Enhorabuena!