The Curving House
by JOHO Architecture

| 3 comments
 

This house beside a mountain in South Korea has a curved grey-brick facade that its architects compare to the body of a fish (+ slideshow).

The Curving House by JOHO Architecture

Designed by Seoul studio JOHO Architecture, The Curving House is a two-storey residence near Mount Gwanggyosan with a view out across the rural landscape.

The Curving House by JOHO Architecture

Concrete pilotis lift the house off the ground, making room for a sheltered parking area underneath, while the curved facade frames the patio out in front.

The Curving House by JOHO Architecture

"The fundamental challenge was not only solving the parking problem but also creating a space for both parking and gardening to coexist," explains studio principal Jeonghoon Lee. "The shape of the mass - resembling a concave lens - was created by both the parking needs and the topographical condition of the lot."

The Curving House by JOHO Architecture

The architects used two different kinds of silvery bricks to give texture to the exterior walls. They also added polished stainless steel, which functions as a mirror to reflect the surrounding trees.

The Curving House by JOHO Architecture

"The ash-coloured bricks embrace the concrete surface as fish scale," says Lee. "If the bricks reveal themselves by the change of light and shadow, the stainless steel de-materialises itself by making itself disappear in nature."

The Curving House by JOHO Architecture

A staircase tucked underneath the building provides the only entrance and leads up into a double-height living room with a kitchen and bedroom on either side.

The Curving House by JOHO Architecture

Borrowing concepts from traditional Korean homes, these rooms are separated by sliding screens that can be folded back to create one continuous space. A long narrow balcony also stretches across the front.

The Curving House by JOHO Architecture

Two staircases each lead to different rooms upstairs, with a multi-purpose room on one side and a prayer room on the other.

The Curving House by JOHO Architecture

Other Korean residences completed recently include a house and studio with a scaly facade and a home surrounded by timber baton screens. See more architecture in South Korea.

The Curving House by JOHO Architecture

Photography is by Sun Namgoong.

The Curving House by JOHO Architecture

Here's the full project description from Jeonghoon Lee:


The Curving House - Sinbong-dong, Yongin

There is no home for parking

I remember that it was a winter day after snowing when I first visited the site. It was a rare residential lot with an open view to the south at the dead end of a small path beneath Mt. Gwanggyo. What was unique about this lot was that it was very hard to turn the car to come out of the path after more than 2 cars parked, because it was a small path only 4m in width. Ironically, the fundamental challenge was not only solving the parking problem but also creating a space for both parking and gardening to coexist. It was closely related to the lifestyle of home owner to decide whether to create a garden directly accessible from the living room or to emphasize a visual garden. To resolve this issue, the overall shape was formed to encase the lot with more curves and lifted about 2 m from the ground using pilotis for more efficient parking. The shape of the mass resembling a concave lens was created by both the parking needs and the topographical condition of the lot.

The Curving House by JOHO Architecture

The line penetrates the sky

The mountains penetrate the sky and the sky contains the mountains as nature. Here, the mountains form lines and the lines remember the mountains in the land. The terrains of Mt. Gwanggyo flow low above the lot and the lot displays the entire view as if it responds to the graceful flow. At this site, the land is the proof of space and everything about the substance. The shape created here contains the sky as an earthenware jar and displays the potentiality of land as a spatial substance. It draws a shape, but creates a space that shows the sky outside the shape to hide itself in nature. Should the line be hidden in nature or should the nature be displayed in the hidden line? This was the essential challenge of this land and the sincere response to the background. This is directly related to how the topographies should be interpreted in Korean traditional spaces. Korean traditional spaces have pursued the shape that is not completely hidden in nature yet beautifully harmonized with surrounding nature. It is based on the post-dualistic beauty of harmony that proves its existence while hiding in nature rather than dominating nature with its shape and lines.

