Black Teahouse by A1 Architects | Dezeen
Teahouse by A1Architects

Black Teahouse by A1 Architects

Visitors to this timber tea house sit beneath a woven rope dome with a gilded skylight and a hanging teapot in the middle.

Black Teahouse by A1Architects

The building, named Black Teahouse, was designed by Czech studio A1 Architects and sits beside a lake and woodland near the city of Česká Lípa.

Black Teahouse by A1Architects

The teapot is suspended from the ceiling by a knotted length of rope and nestles into a crevice in the floor.

Black Teahouse by A1Architects

The round walls of the building are coated in clay plaster and integrate three flower vases.

Black Teahouse by A1Architects

Large doors slide back from both rectangular and arched openings in the walls of the tea house to open it out to a sheltered deck.

Black Teahouse by A1Architects

The exterior of the larch building has been charred.

Black Teahouse by A1Architects

A1 Architects also recently completed an apartment where a stainless steel net takes the place of a banister - see our earlier story here and see all our stories about A1 Architects here.

Black Teahouse by A1Architects

Another tea house featured on Dezeen in the last month is a music room that hangs like a lantern - click here to see all our stories about tea houses.

Black Teahouse by A1Architects

Here's some more text from A1 Architects:


Black Teahouse

Place

On the southern edge of garden The Black Teahouse reflects itself in water level of small dark lake.

Black Teahouse by A1Architects

Large and exceptionally cultivated garden becomes natural part of nearby pine forest and its southern edge defined by S-shaped lake with grassy banks makes beautiful surroundings of the family house. And the Teahouse is just part of this carefully designed scenery.

Black Teahouse by A1Architects

There is fabulous view of the lake, which could be admired by the host and guests from the teahouse. It is a small place to gather, it is a place for a cup of tea.

Black Teahouse by A1Architects

Teahouse

The inner space of the teahouse could be adjusted by the sliding doors, so there are more levels of perception of nearby landscape. One could enframe his own preferred view as a painting in the interior.

Black Teahouse by A1Architects

There is a play of sunbeams in gilded skylight, when the teahouse is closed. The whole interior is crowned with knitted geometry of cone soffit made out of sisal ropes. The hearth is the central point of the room, from which the space flows to large veranda built with larch planks.

Black Teahouse by A1Architects

The veranda is a unique space for watching the water level and the life beneath. There is another important motif next to the knitted soffit in the interior, it is a rounded wall with clay plaster which integrates three bamboo vases as a reminiscence of famous japanese tokonoma – the niche for flowers and caligraphy.

Black Teahouse by A1Architects

The Teahouse is carefully designed to become a natural part od the landscape and so the green roof is a fragment of grassy surroundings.
The whole house is covered with charred larch facing.

Black Teahouse by A1Architects

Authors: Lenka Křemenová, David Maštálka / A1 Architects
Place: Czech Republic, Česká Lípa

Black Teahouse by A1Architects

Carpenter: Vojtěch Bilišič, Slovakia
Interior area: 3,50 m2

Black Teahouse by A1Architects

Veranda area: 10 m2
Realization: Spring 2011

Black Teahouse by A1Architects