Vista by Apollo Architects and Associates

| 8 comments

Vista by Apollo Architects and Associates

The top floor of this Tokyo house by Japanese architects Apollo appears to be caving in.

Vista by Apollo Architects and Associates

Located on a hillside, the three-storey residence has a large roof terrace and oversized windows that overlook the city.

Vista by Apollo Architects and Associates

The angled second floor walls slope around a children’s bedroom, whilst a lightweight metal staircase winds down to a living room and balcony on the floor below.

Vista by Apollo Architects and Associates

A master bedroom and two bathrooms occupy the ground floor, alongside a garage for storing and repairing the client’s motorcycle.

Vista by Apollo Architects and Associates

Floors throughout the house are surfaced in dark walnut, as are cabinets in the living room and kitchen.

Vista by Apollo Architects and Associates

Apollo Architects & Associates have completed a few houses with angled walls - see all our stories about them here.

Vista by Apollo Architects and Associates

Photography is by Masao Nishikawa.

Here's some more text from the architects:


Vista (Nishidai Itabashi ward Tokyo)

The clients were a husband-and-wife couple. He works as the director of an advertising agency, while she works in the food business.

Vista by Apollo Architects and Associates

The couple purchased a plot of land that faces the cliff of a plateau and commissioned us to build a wooden three-storey residence for themselves and their child.

Vista by Apollo Architects and Associates

In order to make the most of the magnificent view overlooking the north side of the plot, we decided to activate the latent potential of the location by installing panoramic windows inside the house that would give the residents an unobstructed view of the scenic surroundings.

Vista by Apollo Architects and Associates

The first floor was compactly outfitted with a small, Japanese style straw-matted bedroom, as well as a bathroom and dressing area with an attached terrace.

Vista by Apollo Architects and Associates

Each of these spaces commanded a handsome view of the landscape outside.

Vista by Apollo Architects and Associates

The second storey was configured as a single, open room with an attached roof balcony.

Vista by Apollo Architects and Associates

Bookshelves were also installed on the structural walls, while a table at the edge of the dining area provides a comfortable space for reading, creating a library-like atmosphere.

Vista by Apollo Architects and Associates

In addition, we made an effort to emphasize the impression of diving downwards that results from the height difference between the dining room and the living area.

Vista by Apollo Architects and Associates

The child's room and a large outdoor living space are located on the third floor, which also offers the residents a full, untrammeled view of the beautiful landscape surrounding the house.

Vista by Apollo Architects and Associates

Although the scenery visible from the terraces located on each floor is identical, the varied character of each space ensures that a different impression of this single landscape is created each time.

Vista by Apollo Architects and Associates

In addition to a car-sized parking space, the entrance to the house also includes a built-in bike garage for the owner's beloved Ducati motorbike that offers ample room for maintenance and cleaning work to be carried out.

Vista by Apollo Architects and Associates

Standing at the foot of the slope and looking up at this sleek, white mass that seems to float on top of the hill, the viewer is struck by this symbolic, monumental presence - an impression that contrasts sharply with the closed appearance presented by the front entrance.

Vista by Apollo Architects and Associates

The spatial character of this house, which embodies elements that are both mundane and extraordinary, demonstrates the wealth of possibilities that can be realized in urban residential architecture.

Vista by Apollo Architects and Associates

Architecture: Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & AssociatesProject Outline

Vista by Apollo Architects and Associates

Location: Nishidai Itabashi ward Tokyo
Date of Completion: 2011.8
Principal Use: Private housing

Vista by Apollo Architects and Associates

Structure: Timber structure
Site Area: 54.86㎡
Total Floor Area: 111.78㎡ /1F(42.02㎡),2F(47.41㎡),3F(22.35㎡)
Structure engineers: Masaki Structure Laboratory, Kenta Masaki

Vista by Apollo Architects and Associates

Facility engineers: Shimada Architects, Zenei Shimada
Construction: Honma Construction
Material Information
Exterior Finish: hydrotect colorcoat eco-ex

Vista by Apollo Architects and Associates

Floor: Walnut Flooring
Wall: Wall paper
Ceiling: Wall paper

  • edward

    Can't say I'm liking the dark wood floors. A light color would have been so much better. Like most Japanese houses child proofing seems to depend on the wits of the child!. Still score another winner for modern architecture in the midst of tradition
    reactionary lumps.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1484437477 Vanja Hajduković

    a masterpiece placed on less than 55 sqm site area!!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1697012341 Mike Jandora

    I want this house sooooo bad

  • vincent

    And again a 'minimalistic' house that's being photographed without any furniture or objects. Do we, humans, really live in a vacuum/ empty spaces? Luckily there is water in the tub…

    • Doug C.

      Architects make architecture, they do not necessarily design or control the interiors. I assume they want these photos of their work to speak well for them but the clients furniture may not do that and the complexity/cost of outfitting a house for a photo shoot is high.

    • kant

      Less is more.

  • http://gercek.realistikvajina.org gerçek vajina

    Ben bu evde sooooo kötü istiyorum

  • Ethelyn

    With furniture from Muji or Ikea, you may conquer those problems of an empty house.
    I mean, you can use this well-designed stuff to make your house still great after moving into it and living.