ECA/OAI Office Building by Personeni
Raffaele Schärer Architects

| 9 comments

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

A spiralling staircase is visible behind the gridded exterior of this office block in Vevey, Switzerland, by Swiss firm Personeni Raffaele Schärer Architects.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

The ECA/OAI Building comprises five levels of office space, overlooking a roof garden on the ground-floor plinth.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

This plinth contains an entrance lobby and cafe that can also be accessed by neighbouring buildings.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

Photography is by Tonatiuh Ambrosetti.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

More Swiss architecture and interiors on Dezeen »

ECA-OAI-Office-Building-by-Personeni-Raffaele-Scharer-Architects

More stories about offices on Dezeen »

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

Here is some text from the architects:


Personeni Raffaele Schärer Architects
ECA/OAI office building Vevey, Switzerland, 2011

The new building completes a city block in the centre of Vevey.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

The urban void behind the buildings was a residual space used as a parking lot and for utility purposes.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

The intervention took advantage of the void and turned it into a main hall for all the buildings of the block.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

The once neglected space became a common area with a big patio and a green roof, offering a garden view for all the buildings around it.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

The new five floors office building frames the roof garden without enclosing it and maintains a wide visual panorama on the city and the mountains.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

Architectural competition. First prize 2008. Construction 2009 - 2011

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

Architects: Personeni Raffaele Schärer Architectes

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

Client: ECA, Etablissement d’assurance contre l’incendie et les éléments naturels du Canton de Vaud

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

User: OAI, Office de l’assurance-invalidité pour le canton de Vaud

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

Address: Rue des Entrepôts, 1800 Vevey, VD

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects
.
.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects
.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects
.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects
.

ECA-OAI Office Building by Personeni Raffaele Scharer Architects

  • steef

    What a nice place to keep my frozen vegetables!

  • warm barbie building

    very beautiful building, you could freeze big things there that is no problem

  • James

    It's very Swiss.

  • lemonadezhao

    practical good
    it's clean and simple form the appearance

  • mik

    very good.
    Almost makes me think of Mies.
    Pity the photographer thinks is shooting an object.
    I would like to see the same pictures but with activity.

  • xavi182x

    Sustainability? What's it?

    • a c

      in a day and age where hard-line construction people such as clotet-paricio are doing 100% glass façades, I'm afraid the typical "oh! haha! this man is so silly, he uses glass!" self-help formula is even more ridiculous than it was 10 years ago. not that this building is any good, but get with the times, man.

    • hey reactionary,

      As this is a cantonal government building it was surely required to meet Minergie standards, it's taken quite seriously in Switzerland.
      (A tiny bit of googling confirms it.)

  • Greenish

    I'd be really interested to see this building photographed once some of the office units have been filled.