Living with Books and Art by UNStudio

| 16 comments

Living with Books and Art by UNStudio

Dutch firm UNStudio have introduced curved walls and sweeping ceiling lights to this Manhattan loft to create a gallery, library and living space for an art collector.

Living with Books and Art by UN Studio

The new walls, which meander through the long and wide loft, are used to hang art and display books on self-lit shelves.

Living with Books and Art by UN Studio

18,000 LEDs sit behind light diffusers that span the ceiling and provide local and ambient light in variable shades.

Living with Books and Art by UN Studio

The existing fenestration has been replaced with ceiling-height windows to maximise views across downtown Manhattan.

Living with Books and Art by UNStudio

The curved walls are made of fibreglass reinforced with gypsum panels, while the floor has been finished with douglas-fir boards.

Living with Books and Art by UN Studio

Photographs are copyright Iwan Baan.

Here's some more from the architects:


Living with Books and Art: a loft in New York, USA 2007-2010

The UNStudio design for an existing loft located in Greenwich Village in Manhattan explores the interaction between a gallery and living space. The main walls in the loft flow through the space, and together with articulated ceilings create hybrid conditions in which exhibition areas merge into living areas

History

The collector and the architect became acquainted several years ago when UNStudio was involved in the renovation and expansion of the Wadsworth Atheneum. That project was never realized, but soon after the collector spoke of his intention to have a house designed by his new friend, the architect. Over the years, the pair regularly visited possible sites for this new house in the suburbs of Hartford.

Then, in a phone call to Amsterdam in the early spring of 2007 the collector announced he had bought a loft space in Manhattan. The architect finally received his commission: not for a house, but for a home for the collector and his art and books.

Unifying Art and Urban Living

The design of the loft in downtown Manhattan mediates between art gallery and living space. The existing loft space was characterized by challenging proportions: the space is long and wide, but also rather low. Gently flowing curved walls were introduced to virtually divide the main space into proportionally balanced spaces. This created zones of comfortable proportions for domestic use, while simultaneously generating a large amount of wall space for the display of art.

The meandering walls frame an open a space that privileges long perspectives, with more sheltered corners and niches nestled in the curves. In this hybrid space exhibition areas merge into the living areas; a floating exhibition wall blends into library shelves on one side and into a display case on the other side. The client as collector had sought a space in which he could live comfortably while interacting with the many paintings, objects and books he has brought together over the years. The loft aims to merge life and art by facilitating these daily interactions, and by making clearer his own unusual way of seeing

Living with Books and Art by UN Studio

Field of Light

While the walls form a calm and controlled backdrop for the works of art, the ceiling is more articulated in its expression of this transition. By interchanging luminous and opaque, the ceiling creates a field of ambient and local lighting conditions, forming an organizational element in the exhibition and the living areas.

The opaque part of the ceiling consists of subtly arched elements that give a notion of an limitless ceiling which disguises the real height of the space

The luminous part of the ceiling is backlit by 18,000 led lights. This extensive membrane of light serves multiple purposes; it balances the proportions of the loft by creating an illusion of height, functions as unobtrusive space divider, and can be programmed to illuminate the space with various shades of light, from the coolest, most neutral daylight, to warmer tones. By interchanging between luminous and opaque, the ceiling becomes a field of ambient and local lighting conditions.

Framing the view

The third element that the architect has added to this mix is the appreciation of the city which is expressed in the 'framing of the views'. The former windows in the South wall have been replaced by full floor to ceiling glass panes that frame and extend compelling views, over a full glass balcony, toward downtown Manhattan.

Materialization

The main walls and ceilings flow through the space, creating hybrid conditions in which exhibition areas merge into living areas; an exhibition wall blends into led illuminated library shelves on one side and a display case on the other. To enable this uniform and seamless space, partly double curved glass fiber reinforced gypsum paneling is used. Within these curved wall elements most of the technical installations like HVAC and lighting have been integrated.

As a last element a Douglas fir floor with 1½ feet wide planks covers the entire loft. The subtle, even-toned floor unifies the space and allows furniture and art to be positioned as floating elements in changeable constellations.

Living with Books and Art by UN Studio

Click above for larger image

New York, USA 2007

Client: Anonymous
Location: Greenwich Village, Manhattan New York, USA
Building area: 550 m2
Building Programme: Loft renovation into Apartment / Private gallery
Status: completed 2010

Credits

UNStudio: Ben van Berkel with Arjan Dingsté, Marianthi Tatari and Collette Parras

Advisors

Executive architect: Franke, Gottsegen, Cox Architects, New York. Team: Matthew Gottsegen, Bruce Harvey, Matt Shoor
Structural engineer: Wayman C. Wing Consulting Engineers, New York
MEP: P.A. Collins PE Consulting Engineers, New York
Lighting design: Renfro Design Group, Inc., New York
Contractor: 3-D Laboratory, Inc. New york


See also:

.

Featured architects:
UNStudio
UdK Bookshop
2010
More
interior stories
| 16 comments

Posted on Friday, August 27th, 2010 at 12:14 pm by Joe Mills. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000484007310 Johann Koenitz

    Love it. Complex. But still love it. Just the colors? Where are them?

    • http://www.facebook.com/zsofi.berenyi Zsofia Berenyi

      The colors are in the books! :D

  • edward

    A wooden floor with all that fiberglass seems odd. OK if you like the swoopy look.

  • Timo

    I prefer windows before curved walls

  • Tayab

    Beautiful….I want a job with UN Studio!

  • pero

    absolutely stunning, one of the best interiors i’ve ever seen.

  • markus

    being an architect myself and working on projects like this on a daily basis i definitely love the employed shapes and the spatial composition – but let´s be honest! who of us really want´s to live in a space like this? i don´t!

    • http://twitter.com/kardiogramm @kardiogramm

      You say that but if you gave other people the option to swap places they would be lining around the blocks. People always shit all over what they can’t have and then once they get it, it suddenly becomes the best thing and they can’t help to extol its virtues to those in their social sphere.

  • David

    cliche timber floor, cliche walls, cliche picture view, cliche linear light fitting, cliche classic furniture…cliche dog even…seriously…when are architects going to give us something new?…there is more talent than this cliche…and to the comments before…yes its stunning but its what you see every bloody week…

    • http://twitter.com/kardiogramm @kardiogramm

      you might as well give up now since nothing is completely new or original and everything is a cliche from different perspectives.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000169628015 Traian Musatescu

    An illegal dental clinic?

  • http://pais.carbonmade.com btplmr

    The relationship between 'living' 'books' and 'art' seems flimsy. It s just an exhibition space.
    r u kiddin me?

  • Felix

    18,000 is a lot of LEDs!

    This is like someone wanted to make a Zaha apartment. I like the sense of movement in the book-lined corridor, but who wants that same feeling in their sitting room?

    • Bopp

      naaah it's like someone made an UNstudio appartment.
      It's a bit too spacy for me to call my home, but hey, if you want it: you got it.

  • AJ 7

    piece of art, curvy and smart……..love it

  • agata

    livable for sure. wonder about changing the old windows with floor-to-ceiling. didn't think would be so easy to change the outside of a single loft that is part of a whole building…