Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

| 13 comments

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

This glowing gallery by Swedish architects Claesson Koivisto Rune sits on a hill in Kumla, Sweden and gives the illusion of concave walls.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Gallery Orsta sits on the brow of an artificial hill, with the bottom of the facade following its curvature and the top mirroring this effect with a curved roofline.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Glass beads were scattered across the facade as it was painted to create a surface that glows as if from within when light is shone on it.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Three ceiling-height windows and a door sit exactly opposite one another on the four facades to allow direct sitelines through the building.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Here's some more from the architects:


Galleri Örsta
art gallery building
Kumla, Sweden

A gallery for modern art, placed in a field. The whole gallery building shines like a traffic sign, when seen from a certain angle.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

The gallery building
The new gallery building creates a ‘hamlet’ with the adjacent old farmhouses and the owners’ house, together representing three centuries of building tradition.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Positioned on top of an artificial hill, as a buffer to the site’s moist soil, the base of the building follows the hill’s topology.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

The resulting series of curves at the building’s base, combined with mirroring curves in the rooflines, makes the planar facades seem curved – a bit like ‘cinemascope’ screens.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

The exterior facades
The facades have been painted white and, while still wet, three tons of special reflective glass beads were applied.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

The glass bead treatment, developed by artist Mikael Pauli, works in a similar way to the reflective component in zebra crossings. If viewed from the same angle as the incident light source, it glows as if lit from within.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

So, when driving by the building, it appears to flash brightly for a moment.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

This effect can also be recreated during night.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

If the building falls into the path of car headlights or, as in the attached photos, where two 150 watt lamps – one red, one blue coloured – light the façade from different angles.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

(We would like to stress that the images have NOT been adjusted via Photoshop or other image manipulation programs - except inbuilt camera software).

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

The relatively narrow door and window openings, stretching from ground to roofline, make the building’s scale difficult to judge. Appearing smaller at a distance, yet up close it rises to a height of 6.7 metres.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Their positions correlate to interior wall positions as well as windows on the opposite side of the building, creating sight lines from one side to the other.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Click above for larger image

The interior
The elevated position of the gallery building raises the floor level to the same height as the tops of the surrounding crop growth.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Click above for larger image

The interior is divided in to four differently sized rooms connected with both central cross access and complete side circulation.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Click above for larger image

Custom designed benches, manufactured in Botswana by Mabeo Furniture, have been added to the rooms recently.

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Click above for larger image

Project art gallery building
Location Kumla, Sweden
Client Birgitta and Anders Fasth
Design 2009

Gallery Orsta by Claesson Koivisto Rune

Click above for larger image

Construction 2010
Project team Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Deta Gemzell, Kumi Nakagaki, Jaime Montes
Structure/Materials concrete block masonry walls, stucco with integrated reflective glass beads.
Total floor area 350 m2


See also:

.

Eve bracelet
by Claesson Koivisto Rune
Nelson-Atkins Museum
of Art by Steven Holl
More
architecture stories
| 13 comments

Posted on Sunday, September 5th, 2010 at 11:53 am by Joe Mills. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • Viktor

    Arent' they, in fact, concave, though? I don't see what illusion you're referring to.

    • http://twitter.com/Dezeen @Dezeen

      The walls are straight (check the drawings) – they appear concave because of the hill at the base of the building and the curved roofline, coupled with the reflective glass-bead coating.

  • Felix

    Don't like that plan, who wants to live on a crossroads?

    • jos

      I actually do like this plan. A lot.

      (i don't like crossroads, though)

  • Abhi

    magical

  • http://www.nothingintosomething.com Flynn Talbot

    The treatment to the exterior facades is subtle and beautiful. An unusual and effective idea. Well done.

  • edward

    A gimmick. Unfortunately that's what architecture seems to be all about nowadays.

  • ste

    thers no illusion at all… i looks flat with a curved rooftop and a hill underneath… doesnt work imho!

  • tototo

    I think the artificial hill is too "artificial" and small … too "shy" to make a valid statement… a pitty because i liked the idea

  • http://www.AtelierWong.com Patrick Y Wong

    What some deem gimicky, others would consider whimsical. There is room in the world for all different kinds of expression and certainly nothing wrong with bringing this playful and thoughtful project.

  • http://subgenius.com Bobby D

    I like the earth work

  • http://www.skandium.com Chrystina Schmidt

    I looove it! Simple and fresh, no hanky panky, just plain beautiful. Love the wooden block bench, so non designed, it makes my heart sing!

  • stylembe

    Love reflective glass-bead coating.