With by Studio Loop

| 15 comments

Japanese architects Studio Loop have completed a house in Gunma, Japan, conceived as a hole in which the residents can shelter.

Called With, the two-storey house is situated with a main road to the north and farmland to the east and west.

Private rooms are located on the ground floor, organised around the perimeter of a double-height communal space.

The upper level overlooks the surrounding fields and cherry trees, and includes access to a terrace.

dzn_With-by-Studio-Loop-07

Here are some more details from Studio Loop:

--

In past 60 years, as information technology progressively changed, in Japan, our housing industry has rapidly adjusted to it. This “forced adjustment” to our society has caused a transformation of our traditional lifestyle, and housing space has been often talked by “nLDK” ; n (number of private rooms) L (living) D (dining) K (kitchen). The concept of nLDK is to describe how much value your house has. The spatial flexibility and relationship (private and public) among n, L, D, and K are separated and lost, and as a result, “function” started to walk alone.

Our proposals  are to try to re-consider and re-organize a quality of relationship of nLDK to re-adjust to a current and a future lifestyle.

Located on a rural area in Gunma, Japan, this site is surrounded by a particular environment, busy traffic on north, big flat farm garden on west and east, and long line of tree of cherry blossom on south.

The climate here is also unusual. In summer, this town records the hottest temperature every year, and in winter, a strong gust wind from north and west blows into this area. To live with this severe environment, young client family requested not only typical ones, which are privacy, lot of natural light, good ventilation, and but also the place where a family can feel being protected, sensitivity and motion.

Beginning with this keywords and programs they gave us, our solution to the house started to form.

First, we imaged “a surrounded big hole” inside of a house as LDK. Originally, primitive human habited in a hole (cave) because they have to protect themselves from a hazardous enemy and environment. It’s not exactly similar to what primitive human had, but to live in the hole (cave) was inevitable to our progress of habitation. So, we used this “hole” idea as a direction of a solution to initiate our design process.

The 5m double volume hole (LDK) exists as a family can share all activities such as cooking, eating, playing, studying, and even running. Opposite to the hole (LDK) placed in the center body of a house, private room zone (master bedroom and kid’s bedroom) and service room zone (bathroom, toilet, and storage) are placed 600mm below LDK, and they surround the hole (LDK) and act as a buffer zone between outside and LDK to stabilize their day life from seasonal severe weather and traffic noise.

In addition, because private rooms, service rooms and LDK are directly connected by just opening doors, a family can easily access to each room and air ventilation that is one of the important factors to this house can go through whole spaces.

Library space, planting space, study space, and DJ space in the second floor are connected to the double volume LDK space with no wall, creating a unity of space and family activities.

Another main character of this house is the 2m x 5m fix high window placed in the upper level. It gives a view to the sky from LDK down stair, and also strengthens the sensitivity of being in the hole that makes a family to be protected. Surely it provides an enough natural light even cloudy weather. In spring, this window becomes a picture frame of cherry blossom trees that are one of the Japanese traditional trees. In summer time, the corridor in upper level becomes an eave to protect from a direct sunlight, and in winter time, sun can penetrate into the kitchen to warm up LDK space.

Over the window, there is a terrace where a family can enjoy talking, playing, taking a break, and eating BBQ with friends.

Since we had to find a solution at low cost budget, an exterior skin had to be one material. Considered to its natural landscape, we thought the house should be a mass and a unity object and chose black which makes its existence disappear in the natural environment. To do this, we wanted to reflect the form against nature. In the suburban area, opposite to the urban area like Tokyo, people have a lot of opportunities to have a relationship to nature everyday. Here we started to design how a house can keep standing against particular environment.

Project Name: With
Project Year: 2008-2009
Location: Itakura town, Gunma, Japan
Program: Residential
Structure: Wood Construction
Site Area: 413.13 sqm
Building Area: 133.32 sqm
Total Floor Area: 173.07 sqm

  • http://twitter.com/ArnaudBoulin Arnaudboulin

    No window on the living room, sounds like a basement… no ?

  • Obscurity

    If I were the client, I’d requre “Feeling protected”, too. Is the family living in a black house protected from the unusual heat in summer? Protections against noise, intruders and in-house hazards need to be taken into consideration as well. It may not be designer’s viewpoint, but for whom designers design?

  • http://clavaintheclouds.blogspot.com michael john

    “they surround the hole (LDK) and act as a buffer zone between outside and LDK to stabilize their day life from seasonal severe weather and traffic noise.”
    Is this what you are talking about? It does not say anything about intruders there, but im sure they got locks on the doors.
    You might not think so, for some reason, but architects are actually well aware of these things.

  • http://clavaintheclouds.blogspot.com michael john

    “which are privacy, lot of natural light, good ventilation, and but also the place where a family can feel being protected, sensitivity and motion.”
    Im starting to think i might not have understood your comment at all, since that would have required you not reading at all. So, sorry if i misunderstood and just started babbling.

  • http://www.fotologue.jp/partialwing Wing

    i would like to see the floor plans

    and wheres the bedroom?

  • Obscurity

    The highest temperature Gunnma people have experienced was 40.1℃ in 1997, and it’s getting not unusual every year. Good ventilation could let in heated air as well as traffic noise. I wonder to what degree the true insulator here, the rice paddy filled with water, works. Perfoemance of air conditioner, if installed, might get minimized by the openings intended for lot of “natural light” . The flat roof could be insulated by topping a layer of soil to be usesd as a green roof garden if the building was ferroconcrete. Glass windows without shutter or grid have proven vulnerable to intruders as shown by recent crime records. Living in Japan, not in Gunma though, where subtropicalization is said to be in progress, and having experienced being a cllient, my thoughts might have been too practically oriented. But that I frequestly visit this website means I love and enjoy good designs!

  • ste

    i kinda like it… the relationship between the ground floor and the outside/surrounding is still given with the big window above in the upper level… i guess it could be a nice atmosphere “down there” with a good mix between privacy and open space…

  • angry catalan

    Obscurity: so for you jail is the ideal home?

    Also, hot air tends to go up, plus the less exterior surface the better, so the “hole” design is not really a bad idea. Plus the walls are surely well insulated?

    That said, I think the house stands out a little too much in the landscape…

  • angry catalan

    oh! and in humid places (and, as you’ve said, Japan is undergoing subtropicalisation), ventilators tend to work much better than air conditioning, so the openings are, if anything, a good choice.

  • angry catalan

    (that’s because air flow causes air pressure to drop, which helps water evaporate, thus consuming heat off the the surfaces of anything, including humans, that’s under the air flow)

  • Obscurity

    Thanks ste and angry calatan for telling me what good things to find in this house. I’ve never lived in the place you recommend nor have any intenton to, bu I do know a house shoould be a safe place for the family to live in, especially for young children. Since this is not a model house, but lived in, I suppose, by an actual family, I’d rather not make further comment except that any mother won’t move in this house before some major modifications have been made.

    I would like to add that any mother will live in this house since her child

  • Obscurity

    The last two lines are to be deleted.

  • http://xx oki filip

    presentation with photographs is more for housewives-missing plans

  • http://clavaintheclouds.blogspot.com michael john

    Well, i do not think it says anything about what kinds of glass they used, but i am happy for the people moving in that the architecturs wanted them to have windows. My apartment also got windows, and i am starting to feel lucky.
    I will not say anything about “all mothers” (included in “any mother”) since that would be stupid, but there are people moving in there, and if they feel unsafe despite the architects attempts to making them feel safe maybe they can install an alarmsystem.

  • http://www.kien06vl.com/ Milunice259

    I live in Vietnam and I really like this house