The Curving House by JOHO Architecture

The flow of light contained in silver scale

The ash-colored bricks (traditional bricks) embrace the concrete surface as fish scale while slightly altering the angles. The traditional bricks used for this project have silver water-repellent coating on the surface and show sentimentality different from the rough surfaces of their tops and bottoms. The bricks with two different surfaces were piled to form a certain pattern from angles 1¬į through 25¬į. In other words, the variation of angle is another way how the outer skin in the shape of a concave lens facing south defines its existence. The shadow of the brick wall caste as the sun moves converts the flow of lines into the subtle change of the outer skin. The variation of the brick surface is intended to read the entire mass differently according to the perspective of incomer and the perspective of viewing the images from the mountains.

The Curving House by JOHO Architecture

Contrast and harmony of texture

The rough texture of the traditional bricks interprets the lot in a different way in combination with the property of highly reflective stainless steel. The skies and nature reflected on the stainless steel surface distort what the true substance is to break the boundaries between shapes and texture. Unlike the rough texture of ceramic bricks, the stainless steel used on the front and on the side reflects the surrounding landscapes to make itself disappear. If the bricks reveal themselves by the change of light and shadow, the stainless steel de-materialises itself by making itself disappear in nature. Such contrasting textures have different properties and confront each other in a single mass, but they ultimately establish balance through the extinction and reflection of light.

The Curving House by JOHO Architecture

Space as a flow of nature

The pilotis for parking naturally serves as an opening for air ventilation. The summer breeze coming down from the mountain ridge circulates the air around the building thus reducing the heat load. Also, each room has windows for cross-ventilation and is planned to allow natural circulation of air. The motorized window on top of the living room can release heated air in summer for air circulation triggered by the difference in temperature known as stack effect. The staircase to the north is planned to serve as a buffer of air against the freezing northwestern winds in winter to minimize heat loss. The front windows facing the south allow sufficient sunlight in winter to maximize energy efficiency with natural sunlight. In particular, the ceiling is also diversified to invite as much natural light as possible into the building to control illumination naturally.

The Curving House by JOHO Architecture

New technical interpretation of traditional space

The flow of space was borrowed from the method of handling the flow of air in traditional Korean homes. In detail, the pilotis on the bottom expands the surface of volume exposed to outer air to reduce the load of heat energy and allows natural ventilation in summer. This is similar to the principle of open living rooms in Korean traditional spaces. It means that the entire building allows ventilation to keep the building cool. In winter, on the other hand, the concrete floor is made as thick as possible as a thermal mass, similar to Ondol floors of Korean traditional architecture for maximum insulation, to block the cold air from the underground. Also, the interior space of the second floor has an open living room, bedroom, and kitchen which can be divided and combined flexibly with sliding doors for different needs. This is a modern reinterpretation of the variable space of Korean traditional homes that can be used either as a big room or as smaller individual rooms.

The Curving House by JOHO Architecture

Architect: Jeonghoon Lee
Design Team: JOHO Architecture(Il-Sang Yoon, Gae-hee Cho)
Use: Housing
Location: 678-2, Sinbong-dong, Suji-gu, Yongin-si, Gyeonggi-do, Korea
Completion: 2012.10
Construction: Dong-jin Chea(DL donglim construction)
Client: Im-jeong Choi

The Curving House by JOHO Architecture

Material: Exposed Concrete + Ash-colored Brick + STS panel(mirror type)
Site area: 529.00 sqm
Building area: 140.57 sqm
Building to land ratio : 26.57% (<40%)
Floor area ratio: 35.22% (<100%)
Building scope: 3F

The Curving House by JOHO Architecture

Above: ground floor plan - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: first floor plan - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: second floor plan - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: roof plan - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: long section - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: short section - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: front elevation - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: side elevation - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: rear elevation - click for larger image

The Curving House by JOHO Architecture

Above: side elevation - click for larger image

  • calle wirsch

    Sensuous and elegant, classic and modern. Beautiful composition of material and form. Hope it fits well into the environment.

  • http://buffalosecuritygates.com/protect-your-home-and-workplace-with-retractable-security-gates.html Security Gates

    Modern reinterpretation of Korean traditional space indeed! At first I didn’t realise the house is themed like the body of fish. I was thinking more of perspective because of its uneven edges. Ventilation was taken into account as well when designing this house. Neutral colours as well inside – a truly relaxing space to live in.

  • http://www.dailygrail.com Red Pill Junkie

    That fish could have used a pond ;)