Greenwich House by Julian King Architect

| 16 comments

A house with a deep pitched roof designed by Brooklyn studio Julian King Architect is nearing completion in Greenwich, Connecticut.

The two-storey building consists of a stone walls supporting a long pitched roof, which overhangs its smaller base.

Called Greenwich House, the project features a pool of water and a patio at one end, sheltered by the overhanging roof.

See also: Tuscany Barn House by Julian King Architect, a barn conversion centred around a bathroom representing the womb.

Here's some more information from Julian King Architect:

--

The starting point for the project was the client's directive that the house "fit" among the traditional homes surrounding the site, built predominantly in the New England Shingle Style, and equally important, that it was a place that spoke of family - that their grandchildren would have fun visiting.

How to provide the familiar, while making something meaningful? The solution was to embrace expected forms and images of the neighboring houses not in a nostalgic way, but as the prosaic basis for its poetic narrative.

Forms and materials that have come to represent "domicile", are abstracted and used to tell the story of family, rooted in its site and natural landscape, while revealing something about larger culturally shared ideas about "home" and the fragile images we find shelter from, and what really sustains us.

The house, in its most basic diagram, is an abstraction of the gable roofs that surround the site into an archetypal image of home-a taught, pure, triangular volume that is balanced upon an imperfect single stone wall, rising out of the bedrock.

The materials, wood, stone, water and light, speak of the overlapping relationships between the things that continually change - the seasons, the movement of the sun, wind rippling across water, or the graying of cedar over time, and the things that remain - such immaterial emotions and familial ties (more lasting at times than bedrock) and how these apparent opposites inhabit each other.

In the end, sunlight enlivens rough stoic stones, patios reach out to catch the fallen leaves of an old tree, and the imagined becomes inseparable from the real, in that wonderful state of grace grandchildren live in.

  • Jason

    Love the roof, could have done without some of the twiddly details

  • http://www.deeluxdesign.com/ Andrew Liebchen

    @ Jason: I thought that god was in the (“twiddly”) details?

  • Elias

    This is shockingly good – I want to see more of his work.

  • Jason

    Just noticed the almost useless use of roof space in the fourth drawing down, I take it all back

  • seewusagoor ramgoolam

    the thickened roof must feel like a wondrous cavern from the inside. Lovely.

  • gray

    Conceptually interesting. Very nice drawings. Completely agree with jason about the “details.”

  • seewusagoor ramgoolam

    i think alot of the details are meant for light fixtures which in turn make a huge difference in terms of making the roof surfaces appear light and almost floating. In terms of details that you actually see, like the handrails, etc, its quite sparingly used and rather mature.

  • Minimalist

    Very interesting ! A great combination of 3 distinct different architectural and cultural features. The roof aesthetics are very 70′s -90′s central european (shoebox house + put boring roof on it). However, this works quite nicely with the very NorthWest (USA) style in minimal yet warm integration of surfaces and mix of materials (plain walls with lots of exterior hardwoods) and the asian infused pond and fireplace area. Very creative and very unexpected — Beautifully simple and confortable.
    I do echo the comments over “sad it’s wasted space” in the roof area. Perhaps sometimes it just doesn’t need to be “form follows function”.

  • http://http//bazararch.wordpress.com Teo

    Very nice model.

  • Obscurity

    Thanks for publishing this project, a good example of how long-developed cultural heritage like New England Shingles Style and some other details are handed down from generation to generation.

  • ness

    Love the contemporary twist on that specific look on houses.

  • http://www.georgehollander.com George

    According to the model and the first picture, looks like some changes were made, as to placement of garage. Looks like it was set back further.

  • Obscurity

    My definition of culture is: “An integrated pattern of human knowledge, belief, and behavior …”(Wiki). Couldn’t find words to convey a thunder-struck shock, which obviously I share with some commentators here, other than putting it the way I did.

  • Tom

    I think it’s great! It’s complex and simple at the same time. The poche space in the roof looks like a hall (and only over the living room). Reminds me of Asplund’s Woodland Chapel where he carved an intimate space out of a large roof volume; the contrast from outside is powerful. Stone wall is beautiful, too.

  • epolygon

    the dominant triangle roof i like the most.

  • Janus Milo

    Kes kè vient foutre la pub de Bentley???????????