Haus E17 in Metzingen
by (se)arch

| 7 comments
 

A square window protrudes from the gabled facade of this house in Germany by Stuttgart architects (se)arch (+ slideshow + photographs by Zooey Braun)

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

The three-storey-high residence completes the edge of a medieval market square in Metzingen where all new buildings are required to have a steep pitched roof.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

"The 'Kelterplatz' is a very special part of the city," (se)arch architect Stephan Eberding told Dezeen. "It's a square with seven old 'Keltern', which are a kind of traditional wood-frame construction with a roof to make wine. We tried to play with that."

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

The roof of Haus E17 slopes up at a steep angle that matches its neighbours and is clad with brown tiles. "We were not allowed to use metal, even the colors of the tiles had to be dark red or brown, so we tried to create a very simple, sharply cut shape," said Eberding.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

The walls are clad with beige-coloured stucco and the windows are framed with bronze-aluminium. "We tried to keep the colour palette in a small spectrum, to make the shape stronger," added Eberding.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Living rooms and kitchen areas are located on the ground and basement floors, while bedrooms occupy two split levels on the top storeys of the building.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

The projecting window can be found on the uppermost floor and faces out over the square. Eberding explained: "From upstairs you have a far view to the 'Schwaebische Alb', a mountain chain south of Stuttgart."

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Other buildings by German architects (se)arch include a house clad with cedar shingles near Aalen.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Some other German houses to complete recently include a residence with an inclined profile by UNStudio and a Bavarian townhouse by SoHo Architektur. See more German houses on Dezeen.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

See more photography by Zooey Braun on Dezeen, or on his website.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Here's some more information from (se)arch architekten:


The prominent location of the house is on the edge of the historical Kelternplatz. The Kelternplatz is a market square with seven medieval winepress buildings, which are are declared as historical monuments. The site was previously used as a parking lot. The historic square gets now with the new building the completion of its northern edge.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

The house, clearly outlined in its outer form, is based on a parallelogram floor plan. This is the result of the geometry of the site and other building conditions. The house is developed as a "living space sculpture". The inside is determined by a composition of free arranged floor levels which transmit a spatial impression. Specific views through the windows of the historic environment are freezed into images. Those are placed in contrast to the flow of the internal space.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

The house measures 11.5 meters x 6.5 meters and arises over 4 1/2 levels. All service rooms, storage areas and the stairs are concentrated in a 2 meter wide "function zone". This succeeds to keep the remaining volume free and to focus on the space. Vistas and exposures to light are in a balanced tension and continually provide unexpected spatial situations.

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Above: basement plan

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Above: ground floor plan

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Above: first floor plan

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Above: second floor plan

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Above: cross section

Haus E17 in Metzingen by (se)arch Architekten

Above: long section

  • calle wirsch

    What a wonderful tiny house. Love these architects – they always have sensitive compositions and arrangements in the area of design, material and rooms that stand out. It is relaxing, calm, careful and it’s simply beautiful to look at.

  • RK90K

    Two concepts biting each other: the corner windows deconstruct the “body” in an aggressive manner. There is no balance in the composition, so the very loud gable window is needed to fix this. Nice colours and views to the outside.

  • Dan

    Mmhh, those ground floor windows to the market square look like shop fronts in this context.

  • simoes

    Love the house. Nicely integrated with the surroundings, but I agree with Dan and I would love to see a bit more wood inside the house.

  • Hornithologist

    It’s nice to see a fresh take on existing typologies in an old context, but I don’t know that this house quite got there. What strikes me is the positioning of that bay window on the front facade facing the square. It is off-centre, but only just – making it seem neither here nor there. But then on the interior it works quite well in the upper floor room. Interesting device and spatial planning, but just maybe not quite there.

  • http://twitter.com/nickyaddrison @nickyaddrison

    I think you have the plans labeled wrong. Your G is G, your 1st is the basement, your 2 is 2 and your 3rd should be 1st.

  • Pete Scorer

    Could be mistaken for a retail building. Would look great with huge potted plants demarcating the property line.