313 Art Project by VOID planning

| 13 comments

313 Art Project VOID planning

Korean architects VOID planning have completed this stone clad gallery in Seoul, Korea, punctuated by a giant window.

313 Art Project VOID planning

The main gallery space on the ground floor has a six metre ceiling and is framed by the large piece of glazing.

313 Art Project VOID planning

The gallery is split across two floors and connected by a narrow staircase, the walls of which are used as screens for projected art.

313 Art Project VOID planning

The exhibition spaces on the ground and first floor are illuminated by light boxes that trace round the ceiling perimeter.

313 Art Project VOID planning

All photographs are by VOID planning.

313 Art Project VOID planning

Here's some more from the architects:


313 Art Project

Focus of this entirely white and extremely minimal space is on the artworks.

313 Art Project VOID planning

Nothing is allowed to steal the spotlight from artworks.

313 Art Project VOID planning

Finished with rough dark-gray stones, façade of the building is penetrated by metallic frame containing the two-story high show window with oversized metal plate doors.

313 Art Project VOID planning

To maximize the impact of the main artwork on the 6-meter-high wall, all the windows had to be moved to the backside of the building and also one column, located on the center of the big wall, was removed.

313 Art Project VOID planning

Especially at night, framed with light gray metal plates, artwork on the wall is softly glowing with indirect lighting from the stretched ceiling.

313 Art Project VOID planning

This is not just attractive condition but also very rare opportunity for the artists to give spotlight to their artworks.

313 Art Project VOID planning

On the first floor, behind the big wall containing a staircase, there is an exhibition space where the floating ceiling box is illuminating on its sides.

313 Art Project VOID planning

Indirect light with dimming system and spotlights hung from rails on the ceiling support the space to be flexible in responding to the different tastes and styles of artists.

313 Art Project VOID planning

Long and narrow staircase between two 6-meter high walls, which also provide screen for media arts, leads you to the second floor which is divided into another exhibition space and office space for staffs.

313 Art  Project VOID planning

Location, Seoul, Korea

313 Art Project VOID planning

designed by VOID planning

313 Art Project VOID planning

photographed by VOID planning

Click above for larger image

313 Art Project VOID planning

Click above for larger image

313 Art Project VOID planning

Click above for larger image

313 Art Project VOID planning

Click above for larger image


See also:

.

VOV Building
by VOID planning
Old Town Apartments
in Tallinn by Kosmos
More
architecture stories
| 13 comments

Posted on Thursday, August 5th, 2010 at 3:48 pm by Joe Mills. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://www.linenplace.com Ava

    Wow, I have never been to Korea but this is striking. Definitely a piece of art in itself. I would love to go visit Korea and see this modern masterpiece.

  • Felix

    oh great another blank facade

  • amsam`

    This building literally fills me with rage.

  • drewdrew

    The interior reminds of Corbu's museum in Tokyo. The lighting is similar it the way that it does not celebrate the work on the walls. The cladding looks kind of cool, reminiscent of Kahn, but what is that the chamfered wall is doing?

  • http://archialternative.com/ Albert

    Striking indeed. Powerful exterior with intricate glass inserts (what is that dramatic red piece?) and fantastic interiors sophisticated yet clean and readable.
    I'd say this single building worth a trip to Korea for an architect. Modern architecture at it's very best…

  • wpgmb

    not a bad project, but im just curious about the "chamfered" corner adjacent to the main entrance. the bldg acts as a group of vertical stone slabs with rooms behind them, rather than a monolithic bloc with voids carved out of it.

  • Plaats

    Well, There’re no new thing at the space. Just normal building…

  • junihaoni

    the fact that this huge mass is punctuated by a large glass window is really intriguing, but i was rather disappointed that the void created by the window ended abruptly with the high floor to ceiling feature wall, it could even be more interesting if the mass if further puncutated internally. what a damper.

  • LOW

    Who dosen't love a monolith?
    I know I do

  • edward

    Rather dull and forbidding.

  • Therese senac

    The simplicity of the facade (and interior) is striking, if i could i would squat this building, *deep sighs* I think im in love!

  • shell

    That first image with the chamfered corner in front view is breath-taking! I was really inspired… but then I looked at the project further, and realised that the corner holds nothing but a toilet and mechanical ducts. There is no long vertical strip of light, the entrance is irrelevant in respect, something that had so much potential has been forgotten. Gutted.

  • mcmlxix

    I have to say that the chamfered corner is one of my favorite aspects of the design. The recess accentuates the vertical planar quality of the perpendicular walls. If the 45 degree wall were entirely glazed, the impact would be greater, but perhaps a little to on the nose. I like it as it.

    Yes, blank walls…I once sat trough an 90 minute long slide show at college that presented nothing but examples of blank walls. I think that the point was driven home to the students. But I'm sympathetic here. First it's a gallery and windows are the nemesis of art. But also, monolithic is the correct response. At least the massing mirrors it's neighbor.