Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

| 10 comments

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

London firm Studio 54 Architecture have completed a glazed entrance with grey brick steps connecting the ground floor and garden of this London terraced house.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

The project involved removing a conservatory from the rear of the property and excavating the site to create wide steps made from long grey bricks.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

New doors above this lead from the kitchen to a red cedar balcony while a small flight of steps links the garden to a smaller new entrance on the landing.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Garden storage under this smaller flight of steps is accessed from the wider staircase.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

The information below is from Studio 54 Architecture:


Belsize Crescent NW3

Our Clients wanted to reconfigure the rear of their house at the upper and lower ground floor levels to provide a better relationship to the garden.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

A recently built conservatory simply added to the sense of dislocation from the outdoors.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Above: before

The conservatory was demolished and a large volume of earth was excavated.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Above: before

We designed a wide and generous access from the lower ground floor up to the garden, linked to the lower ground floor by new glazed doors.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

A new balcony at the Upper Ground floor level links the kitchen to the garden via a shallow line of steps over a garden store.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

A new entrance is provided from the stair landing.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

The pallet of materials we used was deliberately simple: for the walls and paving the Petersen Kolumbia long brick with a horizontal raked joint in the vertical plane and for the balcony and doors: western red cedar.

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

Project completed: September 2010

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image

Belsize Crescent by Studio 54 Architecture

Click for larger image


See also:

.

Stairs-House by
y+M Design Office
Bar Guru Bar by
KLab Architecture
More architecture stories
on Dezeen
  • http://lettuceoffice.com nico

    great little project! love the language between the materials and the hand drawings/sketches! well done.

  • artimon

    Nice detailing from the pics. Careful relation between the different materials.

    But those stairs looks like they are starving for life, can they become more than small mondain steps? Could this become a space?

  • http://khalidsaleh.com khalid

    very nice indeed…
    would like to see the rest of the garden too

  • http://bit.ly/heEARZ AjB

    Cool little project indeed

  • bonjerdo

    I would agree with everyones comments… this is very well done – especially the detail sketches.

  • mmm

    Very small project which eventually comes down to one single detail. Which is very nice, thank you.

  • http://4chan.org anonymous

    if that's what the client really desired….
    the lower ground staircase seems like proper waste of space, I quite liked the original conservatory based on the pic, the new entrance looks practical though

  • nofelix

    yeah waste of space. why not stick some planters and seating in there?

  • http://www.solounbosquejo.blogspot.com willy clavijo

    Poetry from materials.

  • Ian

    good result – garden space turned into steps. why don't more people think of this?