Harvest Pavilion
by Vector Architects

| 4 comments
 

This pavilion by Beijing studio Vector Architects is used to wash and prepare crops during the harvest at a farm in rural China (+ slideshow).

Harvest Pavilion by Vector Architects

The roof of the Harvest Pavilion is made from aluminium rods, which overhang the walls on each side to create a sheltered space around the perimeter.

Harvest Pavilion by Vector Architects

A series of pivoting glass doors line the rear of the building and open out onto the crop rows of the field behind.

Harvest Pavilion by Vector Architects

The surrounding walls are also glazed and are screened behind rows of bamboo louvres.

Harvest Pavilion by Vector Architects

Vector Architects also recently completed an office with plant-covered walls and a bright orange meeting room.

Harvest Pavilion by Vector Architects

See more projects by Vector Architects »

Harvest Pavilion by Vector Architects

Photography is by Shu He Photo, Shengliang Su and Zhi Xia.

Harvest Pavilion by Vector Architects

Here's some information from Vector Architects:


Eco-Farm Series - Harvest Pavilion, Kunshan, China

Sited in an Eco-farm alongside the Yang Cheng Lake, Kunshan, the project consists of 4 small scale public buildings: a club house, a harvest pavilion, a botanical showroom, and an information center. In the spring of 2012, the harvest pavilion became the first one being completed.

Harvest Pavilion by Vector Architects

The farm is vast, flat, and wide open to sky. Different from the congested vertical massing image of urban life, such an empty flatness of the site is an essential nature that we believe the architecture should respond to.

Harvest Pavilion by Vector Architects

Our design task is to explore how architecture should be integrated into such a context, to create a new and unique place, however harmonize with nature.

Harvest Pavilion by Vector Architects

The harvest pavilion appears a simple, light, and translucent cuboid, with a horizontal thin plane hovering at the top, flying parallel with the horizon in the distance. The plane, made of pre-fabricated aluminum rods, cantilevers out at 4 sides at various depths. The space below becomes a transition zone from the interior to exterior, and promotes the potential activities because of the pleasant shadow casted by the canopy.

Harvest Pavilion by Vector Architects

The building façade system consists of vertical laminated bamboo louvers, floor-to-ceiling frameless glass panels, and pivoting glass doors, The transparency and lightness of such a material combination visually fuse the building volume with its surrounding landscape, and make the architecture sensitive to light.

Harvest Pavilion by Vector Architects

Under the condition of nice weather, when the pivoting glass doors are all rotated to open, the indoor space is literally stretched out into the farmland.

Harvest Pavilion by Vector Architects

Location: Kunshan, China
Client: Kunshan City Construction &Investment Company
Design Firm: Vector Architects

Harvest Pavilion by Vector Architects

Design-partner-in-charge: Gong Dong, Chien-ho Hsu
Project Architect: Feng Xu
Project Advisor: Nan Wang

Harvest Pavilion by Vector Architects

Structure: Steel Structure
Material:foam aluminum, cast-in-place concrete, Fluorocarbon coated aluminum, laminated bamboo, glass, Terrazzo
Building Area: 150 m2

Harvest Pavilion by Vector Architects

Structural and MEP Engineer: Yuangui Design Institute, Shanghai
Photograph: Shu He Photo, Shengliang Su, Zhi Xia
Design Period: 09/2010-04/2011
Construction Period:06/2011-02/2012

Harvest Pavilion by Vector Architects

Site plan - click above for larger image

Harvest Pavilion by Vector Architects

Ground floor plan - click above for larger image

Harvest Pavilion by Vector Architects

Section - click above for larger image

  • Wilco

    Farm? I would love to live in this building!

  • Wendy

    So delicate and precise! Love it.

  • Daniel Eliazar

    Utter elitist crap. Totally out of touch with those whom it should accommodate. Ultimately, it is nothing more than an aesthetic exercise that could be done by any sophomore architect.

  • Daniel Eliazar

    Having said that, the building is beautiful.