NH Office Building
by General Design

| 2 comments
NH Office Building by General Design

More concrete from Tokyo: the headquarters of clothing company Neighborhood has a bare concrete and steel interior that reflects the heavy-duty aesthetic of the brand.

NH Office Building by General Design

Designed by Japanese architects General Design, the warehouse-like building contains staff offices on its ground, mezzanine and first floors, and presentation areas and a car park occupy the two basement levels.

NH Office Building by General Design

A double-height workspace is central to the design and is naturally lit from above by a row of clerestory windows.

NH Office Building by General Design

Cement panels line the walls in this room, while plywood partitions separate spaces in the lower basement.

NH Office Building by General Design

"We hope that this building will eventually be nicely worn out " explain the architects, "like a piece of good vintage clothing that you’ve cherished for a long time."

NH Office Building by General Design

The building are located in the Shibuya district, close to the two main branches of the store.

NH Office Building by General Design

We've featured a couple of other concrete buildings by General Design on Dezeen, including a shop with no windows.

NH Office Building by General Design

See all our stories about concrete »

NH Office Building by General Design

Photography is by Daici Ano.

NH Office Building by General Design

There's more text below from General Design:


NH Office Building
Shibuya, Tokyo

This is a head office building of a Tokyo-based apparel brand “Neighborhood” which offers basic clothing influenced by various subcultures associated with motorcycles, military, outdoor etc., located in Shibuya district in Tokyo.

NH Office Building by General Design

The building consists of workspaces on the first and the second floors, garage and presentation room on the basement floors.

NH Office Building by General Design

Since the company has a relatively small number of employees, it was not top priority to maximize office space.

NH Office Building by General Design

Instead of typical office building plan, using entire floor area for office space with vertical circulation located in the back, we decided to allow more space for interconnectivity between workspaces on all floors, to enhance creative and productive work environment.

NH Office Building by General Design

Long skylight is provided along the central axis, creating a sort of long and thin light well along the central axis.

NH Office Building by General Design

All workspaces are located at different levels on both sides of the light well, and they are connected with gently inclined stairs running along the central axis.

NH Office Building by General Design

The light well helps them to keep comfortable distance between all workspaces, while creating a sense of togetherness at the same time.

NH Office Building by General Design

We intended to create rather bare and unembellished space like a warehouse. Finish materials are rough exposed concrete, fiber reinforced cement board, black painted steel and larch plywood.

NH Office Building by General Design

We selected ordinary and rough materials used in industrial environment, in order to minimize the sense of “newness” and emphasized strong presence of each element.

NH Office Building by General Design

We hope that this building will eventually be nicely worn out and be even more attractive as time goes by, like a piece of good vintage clothing that you’ve cherished for a long time. Our ambition is to propose future vintage architecture.

NH Office Building by General Design

NH office building.
Architect: Shin Ohori / General Design

NH Office Building by General Design

Location: shibuya Tokyo
Structural system: reinforced concrete

NH Office Building by General Design

Site area: 402.17m2
Built area: 236.98m2
Total floor area: 992.31m2

  • http://www.spacelink.co.uk Marianne

    Interesting. The interior reminds me of a 1980s pop video!

  • http://www.mansfieldmonk.co.uk MMonk

    Bit of a cold feel. Not sure I’d be happy to work in a space like this.