Scope by
mA-style architects

| 4 comments
 

A concrete wall supports the weight of this elevated house in southern Japan that points out like a giant rectangular telescope (+ slideshow).

Scope by mA-style architects

Designed by Japanese studio mA-style architects, the house is located on the side of a hill in the Makinohara plateau, a rural region filled with tea plantations.

Scope by mA-style architects

The architects wanted to construct the house as a north-facing viewfinder overlooking the town and fields. They describe the house as a "big pipe" that "focuses like a telescope while looking around the opening scenery".

Scope by mA-style architects

Rooms are contained within two volumes: the horizontally elevated block at the front and an angled vertical block at the back. The former is coated in white render, while the latter has exposed concrete walls.

Scope by mA-style architects

Residents enter the house through the two-storey vertical block, which contains bathrooms and a typical Japanese room on the ground floor and two bedrooms upstairs.

Scope by mA-style architects

A centrally positioned staircase spirals up between the two floors, leading to a large living and dining room in the second volume.

Scope by mA-style architects

The only window in this room is the large glazed wall on the north elevation, so all views are concentrated in one direction.

Scope by mA-style architects

Below the elevated floor, an informal courtyard is enclosed between the entrance block and the supporting wall, where the architects have planted a few small trees.

Scope by mA-style architects

mA-style architects is led by partners Atsushi and Mayumi Kawamoto. The pair have completed a few houses in the last year, including Mascara House and Ant House, both also in Shizuoka Prefacture.

Scope by mA-style architects

See more recent houses in Japan, including a townhouse with a shimmering glass-brick facade and a residence fronted by a stack of gardens.

Scope by mA-style architects

Photography is Kai Nakamura.

Scope by mA-style architects

Here's a project description from the architects:


Scope

A big pipe sticks out from the valley. It totally focuses like a telescope while looking around the opening scenery. Makinohara plateau that lined with a tea plantation and houses along a gentle slope spreads out here. Here is nice and full of nature.

Scope by mA-style architects

I felt that it is necessary for client who has lived long there to find the way of building which could realize charm of this land again. While investigating surroundings and sites thoroughly, I began to think what kind of house suitable is.

Scope by mA-style architects

At first, this site consists of tiered stone wall. Also, it was a landslide prevention area and under the cliff regulation. That's why I was limited and was not able to use the whole site for the construction. Therefore, I constituted pipe-formed second floor part.

Scope by mA-style architects

The plane constitution of this pipe is a trapezoid. Because the view of the room to the north is beautiful, the foot spreads out towards the north. I made a big opening for the north side.

Scope by mA-style architects

This opening projects only scenery. In addition, it catches the change of the season and daily weather directly. Talks with a person and the scenery are born there. Not only the opening project scenery, but also it brings rich light and wind. Simple space constitution makes the room comfortable.

Scope by mA-style architects

Furthermore, I made internal space and an outside border with the space vague to plan harmony with the scenery. I groped for the constitution of the details part not to insist on to realize it. I enabled it by making facilities and storing and opening simple.

Scope by mA-style architects

There is nice and full of nature in local area. What are the natural environments that are rich for us? It will be the environment where nature is opposite the building which we live in equally and obediently.

Scope by mA-style architects

There is the richness that we can realize by tying human and the nature through architecture.

Scope by mA-style architects

Above: ground floor plan - click above for larger image

Project name: SCOPE
Location: Shizuoka, Shimada-City, Japan
Program: family house
Project by: mA-style architects
Principal Designers: Atsushi Kawamoto, Mayumi Kawamoto

Scope by mA-style architects

Above: first floor plan - click above for larger image

Site Area: 337.15 sqm
Building Area: 72.95 sqm
Gross Floor Area: 94.06 sqm
Year: completion August 2012

  • Dave Gronlie

    It is a very interesting-looking house. It certainly doesn’t fit with the neighborhood, but in this case it doesn’t seem to be too much of a distraction.

    I do have issues with the lack of windows. The house is placed near the top of a hill with what appears to be a fairly wide view of the surrounding area and yet the home-owner is restricted to this one perspective. Yes, I get the idea of it being a telescope, but unless they can somehow shift the viewing angle of that big window then it’s not that useful a telescope IMO. Having the kitchen taking up a substantial amount of that viewing space kinda ruins it for me.

    I’m also kind of surprised that for the size of the lot and the amount of concrete in the structure, it is a very small house. I would have expected a lot more floor space in this house regardless of how interesting it looks.

    After a period of time I would find that upper floor to be very oppressive. The lack of windows on the sides of the building would be a big part of this feeling.

    Having the only bathroom downstairs – and what a set of stairs they are – is something that would get tiresome very quickly.

  • simoes

    Terrible – it’s all wrong! It is a perfect example of what not to do. Not linked to the site with a totally unreasonable use of excessive structure that does not bring any advantage in formal terms. The project is not even conceptually good.

    Seems that the whole project is upside down! Entry is on a different floor from the social area and living area, which sounds a bit forced. Inverted scheme for kitchen to the detriment of the living area and lack of natural light in the other parts.

  • bwd

    Continued extrusion of these raw-and-render, prisons-with-a-view dooms Earth to The Bourne Senility: Episode 78 and the spectre of the 25th running season of the TV series Nikita.

    • yolo

      Your comment made me happy. Thanks!