House in Tamatsu
by Ido, Kenji Architectural Studio

| 5 comments
 

This narrow house in Osaka by Ido, Kenji Architectural Studio contains hollow white boxes for stairs and a skewed upper storey.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

The three-storey house replaces the residents' former home on the same site, which suffered from a lack of natural light due to its proximity to the neighbouring buildings.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

The architects increased the available light by rotating the second floor by 14 degrees, angling a pair of rooms towards a large corner window.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

The rotation also creates voids above the staircases, which allow light to penetrate from the roof down to the lower levels.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Angular white boxes cantilever out from the wall to create sets of steps that appear to float upwards.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

The main bedroom and bathroom are located on the ground floor, while the living room and concrete kitchen take up the first floor.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

The angled second floor contains the children's bedrooms and has a tapered wall on one side to further open up the space.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

The final staircase leads up to a roof terrace which is partially covered.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Other houses in Osaka we've featured include a building that cantilevers dramatically over its driveway and a house with a faceted concrete exterior.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

We've also featured lots of unusual staircases on Dezeen, including one with floating wooden treads and a zig-zag handrail – see more stories about staircases here.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

See all our stories about Japanese houses »
See all our stories about Osaka »

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Photographs are by Yohei Sasakura.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Here's some more information from the architects:


House in Tamatsu
The house is designed for 4 members of a family with two kids. The house is placed at urban district and a small plot of only 43.21sqm in Osaka, Japan. Around the site is the mixed-use area where small houses, small factories and small office buildings coexist together without any harmony.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

The client’s former house, which stood at this site, was a wooden two-storey house. The adjacent sites were close and natural light didn’t enter into the old house. Therefore the client requested the family room (living area, dining area and kitchen) to be as large as possible without pillars or load-bearing walls, and that natural light that comes into the house, especially into the family room.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

First, since the site was narrow, the volume of the building took up as much of the site as possible. According to the lifestyle of the client, the bedroom of the couple and wet areas were placed in the ground floor, the family room was placed in the first floor, the rooms of children were placed in the second floor and the terrace was placed on the roof.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

For a structural reason, the large openings were not able to open out on the road side of the first floor of the building. So the architects rotated the volume of the second floor 14 degrees for the axis of the building, and interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall of a building became voids.

House in Tamatsu by Ido, Kenji Architectural Studio

The skylight was set up in the upside of the void, and is intended to allow natural light to drop on the family room of the first floor.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Site plan

Moreover, one of two walls rotated 14 degrees on the plan of the second floor is also inclined to the verticality, and the part which overlaps with the stairs is turned up and has become like origami or a facet. This inclined wall frees people's feeling by deviation from the norm, simultaneously the sense of touch of the degree of inclination and the light to reflect of that inclination causes a new physical sense.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Ground floor plan

The building's white box is completely different from the building of the neighbourhood. It is the appearance which the cylindrical volume of the second floor rotated 14 degrees penetrates into the building. Box-shaped cantilevered stairs are floating in the void.

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

First floor plan

Project Name: House in Tamatsu
Use: residence
Site: Osaka, Japan
Architect: Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio
Design period: March 2011 - February 2012
Construction period: March 2012 – July 2012

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Second floor plan

Structural engineer: Masakazu Taguchi / Taguchi Atelier Planning Structure
Structure system: timber construction
Total floor area is 94.46 sqm.
Building area is 32.75 sqm.
Plot area is 43.21sqm.
Building scale: 3 storeys

House in Tamatsu by Ido Kenji Architectural Studio

Roof terrace plan

  • OgierdeBeauseant

    Great bathroom…the rest, kinda odd.

  • http://www.render-arquitectura.com Raul Alfaro

    Really nice house project. Nice use of materials and colors, lights and shadows. Very good details and furnitures, specially the stairaway one. Very comfortable and homely inner spaces and very nice terrace on the roof.

    VERY GOOD JOB. Congratulations from Barcelona.

  • Guest

    A great answer to the “lack of real estate and sunlight” issue faced by many Japanese.

  • Ahlam Ali

    It is one smart project because it solved the lack of natural light. In general, the life cycle cost will be less because the house was built in sustainable way.

  • JM

    I like the house, but I think it’s a bit difficult for kids when they have to go two floors down to use the bathroom.