Docks Dombasles by Hamonic + Masson

| 8 comments

French architects Hamonic + Masson have completed an office and residential building in Le Havre, France, with metal bars across the facade.

Called Docks Dombasles, the project consists of five volumes with pitched-roofs.

These are arranged side-by-side in line with an existing brick warehouse building of similar shape, which houses the offices.

Balconies shaded by brises-soleils are divided by white fabric screens.

The ground floor is elevated above street level and wrapped in green glass panels.

Photographs are by Hervé Abbadie.

Here's some text from the architects:

--

Harmonic et Masson's mixed-use office and housing building is part of an initiative to preserve and reuse the industrial heritage of the southern quarters of Le Havre, France.

Through its scale, rhythm shape and materials, the project forms an integral part of a re-envisioned harbour landscape, creating the transition between a domestic scale and the greater harbour landscape.

A 19th century brick warehouse, or aveole, was conserved and incorporated into the project to house the office space required in the programme.

The warehouse's silhouette and scale subsequently inspired the repetitive module that was used for the housing portion of the project.

The use of modules allowed for a prefabricated construction system, both for the concrete structure and the metal facade.

The southern, dockside, elevation comprises of a pattern of metal balustrades and sun-shading devices that refer to the character of the site: galvanised metal, grey fabric blinds that help enliven the facade and white fabric privacy schemes.

The apartments are all double orientated with living spaces and large balconies facing south towards the water and services facing the north.

The entire building is lifted a half-floor above the quay to clearly define the limit between public and private space and to liberate the ground space for naturally ventilated parking and garden.

This half-floor is enclosed by a pattern of perforated metal sheeting and green glass panels, graphically referring to the vegetation found in the neighbouring park and urban space, designed by Obras architects.

The project includes both private and public housing.

Programme: 25 apartments, offices, parking
Winner of the Prix de l'esthetique immbiliere - pyramids d or 2008

Client: Investor Immobilier
Architecture team: Harmonic + Mason
Structural engineer: Prim'Inter
Hydraulic engineer: EGCL

Competition won: 2005
Competition for: april 2009
SHON (floor area): 3024m2
Cost: 3.2 million Euros HT

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

  • http://nad0rp.deviantart.com/ Alex Prodan

    very nice… i really like this one…
    nice and simple…

  • INawe

    //Conceptually a nice idea. Finishes though are pretty f-ugly.

  • dalstonrosi

    Really, really nice. Love it.

  • Twitteresque

    The bottom doesnt work. Could be more floating.

  • no-man

    kinda reminds me of Lacaton Vassal’s designs….

  • hernindya

    dont look at me!..look at us!great!

  • Booh

    God that hideous, I flippin’ love it.

  • dorian

    i’m from Le havre, photo are nice but reality is crap, nobody want to live in it, it’s noisy, cold…., and it’s very badly built, but very nice photo, and thanks to photoshop……