Apprentice Store by Threefold Architects

| 10 comments

Apprentice Store by Threefold Architects

Threefold Architects of London have converted a set of Grade II-listed warehouses into a family home just outside Bath, England.

Apprentice Store by Threefold Architects

Over the years, the former Apprentice Store has had four more buildings added to it and this new conversion connects them all by a series of stairs and walkways, which undulate around a central wall, creating a circulation route through the house.

Apprentice Store by Threefold Architects

Original features of the buildings have been restored, with the modern interventions separated from the existing structure.

Apprentice Store by Threefold Architects

Exposed wooden beams and trusses feature throughout the space.

Apprentice Store by Threefold Architects

A glazed wall on the south side of the house bathes the open plan living space in natural light and provides panoramic views out to the valley beyond.

Apprentice Store by Threefold Architects

The bedroom and bathroom are arranged across two floors by the entrance.

Apprentice Store by Threefold Architects

Photographs are by Charles Hosea.

Apprentice Store by Threefold Architects

Here's some more information from the architects:


The former Apprentice Store - Threefold Architects of London have completed the restoration of a Grade II listed former store just outside Bath.

Apprentice Store by Threefold Architects

The Apprentice Store was an ancillary building to the adjacent DeMontalt Mill having been added to over 200 years evolving into 4 conjoined buildings.

Apprentice Store by Threefold Architects

It was on the English Heritage Buildings at Risk register and gradually slipping down the valley due to the unstable geology beneath.

Apprentice Store by Threefold Architects

The scheme strives to be true to the evolving history of the site, by restoring the historical and inserting an obvious new layer of contemporary occupancy.

Apprentice Store by Threefold Architects

A paired down palette of simple robust materials have been used to compliment the original fabric and industrial heritage of the building.

Apprentice Store by Threefold Architects

The design sought to knit together the 4 adjoined but unconnected buildings with a ribbon like circulation route, which undulates around the dominant central bath stone wall.

Apprentice Store by Threefold Architects

The circulation, aims to convey a sense that you are moving through the different buildings, establishing a series of visual connections across them.

Apprentice Store by Threefold Architects

Click for larger image

The house is entered from the north courtyard into a stone double height space, crossed by a bridge at first floor.

Apprentice Store by Threefold Architects

Click for larger image

Through a tight slot in the main spine wall, stepping onto the raised circulation ribbon you enter an open plan living space bathed in natural light, where you are confronted with the view of the valley dropping away below you.

Apprentice Store by Threefold Architects

Click for larger image

The private bedroom and bathroom spaces are arranged across two floors on the north side, divided by the double height entrance hall bridged by the ribbon.

Apprentice Store by Threefold Architects

Click for larger image

The new roof structure of the lean to connect sat high level to the bathstone spine wall.

Apprentice Store by Threefold Architects

Click for larger image

At the junction between the lean to and wall is a continuous rooflight, drawing sunlight down the wall the full length of the space.

Apprentice Store by Threefold Architects

Click for larger image


See also:

.

Tuscany Barn House by
Julian King Architect
Double Family Home by
Chris Lim
Haus + by Anne Menke and Winkens Architekten
  • http://interiormatter.co.uk/ Interior Matter

    Its a lovely modern meets traditional idea

  • http://www.conanabel.co.uk Conan

    For those of you that missed it, this house was on grand designs over a year ago.

  • fergus

    Was this not on Grand Designs a few years ago? its still an accomplished piece of design .

  • http://twitter.com/jamesbalston @jamesbalston

    One of the best, of its type, I've seen in a long time

  • Jeremy

    I love it! I am really really impressed and I would love to live there. Restoration architecture like this has all of the advantages of traditional comfort, coziness, high-quality materials, while also having the modern advantages of practicality, transparency, openness. This is an excellent example of just that. I would live here. Not to mention, Bath is a beautiful city!

  • Heather

    Wasn't this on Grand Designs a few years back?

  • Sean

    I hope they solved the “unstable geology” problem. Innovative design, considering that the original factory/shop buildings were probably pretty lackluster.

  • Henril

    … it was on the the first show of Grand Design Season 9 :-)

  • Seane

    I thought this was familiar – you're right Grand Designs a year or so ago

  • JuiceMajor

    Luvly staricase. I luv the glass balustrade detail.