Crèche Binet by Béal & Blanckaert

| 2 comments

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

A brightly striped facade of colour-coated windows, mirrors and coloured panels encases this nursery in north Paris (photos by Julien Lanoo).

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Designed by French architects Antoine Béal and Ludovic Blanckaert, the single-storey Crèche Binet conceals two large circular courtyards behind its exterior.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Children’s living rooms wrap around the two courtyards, while a staggered row of timber-clad boxes house bedrooms.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Staff rooms are located along the east side of the building, while corridors behind the south facade face a tree-lined public square.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Architects Béal and Blanckaert are based in Lille, where they previously completed another educational building - click here to read about a zinc-clad teaching resources centre.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

This is also the second nursery we've published this week - see our earlier story about one with spotty concrete buttresses.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Here's some more text from Béal & Blanckaert:


Crèche Binet

The new "Binet" Nursery makes up part of the "résidence de Nerval" garden.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

A rectangle form oriented from east to west between the 'Boulevard des Maréchaux' and the Parisian 'Périphérique'.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

The main architectural focus is the respect for the beautiful trees around the public walkway, and the creation of a new public equipment for the neighborhood.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

The project's conception is tied via merging with the ground that it is built on.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

The building's global trapesium consists of a series of pillars which embrace the interior gardens on the ground.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

The space created below this natural cover becomes a home for the children. Below this interspace, one ca find all the universes of a crib.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Living quarters, gardens, open circulation spaces and protective open spaces.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Via series of long window-walls, with transparent and colored windows, the protective functions of the project keep their link with its surroundings.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

The nursery forms both a merging and a metamorphose of its location.

Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Name of the project: Binet Nursery
Crèche Binet by Béal and Blanckaert

Adress: Mail Huchard, 75018 - Paris - France Architectes : Antoine Béal et Ludovic Blanckaert Collaborateurs: T.Foucray – D.Guiot
Client: Paris Habitat - Ville de Paris

  • Flo

    I live near this creche, I can say that the externe colors, are really strange, considering the architecture around, it's seems coming from the 90'. Our streets would probably need, something better in choice of colors and materials
    Nothing to say about the interior design,it seems great, I would wish to see my daughter playing inside it.

  • http://www.robertkown.com Robert

    Was this building used in Kanye West's "My Dark Twisted Fantasy" video?