Taoyuanju Office
by Vector Architects

| 1 comment
 

This renovated office in China by Vector Architects features plant-covered walls and a bright orange glass meeting room (+ slideshow).

Taoyuanju Office by Vector Architects

Perforated steel panels surround a staircase that connects each of the three office floors.

Taoyuanju Office by Vector Architects

Plants sprout from the walls behind the staircase and stay watered through an inbuilt irrigation system.

Taoyuanju Office by Vector Architects

Curved walls of orange glazing outline the small meeting room on the upper floor, where diffused light seeps in through a translucent ceiling.

Taoyuanju Office by Vector Architects

Other buildings with green interior walls include a house in Amsterdam and a shop in Seoul.

Taoyuanju Office by Vector Architects

See all our stories about green walls »

Taoyuanju Office by Vector Architects

Photography is by Shu He.

Taoyuanju Office by Vector Architects

Here's a project description from Vector Architects:


Taoyuanju (Tianjin) Office Interior Renovation Design

In the summer of 2010, we were invited by the client to design their 1200 m2 interior work space in Tianjin. The existing space, which is an individual office building, is evenly divided into three floors, connected by an enclosed staircase and an elevator.

Taoyuanju Office by Vector Architects

The design challenge is how to instill a provoking and active energy to such a mediocre and static structure. Instead of the conventional office pattern, which all the program units connected by corridors, we try to establish a continuous space system that the most of the office public and sharable activities could take place in, such as displaying, casual meeting and gathering, chatting, thought exchanging, waiting, having coffee or tea, relaxing, reading and etc.

Taoyuanju Office by Vector Architects

The system situates at the central bay of the existing floor plate, where considered as the location of the least spatial quality for desk working because of its limited air flow and natural light gain. The public life system also functions as the main circulation spine.

Taoyuanju Office by Vector Architects

In order to reinforce the visual and circulation continuity vertically, a series of square openings are cut from the existing concrete slabs during the renovation. We hope such a space system, like a container of the public activities, could consistently generate and amplify the energy of the office daily life, and eventually motivate the entire surrounding regular work area.

Taoyuanju Office by Vector Architects

The public life system starts at the lobby at first floor, and ends at the waiting and chatting area under a skylight at the third floor. Its material pallet is unique from the regular work area around, consisting of perforated steel panel, self leveling concrete, prefab concrete panel and vertical green wall.

Taoyuanju Office by Vector Architects

Click above for larger image

The green wall, with an automatic water irrigation system embedded, not only becomes a unique visual character of each floor, but also consistently assists indoor air quality improvement by the large amount of vegetation growing on top of it.

Taoyuanju Office by Vector Architects

Click above for larger image

Location: Tianjin, China
Client: MG (Tianjin) Property Development Co. Ltd.
Design Institute: Vector Architects

Taoyuanju Office by Vector Architects

Click above for larger image

Partner-in-Charge: Gong Dong, Chienho Hsu
Associate-in-Charge / Project Architect: Nan Wang
Architect: Dongping Sun, Han Ling
Material: Green Wall, Self-leveling Concrete, Prefab Concrete Panel, Perforated Steel Panel, Wood Veneer Panel, Low Iron Glass, Silk Screen Curve Glass

Taoyuanju Office by Vector Architects

Area: 1200 M2
Photograph: Shu He, Vector Architects
Design Period: 06/2010-04/2011
Construction Period: 02/2011-02/2012

  • jed

    That orange lozenge is really beautiful. I don’t care much for the rest of it though.