Doughnut House by Naoi Architecture
& Design Office

| 4 comments

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Open-plan rooms of subtly different proportions are created by an off-centre courtyard in this square house in rural Japan.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

The single-storey residence by Tokyo-based Naoi Architecture & Design Office has sliding doors in the exterior walls that open the house up to the surrounding garden.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Grass mounds shelter the house and define the limits of the garden.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

A cloak of black timber screens the building at the rear, surrounding an outdoor storage area for bins and bicycles.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Other Japanese houses from the Dezeen archive include one composed of four separate blocks clad in black-stained cedar and another that is split into a series of rooms and platforms - see all our stories about Japanese houses here.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Photography is by Hiroshi Ueda.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Here are some more details from the architects:


Doughnut House

This project was a residential building for a husband-and-wife couple in rural Ibaraki prefecture.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

The area surrounding the generously-sized plot was not heavily built up, giving the site a calm sense of privacy without too much of the noise, threat of crime and other stresses associated with the city.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

The adjacent areas consisted of a mix of fields and houses, many of which were located on plots of land whose boundaries were not clearly demarcated from each other. With these conditions in mind, we decided to create a home that would consist of “an open space with ambiguous borders and boundaries.”

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

We started by encircling the perimeter of the site with greenery and embankments in order to demarcate the boundaries of the property in a loose fashion, and built a one-storey house that would be covered and hidden by them.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

In this way, we were able to create a site that makes no distinctions whatsoever between its interior and exterior, or between the architecture and its surrounding environment. The embankments serve as a catalyst to produce changes in the landscape visible from the interior, as well as the view from the outside of the house.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

The flat, level surface of the site gives the residence a functional layout, while the internal courtyard produces a sensation of depth and fluidity within the house.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Situated at a slight distance from the center of the roof, the courtyard also produces variations in the gradient of the ceiling and configuration of the rooms, giving rise to subtle gradations in the overall spatial properties of the house.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

A sense of dialogue between the interior and exterior is reiterated in the internal courtyard and various spaces underneath the eaves of the roof, allowing sunlight and wind to pass through the space.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

We also used the various fittings, eaves and dirt floor as tools for manipulating the boundaries within the house, which maintained both a sense of distance from its surroundings as well as a certain relationship to them.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

By emphasizing the supporting function of the roof and keeping all the sliding doors and other fittings fully open, the interior of the house acquires a certain spatial intensity. The view from the outside, on the other hand, gives the impression of a wide mantle that covers the entire house.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

All of these measures allowed us to ensure that the residence would have a sense of spacious comfort where both nature and architecture are accorded equal value.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

In the future, we hope to continue building homes conducive to this sort of luxury and comfort, creating a simple sort of architecture that seeks to actively open itself up to changes in the four seasons, shifts in the weather and the passage of time in a symbiotic relationship with nature, all without having to rely on the latest building technologies, machinery and devices.

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Location: Ibaraki Prefecture, Japan
Date of Completion: 2010.8
Principal Use: Private House
Structure: Wooden

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Building area: 114.56m2
Total Floor Area: 133.27m2
Design Period: 2009.6 - 2010.2
Construction Period: 2010. 3- 2010.8

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

Architecture and Landscape Design: Naoi Architecture & Design Office
Structural Engineer: Inoue Structural Engineers

Doughnut House by Naoi Architecture & Design Office

  • Chris

    And so the Japanese architect extends to even make suburbia pleasant! Beautifully crafted.

  • TMS

    hah, roft. that is a new word that I like.

  • BMJT

    Where is the link to the actual project? I can't find this particular project on their site.

  • Miss M

    It looks so much more appealing as a plan than it does in execution.