Pio Baroja Nursery by Rstudio

| 2 comments

Pio Baroja Nursery by Rstudio

A series of circular apertures puncture the rectangular concrete buttresses of a nursery in Valencia by Spanish architects Rstudio.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

These concrete supports double-up as chunky brise-soleils to shade the four classrooms inside the Pio Baroja Nursery.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Partitions between these rooms are also constructed from concrete and follow the positions of the exterior supports.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Flexible partitions allow the classrooms to be further divided when necessary and colourful bathrooms can be found at the rear.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Weathered metal columns surround the nursery’s perimeter, also enclosing an adjoining block where the dining room and reception are located.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Rstudio have completed another project near Valencia this year: see our earlier story about a combined metro station and park.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Photography is by Jose Marti.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Here's a little more explanation from Rstudio:


Learning by Playing

The project consists of a one storey building at street level.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

The site is influenced by two conditions that have been key aspects in the development of the project.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

In the first place the closeness to a highspeed traffic way, in Pio Baroja Avenue, and in the second place the remarkable height of the surrounding buildings.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

This took us to create a building focused on its inner court. The floor plan of the building is split into three different volumes.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Main issues developed in the project:

      • Double circulation: interior/exterior, taking advantage of the local climatology, going around the school playing
      • Good orientation aswell as cross ventilation in all rooms, which implies important energy savings.
      • Flexibility in the rooms in terms of mobile walls joining in packs of three units.
      • Constructive simplicity

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Architect: Rstudio/ Jose Martí
Location: Valencia, Spain

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Year: 2010
Developer: AYUNTAMIENTO DE VALENCIA.
SERVICIO DE EDUCACIÓN.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Click above for larger image 

Builder: LEVANTINA INGENIERÍA Y CONSTRUCCIÓN S.L.

Pio Baroja Nursery by Rstudio

Collaborations: DOLORS APARICI (architect)
ADYPAU (engineering project)
ASURINSA (architecture management)
RODRIGÁLVAREZ (engineering management)

Pio Baroja Nursery by Rstudio

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    cool geometrical design!

  • Alejandra

    This is really beautiful !!! the first picture is stunning !