Regent's Place Pavilion by Carmody Groarke

| 16 comments

London architects Carmody Groarke have completed a pavilion in London featuring a steel plate supported eight meters above the ground on thin poles.

Called Regent's Place Pavilion, the three milimetre-thick steel plate is attached atop the posts by a decorative structural lattice.

The density of posts under the canopy varies, leaving a central clearing open to the sky.

LED lights embedded in the cobbles below bathe the pavilion in golden light at night.

The project was the result of a competition organised by The Architecture Foundation in 2007.

More about Carmody Groarke on Dezeen:

7 July Memorial (July 2009)
NLA Sky Walk (July 2008)

Photographs are by Luke Hayes.

Here's some more information from Carmody Groarke:

--

Carmody Groarke’s Regent’s Place Pavilion is completed

A new pavilion in British Land’s Regent’s Place development opens this week. Designed by Carmody Groarke, the Regent’s Place Pavilion was the result of a competition run by The Architecture Foundation in 2007. The original competition brief called for a new pavilion to mark the Osnaburgh Street entrance to Regent’s Place, that enriches and activates the public open space at street level. Carmody Groarke’s winning concept for the pavilion, presents a pavilion as an open field of slender columns which supports a canopy eight metres above the landscape of the street.

Visible from Euston Road, the pavilion reveals various clustered densities of the vertical columns beneath its canopy, that shimmer in sunlight by day and contain intense projected ‘gold’ light by night, generating a visual moiré effect for passers-by. Its dramatic form is visible from approaching each end of Triton Street intensifing the experience of movement between 10 and 20 Triton Street, two newly-developed office buildings at the Western entrance to British Land’s Regent’s Place. The pavilion’s design has been the product of a architectural / engineering collaboration between Arup and Carmody Groarke. Holding the 3mm plate stainless steel canopy aloft 8m, extremely slender vertical elements stand without any cross-bracing, joined only at the top with a decorative structural lattice. Extensive testing of prototypes was undertaken on full size mock-ups at the Building Research Establishment as part of the design development process.

The pavilion forms a lightweight counterpoint to the architecture of the public colonnades flanking each side of the street, relating architecturally to the height of these adjacent structures, but also inviting views across the street from one side to the other. The grain of the pavilion, from the form of the lozenge shaped canopy to the alignment of the columns in their surrounding green-granite cobbled landscape base, is turned 45 degrees to its context to form a dynamic relationship between the buildings and the public realm. Amongst the field of elements, bespoke LED lighting is set into the pattern of the cobbled surface to up-light the pavilion’s canopy, providing all the ambient external lighting to this end of Regent’s Place.

The creation of this new ornamental pavilion within Regent’s Place, examines how the public space is defined without enclosing it. It is the latest addition to the collection of public artworks and installations at Regent’s Place, which already features works by Antony Gormley, Ben Langlands & Nikki Bell, Liam Gillick and Edward Hodges Baily.

Client: British Land Project
Manager: M3 Consulting
Architects: Carmody Groarke
Engineering: Arup
Landscape Architecture: EDCO
Lighting design: Maurice Brill
Lighting Design Contractor: BOVIS
Sub Contractor: Skanska Specialist
Sub contractors: Sheetfabs, Nottingham

| 16 comments

Posted on Thursday, January 28th, 2010 at 4:33 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://amsterdam-trip.com/ amsterdam er

    Wow – very chic.
    The impracticality is pushed to the extreme which makes it more like an art piece – I like that.

  • dude

    wow -soo hot.! congrats to you, andy and kevin, for taking the chip-shop to another level……..

  • ios

    i am stunned by how seriously this installation has been taken.. also the nest on another post..

    may be we all should be sending our daily sketches?

    get an editor..

    Client: British Land Project
    Manager: M3 Consulting
    Architects: Carmody Groarke
    Engineering: Arup
    Landscape Architecture: EDCO
    Lighting design: Maurice Brill
    Lighting Design Contractor: BOVIS
    Sub Contractor: Skanska Specialist
    Sub contractors: Sheetfabs, Nottingham

  • John Chow

    I think the challenge should be what is the least number of columns to support this roof rather than a grid of columns. It takes away from the seamingly diffculty in building this.

    For example, look at SANAA’s Toledo Glass Museum and the Serpentine Pavilion.

  • BH

    I was expecting more contrast in density. The ‘various clustered densities’ seem to come across much better in the day time photos. Something seems to render the whole thing a bit monolithic in the illuminated evening photos. The floor lighting seems to be set out on a regular grind (unlike the columns) which might be the problem. Maybe the lighting should have allowed some dark patches? Nicely detailed though.

  • BH

    Oh, the lighting IS irregular! Well in that case I’ve no idea why it seems to work better during the day.

  • erj

    Gorgeous

  • roman kralya

    The surface between columns is a good place for collecting garbage and is not useful for clearning, but I like it!

  • http://yunusemrekara.wordpress.com Yunus Emre Kara

    walking in a thick forest and the miraculous light coming through the hole.

  • Huseyin Kezer

    Actually i dont understand the purpose of that design? What is it for?

  • http://cabzzo.com cabzzo

    i invite all of u to see the work of jesus soto… just google and see the images… he is the father of cinetism… enjoy

  • poster

    shall we say Patxi Mangado Spanish pavillion in Zaragoza has been copied? or the other way? Because Mangado’s one is older………….

    • Kris

      i thought exactly the same…

  • http://www.edmundsumner.co.uk Edmund Sumner

    serene….

    well done

    Edmund

  • http://- maniax

    if the design serve the purpose only to give visual aesthetic,it’ll be a little waste,i mean the way its give the impact to the public..it’ll be more excited if the public can enjoy the space,walk through the columns,and the pavilion will functioned as a living sculpture

  • Gavin

    I was told by 2 seperate security men to stop taking photographs of this tonight. Outrageous.

    Looks good though.