View Hill House by
Denton Corker Marshall

| 9 comments
View Hill House by Denton Corker Marshall

One storey hangs precariously over the other at this isolated hilltop house in Australia by architects Denton Corker Marshall.

View Hill House by Denton Corker Marshall

The dramatic cantilever defines the silhouette of View Hill House, which looks out over the Yarra Valley winemaking region of Victoria.

View Hill House by Denton Corker Marshall

The exterior of the lower storey is clad in pre-rusted steel and the upper storey has walls of black aluminium.

View Hill House by Denton Corker Marshall

Chunky chipboard lines the interior walls and ceilings of both levels and the floor of the upper storey, while the lower storey features a polished concrete floor.

View Hill House by Denton Corker Marshall

Denton Corker Marshall also recently unveiled proposals for a visitor centre at Stonehenge in England.

See all our stories about Australian houses »

Photographs are by Tim Griffith.

Here's some more information from Denton Corker Marshall:


The Yarra Valley was originally settled as a series of farms strung out along the tracks through the valley on either side of the river. Yering Station and Gulf Station, for example, still exist as heritage buildings, but View Hill is identifiable only as an isolated hill abutting the historic Yarra Track with magnificent views of the whole valley.

The 60-hectare site was progressively developed as a premium cool climate vineyard from 1996 to 2004 and now has around 32 hectares of vines. A site for a house was identified at the top of the hill looking north over the vineyard but also taking in view all around.

View Hill House by Denton Corker Marshall

Click above for larger image

Denton Corker Marshall have completed six houses over the last 20 years, a sideline to their larger building work but seen as an important part of their exploration of ideas about architecture. There were also opportunities to consider the isolated building in the landscape as ‘land art’. Here on the top of the hill the house is reduced to two sticks placed one on top of the other ‘dropped’ onto the landscape. It is a counterpoint to their Phillip Island house of 20 years ago where the house is buried in the sand dunes.

The stick sitting on the ground is made of rusting steel whilst the stick sitting on right angles on top and cantilevering impossibly is made from black aluminium. The sticks read as very thin metal tubes with glass inset at each end. The reading of the tubes is reinforced inside by their lining with a grey green stained OSB board – on the upper level its walls, ceilings and even the floor is lined – at ground level the floor is charcoal polished concrete. The ground level tube is 6m x 4m in cross-section so that the ceiling heights are 3.2m, the upper tube is 4m x 3m with 2.4m ceilings.

View Hill House by Denton Corker Marshall

Click above for larger image

Ground floor uses are centred around a living, dining, kitchen space – with bedrooms at either end. Upstairs two offices and another guest bedroom complete the primary spaces. Planning is therefore very simple – presenting controlled views out from each end of the tubes and then by raising three panels on the side of the lower tube so that the living area looks out over the vineyard. The mountains containing the valley on all sides offer a dramatic backdrop.

  • pdj

    http://classic.skor.nl/artefact-1409-nl.html
    Dutch conceptual artist Stanley Brouwn designed this pavillion in 2005, it was build build near Utrecht.

  • http://www.pietersbouwtechniek.nl/project/154/cultuur/het_gebouw/ bbb

    Reminds me of Stanley Brouwn in Leidsche Rijn http://www.pietersbouwtechniek.nl/project/154/cul

  • Rob

    Love the way the architect took so much inspiration from how farmers often leave trailers and machinery in prominent places across the landscape, thus reminding everyone else that even the most beautiful landscapes must always be despoiled by the rusting detritus of human exploitation.

    Good job, jackass.

    • chris

      Maybe stretching the metaphor a bit far?

  • Waney Edge

    This overlapping design would have made much more sense on a sloped site. A bit like this:

    http://cargocollective.com/arcalign/glassworth-ho

    • Emma

      Are you kidding me? This link is to a terrible design often considered a kit home. The DCM design is in a league years ahead of your suggestion Wayne. Keep reading Dezeen, you will get it.

  • Taylor

    Not crazy about the cantilever, but love the materials and textures. Unfortunately, not enough interior shots to get a feel of the spaces.

  • http://twitter.com/RYANSINGERism @RYANSINGERism

    I do appreciate the materials, color, context and the simplicity.

    Back in 2001, I was working under Lorcan O’herlihy and did a project that looked very similar. Our design wasn’t as clean or minimal, but had the cantilever off to the side.

    We had a really good engineer and I appreciated the free range that the client had given us. She was nice.

    Last I heard the house was for sale but seeing this is good inspiration and I’m glad to see a new attempt.

  • urban tradie

    Hello fabrizio, I totally disagree with you. I went there today and it’s a lovely place. Why shouldn’t “real people” live in interesting houses, instead of AV Jennings frozen vomit blocks, and why aren’t architects “real”, and why are you so reactionary and hostile to anything different? PS I’m not an architect.