Haus W by Kraus Schoenberg

| 9 comments

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

A painted-timber skin that skirts around the top storey of this Hamburg house reveals the heights of staggered floors inside.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Completed by German architects Kraus Schoenberg in 2007, the two-storey Haus W is nestled into a gently sloping landscape.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

A living room occupies the entire ground floor and is fronted by continuous walls of glazing that face a sunken garden.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The rooms upstairs, which include bedrooms, bathrooms and a dressing room, are constructed from timber and are arranged at different levels.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

A two-storey-high bookcase is the centrepiece of the house and extends through both floors.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The building was prefabricated, just like a few others we’ve featured recently on Dezeen – see our special feature here.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Photography is by Ioana Marinescu, apart from where otherwise stated.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Here's a little more text from Kraus Schoenberg:


Haus W

This is an affordable prefabricated low-energy house for a young couple and their two children. The family wanted a house which felt like a connected space, but which would also offer individual freedom to the occupants.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The building is separated into an upper and a lower part.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Above: photograph by Kraus Schöenberg

The upper volume consists of rooms of various heights corresponding to their individual function. Bedrooms, bathrooms, the dressing room and the rooms for the children all require different heights and project into the lower living areas. This common space is organised by these staggered volumes without being interrupted by partitions.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Walking around the house takes one through a variety of rooms on the upper level, which are orientated to the garden as well as to the inner atrium. The openness allows the user to combine rooms and functions in various ways.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The walls and floors of the individual upper rooms are built of sustainable CNC-cut timber panels. These do a variety of things: they constitute the finish; define spaces and functions; help insulate the building; are recyclable; create a comfortable internal environment; and offer a cost-effective building solution.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The lower ground floor is cut into the ground creating direct views into the garden while standing up, or offering a feeling of security while sitting down. The various heights of the ceiling above indicate the individual rooms of the upper level.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Type: Single family house
Client: Family W

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Location: Hamburg, Germany
Date: 2006 - 2007
Construction: 4 months

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Area: 130m2
Volume: 600m3
Ceiling heights: 1.88m – 6.30m

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Value: £ 200 000
Heating: Geothermal power
Energy use: 59.8kwh/m2a

  • edward

    Great sense of space in a small house. The kitchen looks very interesting as a bottom dollar solution. Would have liked to have seen more of it.

  • jota

    yes, specially of the upper levels-

  • martini-girl

    Great design for a low budget house.

    Would have loved to have seen more interior detailing shots though.

  • Emiliano

    Love the project! and a stunning book shelve, but not a big fan of the entry stair.

  • german

    It's either Schönberg or Schoenberg, not Schöenberg.

    • http://twitter.com/Dezeen @Dezeen

      Thanks!

  • amsam

    I don't know, it seems like a lot of effort for a not-very-special looking house.

  • mcmlxix

    Very clever. The house appears to hover from without, and the 360 glazing on the ground floor with central atrium makes for a stunning space. Some criticisms are the front facade. If they were going for the look of a trailer home, they succeeded. And entering the master bedroom through a half bath or the child's room is awkward. If they would have made the sole entry through the child's room, they could have built a full bath.

  • RAI

    @ edward:

    The Kitchen ist “bulthaup system” – not a low budget version at all… ;-)