Knot by Apollo Architects & Associates

| 5 comments

KNOT by APOLLO Architects and Associates

This rectangular concrete block with a volume protruding from its side is a family home in Tokyo by Japanese studio Apollo Architects & Associates.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Called Knot, the house features a room with a slanted ceiling, which cantilevers out from the main building and is glazed at the front.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Rooms inside are on split levels and the open-plan living space provides step-down access to a dining area and kitchen.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Above this is a bedroom, visible from the living room.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

A further two bedrooms and a bathroom are located beneath the living spaces.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Photographs are by Masao Nishikawa.

More residential architecture on Dezeen »

KNOT by APOLLO Architects and Associates

The following information is from the architects:


KNOT

The site is situated in a corner on a hill within a residential area in Tokyo. The building was commissioned by a married couple with a husband who loves interior design, photography and mountaineering. It is a compact house that makes use of the half-floor difference in height between the front and back of the site.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

The simple exterior reminiscent of a drawer pulled out from a box is composed of concrete and glass. Taking advantage of the difference in height, the spaces in the front and back are connected using the skip floor system.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Positioned adjacent to those spaces are a courtyard and a void space which, together with the skip floor structure that induces a vertical continuity, create a gentle horizontal connection. The alternating courtyard and void afford a sense of depth and expansion to the spaces, allowing for all the floors from the basement to the first to be experienced as one space connected vertically and horizontally.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

The spaces into which the client's Italian and Scandinavian modern furniture collection blends in exquisitely is incredibly rich for a house with a total floor area of 100 square meters and it gives rise to a sensuous and sophisticated world.

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Credit Information

Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates

Project Outline

Location : Tokyo Japan
Date of Completion : August 2010
Principal Use : Private House

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Structure : RC
Site Area: 100.18m2
Total Floor Area : 99.27m2 (50.04m2/1F, 49.23m2/2F)
Design Period : July 2009 – November 2009
Construction Period : March 2010 - August 2010
Structural Engineer : Taro Yokoyama
Mechanical Engineer :-

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Material Information
Exterior Finish : Exposed concrete
Floor : Ash Flooring (white painting)
Wall : cloth
Ceiling : Exposed concrete

KNOT by APOLLO Architects and Associates

Click for larger image


See also:

.

Damier by Apollo
Architects & Associates
Flow by Apollo
Architects & Associates
Shift by Apollo
Architects & Associates
  • amin

    it's special design

  • Song

    Floor area is very small, but space is nice, could you put the plans please?

  • http://twitter.com/bartonsmith @bartonsmith

    Makes some interesting (albeit small) spaces. Shame the pitch of the roof doesn't reflect the angle of the staircase.

    • Wilkinsin

      Read the section @bartonsmith – it does.

  • felix

    better than your average minimalist concrete cube houses