Aggrenad hotel
by AND

| 12 comments
 

Korean architects AND imagined this hotel on Geoje Island as a hand of outstretched fingers, with rooms and balconies pointing out in different directions (+ slideshow).

Aggrenad by AND

Containing just five suites and a cafe, the small concrete hotel sits beside the seafront in the small fishing village and was designed to give each guest a different view of the surrounding archipelago.

Aggrenad by AND

"We planned the building to be recognised as a single mass as one approaches, yet we wanted the five units to be independent and private," AND's senior researcher Lee, Kyoung Tae told Dezeen. "The intention has resulted in a building form that reminds you of fingers pointing at the archipelago, or a sea creature like an octopus."

Aggrenad by AND

The entire structure appears as a solid mass of concrete, including the balconies. Windows sit in deep recesses, revealing the thickness of the walls.

Aggrenad by AND

"The monolithic quality of concrete reflects the architectural concept well," said Lee. "Also, the pattern left on the surface after taking off the formwork gives the building an organic quality."

Aggrenad by AND

Guest rooms inside the three-storey building are arranged over five split levels and each suite comes with a balcony and a small kitchen.

Aggrenad by AND

The hotel is one of several planned additions to the village intended to encourage tourism.

Aggrenad by AND

South Korean studio AND is based in Seoul. Past projects include the cedar-clad Villa Topoject and the Skinspace art studio with a wall of wooden scales.

Aggrenad by AND

See more architecture in South Korea »

Aggrenad by AND

Photography is by Kim, Yong Gwan.

Aggrenad by AND

Above: concept diagram

Here's a project description from AND:


Aggrenad

Sea + Archipelago

The site sits in front of the sea where the famous sea battle between Korea and Japan took place in the 16th century, which caused the return of General Lee Sun Shin back to the Korean navy. There still are attempts to search the remains of the historic Turtle Ship in the sea.

Aggrenad by AND

Above: site plan

While listening to the famous story from the client, the winding coastline and the varying water level of the archipelago create the continuously changing landscape. The small islands are like buildings and the sea is like streets and squares.

Aggrenad by AND

Above: ground floor plan

Mass + Individual

Unlike other well-known beaches in the island, the site is located in a small fishing village slightly off from the major tourist area. The residents of the village mostly work in the fishing industry and have long been living in the area for generations. Recently, there have been changes in the village. The town plans to construct the Battle of Chilchunryang Memorial Park and a beach to attract more tourists.

Aggrenad by AND

Above: first floor plan

Within these changes the owner plans to build a small Guesthouse. Soon, the site will be a place where the public (mass) visits and the memories are accumulated. Isn’ it better to offer individual frames of the landscape for them rather than to offer a monotonous scene like a souvenir photograph? How shall we construct an architectural device that produces different images of the same place?

Aggrenad by AND

Above: second floor plan

Aggregation + Monad

The building is formed like how fingers are branched out from a hand forming different parts. It is the aggregation of unique rooms, yet at the same time, it is an organic monad. Each unit is cantilevered out towards the sea as if fingers are pointing at the nearby islands. This allows each unit to frame the surrounding landscape in a unique way. This three story building is consisted of five rooms and a small cafe, and the rooms stacked in five split levels. The floor and the ceiling of each unit are stretched out toward the different directions, and at the end of each unit is a small balcony, which opens up toward the sea and the sky.

Aggrenad by AND

Above: front elevation

Project Name: Aggrenad
Design: AND
Construction: Kim, Dong Shik
Location: Geojesi, Gyeongsangnamdo, Korea
Site: 433.00m2
Construction Area: 121.26m2
Gross Area: 198.55m2
Floors: 3
Structure: RC
Materials: Exposed Concrete

Aggrenad by AND

Above: north elevation

  • urbane.abuse

    Nice concrete. Strangely located TV sets.

    • Trujillo

      It’s not strange, there is simply a sofa missing so far.

  • Ryan

    This is beautiful.

  • blah

    Looks kind of like someone kicked a pile of pizza boxes. Looks completely out of sympathy/scale with its environment. Bet the neighbours are pissed.

  • jordan

    Terrible terrible terrible! Funny how none of the plans or images have furniture in them.

  • Rafel

    Terrible, and one easily imagines what the neighbours think about it. It totally destroys the views.

  • name

    Updated Vitra house. They stacked modern houses this time.

  • calle wirsch

    Good idea, bad transposition. Rooms, surfaces and materials are not cozy.

  • philipp

    Looks like a sectional model of Spaghetti Junction. That is not a good thing.

    • Graham

      I assume additional underbelly strain gauges and retrofit steel supports will be attached sometime later then, to complete the look?

      • blah

        Might actually improve it.

  • Sylred

    Probably best left on the drawing board.