Taastrup Theatre by COBE

| 5 comments

Taastrup Theatre by COBE

Dutch Danish architects COBE have extended this theatre in Taastrup, Copenhagen, by wrapping it in a curtain of translucent prisms that slope away from the existing building.

Taastrup Theatre by COBE

The new space has a triangular plan that houses an entrance foyer and cafe, and looks out onto a green courtyard to the south of the theatre.

Taastrup Theatre by COBE

The prisms are made up of translucent and clear acrylic and have red lights behind them that illuminate when the theatre is sold out.

Taastrup Theatre by COBE

COBE were initially commissioned to improve the building's energy consumption but also took the opportunity to improve its functionality and refurbish the interior with the introduction of crystal chandeliers, mirrored tiles and new furniture.

Taastrup Theatre by COBE

Here's more info from the architects:


The project for the extension and renovation of Taastrup Theatre seeks to improve the communication of the building with its environment – a social housing neighborhood.

Taastrup Theatre by COBE

Formally we were commissioned to improve the energy consumption of the 1970s local community theatre in the Copenhagen neighborhood of Taastrup.

Taastrup Theatre by COBE

Yet, we use this opportunity to improve the general appeal and functionality of the building by introducing a second (isolating) theatre curtain around the rough concrete structure.

Taastrup Theatre by COBE

Above: the original exterior

By adding this new layer in front of the existing rough concrete structure, the building is extended and opened as wide as possible towards Kjeld Abels Plads north.

Taastrup Theatre by COBE

The new translucent facade subtly reminds us of a theatre curtain about to open when the play starts. In fact, when the tickets are outsold or the show is on, red lights underneath the facade broadcast the special atmosphere of this magic moment towards the square.

Taastrup Theatre by COBE

This new composition underlines the unity of the old building and its extension as one piece of architecture. The facade is conceived as a translucent curtain of acrylic prisms elegantly embracing the existing building, and creating a new open foyer, arrival area, and café.

Taastrup Theatre by COBE

A whole new spatial dimension is added to the building newly connecting the formerly enclosed interior with the outside. Now the theatre visually and spatially connects to both Kjeld Abels Plads north and the protected green courtyard south of the theatre.

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

With this overall concept, the theatre now has the possibility to involve the surroundings by exposing its activities. The facade is assembled from acrylic prisms.

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

The material is very robust and because of its shape it has an exciting effect at day and night time, when the light from inside will glow out to the surroundings. The prisms vary from totally clear and transparent over translucent to opaque.

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

Because of the many elements of irregular shapes and the variance in translucency, the facade is a beautiful play of shadows and reflections. The facade of the theatre includes a number of gates creating connection and access between the foyer and the theatre space.

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

These gates can be opened or closed depending on the arrangement. So the theatre has the possibility to work as one coherent floating space, or separately as a theatre space and a foyer.

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

With the renovation of the interior we pay reference to the aesthetics of classical theaters in order to soften the appearance of the rough concrete structure. Gold colours, mirror pixel tiles, crystal chandeliers – all things that not only children associate with theatre - are mixed with fluorescent lamps, an RGB bar, and modern design chairs by Paustian.

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

The theatre’s service functions are upgraded: Restrooms and café are moved from the basement to the first floor, which means that now all non-technical functions are gathered on the ground floor.Bar, box office, and administration are consolidated as a functional block that can now be run by one person. Hereby, the staff flow is optimized so that capacities become available for theatre work.

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

The modernisation considerably improves the theatre’s logistics. The new facade wraps the theatre in new dramatic apparels. Together, interior renovation and the exterior curtain help establishing a solid project that improves the organization and communication of the building significantly - we proudly present Taastrup Theatre!

Taastrup Theatre by COBE

Click above for larger image

Location: Taastrup, Denmark
Client: Realdania and Taastrup Municipality
Program: Renovation and extension of existing theater
Size: Renovation 1.400 m2, new building 250 m2
Status: Completed
Co-operator: COWI A/S


DezeenTV:


Click on the symbol in the bottom right of the video player above to view the movie in full-screen HD.
Can’t see the movie? Click here.

Watch all our movies »


See also:

.

Heating Infrastructure
by Levitt Bernstein
Warrnambool Campus
Building by Lyons
More
architecture stories
| 5 comments

Posted on Thursday, August 26th, 2010 at 5:31 pm by Joe Mills. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://reviewopedia.com/ Steve

    Crazy transformation, and a nice modern look.

  • ehab

    5 stars for that

  • L'architect

    Dutch or Danish? Seems like another BIQ copycat

  • arkDK

    Correction! COBE is a Danish architect firm!

    • http://twitter.com/Dezeen @Dezeen

      Hi,

      Thanks for pointing out!