Open Lounge by NAU + DGJ

| 7 comments

Open Lounge by NAU

Design cooperative NAU and DGJ have completed this interior for Swiss bank Raiffeisen in Zurich, featuring curving walls perforated to create pictures of faces. 

Open Lounge by NAU

The bank is designed as a lounge with the banking terminals concealed within pieces of furniture.

Open Lounge by NAU

The perforations extend from reception to the employee workstations and the courtyard beyond, creating abstracted images of historical residents from the local area,

Open Lounge by NAU

The bank also houses meeting rooms, safety deposit boxes and an electronic information table.

Open Lounge by NAU

More projects in Zurich on Dezeen »

Open Lounge by NAU

More banks on Dezeen »

Open Lounge by NAU

Photography is by Jan Bitter.

The following is from the architects:


Open Lounge by NAU

Raiffeisen’s flagship branch on Zurich’s Kreuzplatz dissolves traditional barriers between customer and employee, creating a new type of “open bank,” a space of encounter.  Advanced technologies make banking infrastructure largely invisible; employees access terminals concealed in furniture elements, while a robotic retrieval system grants 24 hour access to safety deposit boxes.

Open Lounge by NAU

This shifts the bank’s role into becoming a light-filled, inviting environment – an open lounge where customers can learn about new products and services.  This lounge feels more like a high-end retail environment than a traditional bank interior.  Conversations can start spontaneously around a touchscreen equipped info-table and transition to meeting rooms for more private discussions.

Open Lounge by NAU

The info-table not only displays figures from world markets in realtime, but can be used to interactively discover the history of Hottingen, or just check the latest sports scores.

Open Lounge by NAU

Elegantly flowing walls blend the different areas of the bank into one smooth continuum, spanning from the customer reception at the front, to employee workstations oriented to the courtyard.  The plan carefully controls views to create different grades of privacy and to maximize daylight throughout.  The walls themselves act as a membrane mediating between the open public spaces and intimately scaled conference rooms.

Open Lounge by NAU

Portraits of the quarter’s most prominent past residents like Böklin, Semper or Sypri grace the walls, their abstracted images milled into Hi-macs using advanced digital production techniques.  While intricately decorative, the design ground the bank in the area’s cultural past, while looking clearly towards the future.

Open Lounge by NAU

Credits

Open Lounge was designed by the design cooperative NAU (www.nau.coop) with offices in Zurich, Berlin and Los Angeles in association with Drexler Guinand Jauslin Architekten.

Open Lounge by NAU

NAU is an international, multidisciplinary design firm, spanning the spectrum from architecture and interior design to exhibitions and interactive interfaces. As futurists creating both visual design and constructed projects, NAU melds the precision of experienced builders with the imagination and attention to detail required to create innovative exhibits, public events and architecture.

Open Lounge by NAU

NAU has quickly garnered recognition as an accomplished creator of fashionable interiors for retail, hotels, restaurants and residences. Its dedicated teams offer a personal touch, working with clients to align design approach with the appropriate market. Distilled in clear, contemporary forms, the designs of NAU promote modern, flexible solutions that engage and welcome.

NAU and DGJ collaborated with ROK (Rippmann Oesterle Knauss) on the design of the wall pattern.

Open Lounge by NAU

Client

Raiffeisen Schweiz, Niederlassung Zürich

Open Lounge by NAU

  • http://www.dailygrail.com Red Pill Junkie

    I wonder what Albert would have thought about him ever serving as a financial ornate figure ;)

    Very cool idea, though.

  • James

    I hope the future isn't made entirely of plastic.

    • http://www.facebook.com/francesco.pusterla Francesco Pusterla

      It's not plastic, it's Corian

      • Serge

        actually, corian is plastic…

  • Zee man

    Neil Denari, you've been had.

    • Keen Observer

      Agreed. Totally ripped off Denari’s aesthetic.

  • edward44

    Great place to film a SiFi flick especially with those spooky disembodied heads.