AMA House by Katsutoshi Sasaki + Associates

| 13 comments

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Every room of this house in Japan by local architects Katsutoshi Sasaki + Associates is contained in a separate block, connected by sliding doors.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

This allows the rooms of Small House to each have unique proportions suited to their interior functions, as well as different material finishes.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

The clustered arrangement of blocks creates two defined courtyards that form a garden and a parking area.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

More Japanese houses on Dezeen »

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Photography is by Toshiyuki Yano.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Here are some more details from the architects:


Small House

As the site is surrounded by rice fields, we planned "a small house" that the idyllic atmosphere and landscape.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

The entire volume of the house was first divided into individual rooms, their each concept were finally linked together taking account of factors such as connection of garden and room, entrance of light, ventilation, flow line of daily activities, etc.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Also, to meet with the demand for a guest parking lot and family garden, we laid out the rooms across the site to secure two exterior spaces.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Multiple Viewpoint

Each room has different volume, finish, and openings.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

These differences were made to enhance deeper experience with elements by presenting more than one viewpoint on each element; for example, when the light enters from wide opening, it gives you different impression from the thin ray of light in a dark place.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

These elements can be trees in the garden, wind, internal openness, nuance of shadows, and communications between family members.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Connected Air

When opening the door, these rooms become "One single room with connections".

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Although, unlike a general single room, it can not get a view of whole room, one room is visually connected with some and also connected with others beyond by air.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Communication is prompted among the viewable rooms by the strong connection of visual element, and with the rooms out of sight by the senses other than visual sense.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Subsequently, the light and wind streaming into a room, as well as the act and the sign of the family there are transmitted to the adjacent rooms, and are extended beyond.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Supplementary Architecture

The rooms expanded in the site functions as a house without being isolated functionally and spatially.  The important thing is that the rooms are connected.  The “connection” is formed by the persons and nature, and is not limited within the structure and the diagram of architecture.

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

I think that the architecture is something that acts as a supplement of the "connected air ".

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Project detail informations

Project data

Location: Aichi, Japan
Site Area: 464.0m2
Built Area: 85.92m2
Total Floor Area: 85.92m2
Type of Construction: Wooden
Exterior Materials: Metal finish
Interior Materials: Lauan board 、paint finish
Year of completion: April, 2011
Design team: Katsutoshi Sasaki + Associates
Structure company  /  g2plan
Construction company / Sunshow industries ltd

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Click above for larger image

Small House by Katsutoshi Sasaki + Associates

Click above for larger image

  • http://kathleenfaulkner.blogspot.com Kathleen

    I enjoy this house but I don't care for the landscaping.. needs more green in my humble opinion.

  • River_Phoenix

    So basically you got to walk trough the kitchen and the bathroom to get to the bedrooms? That certainly seems to be a functional problem. I mean I can see some doors in the plans that lead you to the bedrooms so I assume that you can use them to get in but, what about the rain season? To much space wasted on the garden and so little thinking about the circulation and distribution problems. But, who knows? perhaps that was some of the client requests.

  • bunnytin

    There are too many ideas in this building. I think its very poorly design, trying tooooo hard.

  • sara

    the outdoor space is so unusable?

    very pretty otherwise.

  • pietdejonge

    each room has the size of a family car. that is pretty small for a room. i would rather opt for a medium or large house…

    • Suvin

      Keep in mind that this is Japan though. Average room sizes there are smaller, so by their standards these rooms mightn't be too small afterall.

  • edward44

    The diversity of finishes/materials is well handled and and the grouping makes an interesting composition from the exterior, but spatial interest suffers. You pays your money and makes your choice.

  • Trevor Weltzer

    This seems very unlike the typical design of Japanese houses. Still, i enjoy the idea, if the execution falls slightly short of my expectations. Like the other commenters mentioned, i think the outdoor space feels a bit neglected — perhaps a garden wall would help? I'd like to see the finishes pull into the adjacent rooms in some way to give the house a feeling of continuity instead of a compilation of disparate rooms.

  • Shell

    Those rooms are tiny, And windows seem to be lacking a bit. I feel claustrophobic just looking at it.

  • ply ply

    oops… air con and hot water unit.

  • Back in the USSR

    I would feel claustrophobic too, but I am not Japanese, maybe there's a culture issue involved and they do feel great in such rooms!

  • bernard

    Is an office or a house?
    The exterior looks quite bleak, landscaping really looks like it is a public building.

    The 'single room' idea is quite interesting, but the reality is more like 'a single corridor' because the space is so narrow. It would have been more interesting to use the garden on the west side to create the impression of more space.

    For saving money and energy, it would have made more sense to build normally.

  • Guest

    Maybe the client was Usain Bolt.