Bamboo Courtyard Teahouse
by HWCD Associates

| 5 comments
 

More bamboo: this floating tea house in Yangzhou, by Chinese architects HWCD Associates, features brick rooms linked by louvred bamboo corridors and brises soleil.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Situated in the ShiQiao garden in Yangzhou, a city to the northwest of Shanghai, the tea house is organised in asymmetric cubes on a lake.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Tall rows of bamboo create corridors along the outdoor walkway. The bamboo is arranged vertically and horizontally to produce "interesting depth" and visual effects as you walk around, the architects told Dezeen.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Lights are inset into the door frames, providing a glowing pathway between the grey brick buildings.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

We've featured tea houses from all over the world on Dezeen, including a lantern-like structure near Washington, D.C. and a timber and rope teahouse in the Czech Republic.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Recent stories about bamboo architecture include a Bangkok hair salon with thousands of bamboo stalactites and a thatched bamboo bar in the middle of a lake in Vietnam.

See all our stories about tea houses »
See all our stories about China »

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Here's some more information from the architects:


Tea, one of China’s most precious culture heritages has remained popular throughout the thousands of years. As tea leaves come from modest tea trees, through the long process of picking the leaves, drying the leaves and finally produces a cup of tea.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Thus, tea requires an unassuming setting in order to understand its lengthy process. Today, the appreciation of Chinese tea has become an art and furthermore, many teahouses are designed for this purpose.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Amongst the lush ShiQiao garden, stands this humble tea house which embraces the traditional Chinese garden fundamentals while blending into the natural environment.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

The tea house is known as the bamboo courtyard as it mainly uses bamboo to create an interesting play of vertical and horizontal lines. In some spaces, the vertical and horizontal elements intensify to form a psychedelic perspective, evoking a profound sensory perception.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Traditionally, Yangzhou courtyards are formed with inward facing pavilions, creating an internal landscape space. So, drawing inspiration from this, the bamboo courtyard was designed from a basic square footprint, fragmented into small spaces to create an internal landscape area. Each of the spaces has views into the surrounding lake, allowing a panoramic view of the area.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

As one walks through the bamboo courtyard, the asymmetrical corridors present an intentional semi-obstructed vision with the layering of bamboos.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

There is a strong experiential sense of space, layered from one to another; from totally open to the internal lake to narrow spaces between the rough brick finish and bamboo curtain.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

Section – click above for larger image

From the exterior, the bamboo courtyard has a cube form with a variation of solids and voids. The strong verticality becomes more apparent at night when the teahouse lights up to illuminate the surroundings. The simple form illustrates the harmonious blending of architecture with nature.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

North elevation

Moreover, the natural materials such as bamboo and bricks have low embodied energy and low impact on the environment. The pocket of voids improves natural ventilation within the bamboo courtyard while the thick brick wall retains heat in winter, reducing the dependency of mechanical heating and cooling system.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

East elevation

One who appreciates tea would understand that every serving of tea differs in colour, scent and taste even if it is from the same pot. There is a layering of experience in enjoying every cup of tea. Thus, the bamboo courtyard is an abstraction of the tea experience, creating layers of experience through spaces.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

South elevation

If tea is an art and architecture is a way of life, then the bamboo courtyard is the portrait of the both worlds.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD

West elevation

Location: ShiQiao, Yangzhou
Client: Building And Construction Authority of YangZhou Economic and Technological Development Zone
Client-side Project Manager: YaoQiang
Design Firm: Harmony World Consulting & Design (HWCD)
Design-partner-in-charge: Sun Wei, Shi Jun
Building Area: 400m2
Completed: May 2012

  • http://www.render-arquitectura.com Raul Alfaro

    Really amazing use of texture and color of bamboo, lights and shadows. Nice configuration of volumes and spaces. GOOD WORK. Congratulations from Barcelona.

  • http://helsinkitonuk.blogspot.fi/ Nuki Nuk

    This project looks just wonderful. I would like to know how did they attach the whole building to the soil, does anyone know where can I find more information from this project?

    Thank you and congrats Dezeen for one more wonderful post. This is really inspiring.

  • Jamie

    Possibly one of the best projects I have seen on Dezeen. The external spaces are brilliant.

  • George

    Seriously, seriously wow. Nice work.

  • http://www.h-w-c-d.com/ HWCD

    Thank you for the encouraging comments. We will keep on working to produce good design. Cheers!