Extension to a house in Chaville
by CUT Architectures

| 11 comments

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

French studio CUT Architectures have extended a Paris house by squeezing a glass-fronted music room and a garage between the building and its neighbour.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Used by a cello player, the glazed rehearsal room is located above the garage and framed by concrete.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Aluminium doors fold back from both the front and rear faces of the garage.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

The architects also removed suspended ceilings from bedrooms inside the house to reveal timber girders and attic mezzanines.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

This is the second project by CUT Architectures to be recently featured on Dezeen - see our earlier story about a cafe filled with scientific apparatus.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Other recent projects in France include a contorted timber hut housing a parking ticket machine and a diamond-shaped woodland cabin on legs - see all our stories about projects in France here.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Photography is by Luc Boegly, apart from where otherwise stated.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Here's some more information from the architects:


Extension to a house in Chaville

The project is the extension and refurbishment of a detached house from the 1920’s in Chaville (Paris Western suburb).

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

The extension is a concrete volume inserted between the eastern facade of the existing house and the adjoining wall of the next house, in continuity with the front facade of the existing house.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

The suspended dual aspect room receives southern and northern light and is used by the owner -a cello player- as a rehearsal room.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

The inner surfaces of the concrete canopy resulting of the southern facade shape are covered with a layer of anodized aluminum.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Above: photograph is by Cut Architectures

The space under the extension is a parking place, the front and rear doors are made out of expanded aluminum and can be both opened to become a sheltered outside space opening on the garden and the mineral patio in the back.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Above: photograph is by Cut Architectures

Inside the existing house the ceiling has been demolished and two colorful mezzanines are hanging in between the revealed timber frame.

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Above: photograph is by Cut Architectures

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Click above for larger image

Extension to a house in Chaville by Cut Architectures

Click above for larger image

  • http://www.facebook.com/camillebretas Camille Brêtas

    J'aime bien les volumes crées…

  • http://twitter.com/normis @normis

    Music room? The acoustics should be awful in there, lots of echo and sharp sounds.

  • H-J

    Beautiful transition in the front from the vertical of the traditional house to the diagonal of it's modern neighbour, simple yet very effective im(h)o.

  • http://www.saimanmiah.com Saiman Miah

    This is very nice.

    Can you use the coloured mezzanine space?

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000778249503 Cut Architectures

      One kid uses a rope ladder to get to his mezzanine while the other one climbs bare handed…

      • taw

        i love how you use the frame as a railing for the mezzanine at the same time…

  • roel

    nice car!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1437349399 Marcin Pogorzelski

    Love it ;) Simple, clean, nice and this alfa downstairs… B E A utiful ;)

  • majchers

    Beauty! Simply saying: a beauty!!! Great concept. Well proportioned, handled and exacuted. Congratulations to the authors. Good job.

  • sam

    Really nice space. But I have to admit, I was drawn in more by the Alfa.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=674291940 Yousuf Talal Eshmawi

    Oh really. She just happened to be playing cello during the photo shoot. hahaha. Very nice. I like it.