House Meijer by Van der Jeugd Architecten

| 5 comments

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

This cast-concrete house in Almelo, in the Netherlands by Dutch practice Van der Jeugd Architecten has balconies that appear as extrusions of the walls.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Cut-aways from the rectangular box shape of House Meijer create window openings, as well as a lightwell in the roof.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

All drainage, piping and wiring and wiring have been concealed in order to maintain the minimalist appearance of the three-storey house.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Photography is by Ruud van der Koelen.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

More Dutch design on Dezeen »
More houses on Dezeen »

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

These details are from the architects:


House Meijer

Modest in situ cast-concrete house in Almelo. Striking are the strategically positioned wall and roof openings, which optimize the view from the house and establish a special lightfall in the dwelling. In addition, the house has an internal logic, combining intimacy and spaciousness in a remarkable way.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

The house is located in the newly developed residential area 'Hegeman' in Almelo. Within this plan, 9 lots where available for free sale.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

These plots are well positioned within in the district: adjacent to the canal, with a clear view of woods and meadows. Houses on these lots should to be unique and innovative, with great architectural quality.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

The plot acquired by the client is located along a green plot which is kept open, creating a vista from the residential area behind the plots to the surrounding landscape of hedgerows, fields and canals.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

During the first visit by the client to the architect, they proved very taken with the in situ-cast concrete work office of the architect. This led us to design a concrete dwelling: spatially strong, with an aesthetic minimalism put through to the last detail.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Strategically rainwater drains, piping and electrical wiring were eliminated from sight, resulting in an almost Spartan and graphical appearance.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Knowledge and experience of in situ-cast concrete were used in both design and building process. This has led to a series of thoughtful and ingenious details. Also the building process was well controlled and directed by Van der Jeugd Architecten.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

The dwelling was tailored to the needs of the client and the specificity of the location. When organizing the agreed housing program, the particular views and the specific light fall were of importance. This has led to a three-storey dwelling house and four specific spatial levels.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

The design of the ground floor (split level) is such that a series of area's were created with its own character, spatially and visually in contact with other area's: intimacies with a minimum of visual and spatial separation.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Click above for larger image

Much care was taken to the staircases and outdoor spaces. Daylight openings are strategically positioned in the house, optimizing the experience of light and space. The balconies and outdoor spaces are positioned in such way that all the interesting views can be experienced, and are important in the appearance of the house.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Click above for larger image

Meyer House is more than one dwelling. It is a modest but extremely life-proof living machine, which actively enriches the everyday experiences of its residents, increases the quality of the site and particularizes a sense of space.

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Click above for larger image

Data:
Architect: Van der Jeugd Architecten
Designteam: Paul van der Jeugd, Ruud van der Koelen, Mirjam Wiggers
Location: City of Almelo, the Netherlands

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Project area: 370 sqm
Costs: €475.000
Project year: 2008

House Meijer by Van der Jeugd Architecten

Key Materials/products: In Situ cast Concrete + Aluminum panels
Software used: Google Sketchup + Vectorworks

  • edward44

    Bravo! I like what I see of the kitchen and the de stijl chair tops it off.

  • ryansy

    hommage to modernism?

  • fasanya f. olajide

    indeed, great idea with fair face concrete finish.

  • http://www.dailygrail.com Red Pill Junkie

    I would have welcomed a splash of color somewhere in the project. But the purity of the design is quite pleasing.

  • Hercule Poirot

    If the neighbours have the same idea and add a glass varanda on the backside the whole concept will be ruined.