Tellus Nursery School by Tham & Videgård
Arkitekter

| 21 comments

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

Tham & Videgård Arkitekter have completed this curving nursery school located between a forest and former industrial estate in Stockholm, Sweden.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

Called Tellus Nursery School, the kidney-shaped building curls around a courtyard sheltering the main entrance.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

Bright yellow wooden batons clad the facade and partially cover some of the windows to filter sunlight.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

A large hall inside accommodates six groups of children around various activities, while separate rooms provide space for art projects, quiet areas and play rooms.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

See all our stories about Tham & Videgård Arkitekter »
See all our stories about education »

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

Photographs are by Åke E:son Lindman.

The information below is from the architects:


TELLUS NURSERY SCHOOL
Telefonplan, Stockholm
2007-2010
Client: Vasakronan
User: Citycouncil of Hägersten-Liljeholmen

On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales. A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscores the curved interior and exterior spaces.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter

Name of the project: Tellus Nursery school.
Address: Telefonplan, Stockholm, Sweden.
Chief architects: Bolle Tham and Martin Videgård
Project architect: Eric Engström
Collaborators: Mårten Nettelbladt, Johan Björkholm, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Julia Schönbrunn, Andreas Helgesson.
Client: Vasakronan AB.
User: Citycouncil of Hägersten-Liljeholmen.

Tellus nursery school by Tham and Videgard Arkitekter


See also:

.

Ajurinmäki Daycare Center
by AFKS
Mensa Triangle
by SOMAA
The Langley Academy
by Foster + Partners
  • John

    yellow

  • justin

    "prison…is a place…a place where nothing…nothing ever happens.." –david byrne

    • Jacob

      Auctually, it's "Heaven is a place where nothing ever happens." The song is called Heaven.

  • wpgmb

    fantastic and fun project.

  • James

    Mmm, mitosis.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000846182818 Zafar Tashmukhamedov

    Nice idea for kids’ future!

  • stillunwritten

    yellow wooden baton cladding.It suits well the area located in.

  • dodo

    I like the outside form, but the floorplans would need to improve.

  • huan_di

    nice place & open plan but silence mode is impossible

  • bklyn

    ikea school!!!!!!!!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=607123364 Sameer Chadha

    simple powerful form

  • dandelion

    i like the building for the children.color so attractive,it suitable for the development of the children

  • http://www.facebook.com/gunnara Gunnar Ágústsson

    The Sweedish do love their flag colors.
    This is just so….. …scandinavian = can't really hate it

  • i&i

    If someone says prison is a place where nothing ever happens, he does not know what prison is.

  • lucho

    we all live in a yellow submarine you know

  • http://www.modaam.com moji zaheri

    e bello

  • Tiger Lawns

    A bit scary / creepy that EVERYONE is blond and blue-eyed, no?

  • http://www.arqrosadasilva.com A. Rosa da Silva

    It brings to my mind the work of Portuguese architect Ricardo Bak Gordon and the school he designed in Lisbon: http://www.bakgordon.com/Pages/P23_ddinis.htm

  • Timian

    @ Tiger Lawns:

    It's no scarier than an Indian nursery full of darker skinned, brown-eyed children. This is Sweden, and the children look Swedish. How is that offensive?

  • katerina

    I like it very much! I wonder what is the children's opinion.Does anybody have a clue?

  • http://www.monkeypuzzlemiltonkeyneseast.co.uk/ Nursery Schools

    The architecture of the building looks so nice and it is really appropriate for a school as it shows the kids that anything is possible.